Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Volymer vid extraktbryggning?

Grundläggande utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Bubbel
Bryggare
Inlägg: 185
Blev medlem: mån jun 21, 2010 21:03
Ort: Malmö
Kontakt:

Volymer vid extraktbryggning?

Inlägg av Bubbel »

Hej bryggarbröder! :)

Har nu planer på att ge mig in i ölträsket med allt vad det innebär!

Tänkte börja med extraktbryggning,

Nu till frågan, finns det tabeller över hur mycket extrakt i 1 liter vätska
ger i alkohol?

I vin, cider, och mäsk framställning finns det ju klara tabeller över hur mycket socker i 1 liter vätska blir i alkohol

Tex ger 136 g socker i 1 liter vätska ett OG på 1050, vilket ger 6.5%

Finns det någon liknande tabell för ölbryggning med extrakt?

Mvh B
Lagom är alldeles för lite!

PÅ GÅNG
Cascachi bärs på lagring.
Amarillo single hop ale på lagring.
Ipa med nb, ekg, och uppodlad fullers jäst på lagring.
20 liter lager med NB och saaz jäser med 2 olika jäst sorter
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Volymer vid extraktbryggning?

Inlägg av Weinkeller »

Spraymalt är en sammansättning av maltens sockerarter både jäsbara och ojäsbara. I princip blir OG detsamma som för socker, tror det skiljer ca 2% pga orenheter eller liknande. Så räkna med 1,049 för 136g. Men det viktiga är att allt inte kan jäsa ut i spraymalten. Här kommer extraktets sammansättning in samt jästens förjäsningsgrad som är den viktigaste parametern. Normalt är ca 75% utjäsningsgrad vilket genererar ett FG på ca 1,012 i det här fallet. Alkoholhalten blir då ca 4,9%. Det som inte jästen käkar i sig är ojäsbara dextriner vilket ger munkänsla, kropp och ibland restsötma till ölen.

För flytande extrakt behöver du veta vattenmängden i extraktet vilket kan variera men det ligger ofta på ca 17-20%. Du får alltså approximativt ca 18% lägre OG med samma vikt av ett flytande extrakt. I det här fallet 1,040 och FG på ca 1,010 och 4,0% alkohol enligt samma uträkning som ovan.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
Bubbel
Bryggare
Inlägg: 185
Blev medlem: mån jun 21, 2010 21:03
Ort: Malmö
Kontakt:

Volymer vid extraktbryggning?

Inlägg av Bubbel »

Gott nog! :)

Tackar för ett snabbt och utförligt svar.
Lagom är alldeles för lite!

PÅ GÅNG
Cascachi bärs på lagring.
Amarillo single hop ale på lagring.
Ipa med nb, ekg, och uppodlad fullers jäst på lagring.
20 liter lager med NB och saaz jäser med 2 olika jäst sorter
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst