Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Förkultur och bottensats

Grundläggande utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
topi
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: lör mar 07, 2009 17:48
Kontakt:

Förkultur och bottensats

Inlägg av topi »

Satte en förkultur med Wyeast färskjäst "Irish ale", ca två liter. Den fick stå två dagar och den kom igång fint. Tippade i den hele i min bryggd, så även "bottensatsen" från förkulturen, var det rätt gjort?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Förkultur och bottensats

Inlägg av Weinkeller »

Det finns flera varianter att välja mellan och inget är direkt fel. Så du har gjort rätt :wink:

Jag låter ofta låta hela förkulturen följa med ner om den är gjord på maltextrakt och inte har för stor volym (max 2l). Man bör ha storleken och styrkan på förkulturen i åtanke så man tex inte hamnar på fel volym eller ett för lågt OG hos sin öl.

Mindre förkulturer, tex vid aktivering av slurry låter jag bara komma igång ordentligt och sen häller jag i den.

Vid större förkulturer och då jag inte vill ha med förkulturens vört av någon anledning låter jag förkulturen jäsa ut i princip helt och avskiljer vätskan och tillför bara bottensatsen (sedimenterad jäst) till min öl.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst