Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Grundläggande utrustning och teknik.
filial
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: tis okt 14, 2014 3:40

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av filial »

vafan skrev:Har du kalibrerat din hydrometer?
Recept eller vikt på malten?
Mäskningstemperatur(er)?
FG?
Jäst?
Jäsningstemperatur?

Så kanske vi kan svara teoretiskt på din fråga.
Jag har kollat hydrometern i 20° vatten och den funkar som den ska. När det gäller recept och vikt på malt har jag inte särskilt bra koll då det som sagt är en sats. Jag blandade med andra ord bara två burkar vört, fyllde på vatten och slängde i jästen. I paket ingick också jästen så jag har inte koll på vilken sort det är. Den har jäst i en temperatur på 20°. När det gäller FG så måste jag ärligt talat lätt generat medge att jag glömde mäta (En anmärkning kan väl vara att jag hade i jästen när temperaturen på ölen runt 30° så det kanske kan ha påverkat jäsningen).

När jag smakade av ölen igår så smakade den helt OK. Så frågan är väl om det är helt nödvändigt att försöka få ner SG eller om det funkar att tappa på flaska redan nu utan att riskera någon form av allt för kraftig efterjäsning.
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Brandis »

filial skrev: Den har jäst i en temperatur på 20°. När det gäller FG så måste jag ärligt talat lätt generat medge att jag glömde mäta
FG = Final Gravity
SG= Specific Gravity
OG = Original Gravity
Vafan efterlyser Final Gravity, det är det värdet som ölet har när det jäst helt klart, vilket jag misstänker att ditt inte gjort
Det du uppgav i tidigare post är SG
OG är det värde som är innan jästen tillsätts :)

Låt det stå i nån vecka till och släpp tankarna på att lyfta på locket varje dag du kommer åt.
Låt stå på jäsning ca 14 dagar innan du gör något. Jästen behöver lite tid att jobba på, den kan vara lite trött och kommer igen snart och jobbar på med resten.
Instruktionerna och tanken på att 1 vecka i jäshink kan du mer eller mindre kasta ut med soporna
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
filial
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: tis okt 14, 2014 3:40

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av filial »

Brandis skrev:FG = Final Gravity
SG= Specific Gravity
OG = Original Gravity
Vafan efterlyser Final Gravity, det är det värdet som ölet har när det jäst helt klart, vilket jag misstänker att ditt inte gjort
Det du uppgav i tidigare post är SG
OG är det värde som är innan jästen tillsätts
hehe, jo visst var det FG som var 1.020 :oops:

Ok, men då får jag helt enkelt hoppas på bättre lycka vid nästa mätning om en vecka!
vafan
Brygguru
Inlägg: 1283
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av vafan »

Skrev fel jag menade OG förstås!

Försök att inte ha mer än ca 5C skillnad mellan vörten och jästen nästa gång.
Jag tror att du har jäst i för hög temperatur, vilket har medfört att din jäst har levt livet lite för fort. Behöver inte vara något större fel, men till nästa gång så slänger du jästen som följer med om det nu inte är en jäst som du kan identifiera. Köp sedan en jäst för den typ av öl du ska brygga, och jäs i den optimala temperaturen som tillverkaren rekommenderar.

Jäs i minst 2 veckor innan du fyller flaskorna. Försök ha flaskorna runt 0C i några veckor innan du öppnar och avnjuter ditt öl.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Sotvinge
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tor okt 16, 2014 18:57

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Sotvinge »

Jag har sökt och kikat runt utan att hitta. Finns svaret på detta någon stans ber jag om ursäkt i förväg och hoppas få rätt sökord eller länk i stället för utskällning.

Hur påverkar extra malt/ socker oechelvärdet?

Jag har köpt och gjort en sats real ale från en leverantör.
Det står att när det är utjäst ska det ha ett värde på 1.004
Efter en vecka i 23-24 grader har det slutat bubbla men värdet ligger på 1.020
Frågan är vad beror detta på?
Jag har humlat lite extra med lokal humle, enligt tips från försäljaren hade jag i 1kg dextrosol och 500g light dry malt som inte ingick i satsen som sa att värdet skulle landa på 1.020

Behöver jag vara orolig att flaskorna lever loppan på egen hand efter jag tillsatt priming sockret?

Min take är att värma dom och se till att jästen slutar växa efter två veckor då det borde finnas nog kolsyra och se till att de inte öppnar sig själva. Behöver jag vara orolig för detta?
/magnus
Användarvisningsbild
renkku
Bryggare
Inlägg: 173
Blev medlem: tis aug 06, 2013 15:34
Ort: Vasa

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av renkku »

Mera socker ger högre oechslevärde. Spraymalt, torr malt, maltextrakt eller vad man vill kalla det innehåller en del socker. Kan också innehålla sockerarter som inte går att jäsa beroende på sorten.

Låt det stå åtminstone en vecka till innan du sätter på flaska och primar, så kan du nog känna dig relativt säker på att inte få flaskbomber. Det kan gå lite trögare för jästen på slutet, så man vet aldrig vad som händer på en vecka.

Här kan du läsa på om oecshle http://oechslevikten.com/ .

Lycka till!
Ironyard
Finjäsare
Inlägg: 73
Blev medlem: sön aug 18, 2013 16:33

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Ironyard »

Jag ser mig själv som en nybörjare på stout så jag frågar här ändå.
Bryggde en imperial stout igår, OG 1.083 (ja det blev lite klent) , FG ska landa på 1.020-25. Det är ett bas recept jag hittat i en bok. 11L i hinken nu.
Till saken är att jag tänkte krydda med vaniljstång och kaffe under sekundären. Men det slog mig att jag har ingen aning om hur mycket vaniljstång jag ska ha i? tänkte lägga det i ett bad med absolut blåbär för att descinficera och hämta lite smak...
Kan någon själ ha en aning om vad som kan vara lagom till 11L?
maskinskötarn
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre okt 17, 2014 0:55
Utrustning: kommer snart....

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av maskinskötarn »

Efter ca 20 års paus i ölbryggandet har det blivit dax att köra igång igen. På den tiden för fyllans skull, nu för sinnena. Har ju hänt en del sen sista bryggningen, kul med utveckling. Men nu undrar jag om det inte finns någon ordlista för alla bryggtermer. Mycket blir det när man läser, hade varit bra om man kunde få en snabb förklaring. Har lite otur när jag tänker ibland...
Tänker starta med en coopers english bitter och undrar vilken jäst som blir bra till den och om det finns mer som jag bör komplettera med. Kanske något annat tips på vägen in igen.

Det här skall bli kul!
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Knox »

Kanontråd för ölsatser:
http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=2&t=12864

Ang jäst så föreslår jag SafeAle S-04 eller Danstar/Lallemand Windsor British Style Ale för enkelhetens skull, om du vill ha flytande jäst så lär WLP002 passa utmärkt
vafan
Brygguru
Inlägg: 1283
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av vafan »

maskinskötarn skrev:Efter ca 20 års paus i ölbryggandet har det blivit dax att köra igång igen. På den tiden för fyllans skull, nu för sinnena. Har ju hänt en del sen sista bryggningen, kul med utveckling. Men nu undrar jag om det inte finns någon ordlista för alla bryggtermer. Mycket blir det när man läser, hade varit bra om man kunde få en snabb förklaring. Har lite otur när jag tänker ibland...
SHBF wiki har en lista med öltermer och uppslagsord.

http://shbf.se/wiki/index.php/%C3%96lte ... ppslagsord

http://shbf.se/wiki/index.php/Huvudsida
BIAB+NoChill Nuff Said!
maskinskötarn
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre okt 17, 2014 0:55
Utrustning: kommer snart....

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av maskinskötarn »

Hjärtligt tack för svaren.
I morgon skall det beställas lite sköna prylar så man kan komma igång igen.
Kör helt på coopers english bitter denna gång fast med annan jäst. Nästa gång blir det lite modifiering och sen får vi se hur det känns. Men lär kanske bli BIAB när jag känner att det är dax.
Skål!
Glömde maltextrakten, vilken passar bäst till english bitter av coopers sortimentet?
MorrTumlaren
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: sön sep 28, 2014 16:17

Utfällning vid kokning av spraymalt...

Inlägg av MorrTumlaren »

Kokade Briess spraymalt som jag humlade med tre givor igår. Det skumma var att det simmade runt små flagor i vörten även innan jag hade lagt i första humlegivan.

Kan det bero på att jag i princip hade spraymalten i från det att vattnet var ljummet eller det faktum att jag även tillsatte dextros i vörten? Det såg ut som att allt skurit sig men om man rörde runt löstes flagorna upp för att sedan samla sig igen efter ett tag.

Tacksam för lite kunnig hjälp här. Kan bara hoppas att dessa flagor sjunker under jäsningen. För att göra det hela än mer bedrövligt så pitchade jag jästen (s-04) för varmt men det är en annan historia.
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Michael »

Om det är samma sorts flagor som jag såg i min vört när jag bryggde med spraymalt kan du vara lugn. Dom försvann, förmodligen ner i jästkakan. Har bara bryggt med spraymalt en gång och inte råkat ut för detta sen dess.
MorrTumlaren
Färsk jäst
Inlägg: 5
Blev medlem: sön sep 28, 2014 16:17

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av MorrTumlaren »

Tack för det, ölbryggarpulsen sjönk en aning. Än lever hoppet med andra ord. Dessa dök inte upp förra gången men då tillsatte jag spraymalten senare i koket och använde ingen dextros.
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor

Inlägg av Knox »

Det är förmodligen hotbreak, proteiner som koagulerar under koket
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst