Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?
Postat: fre aug 22, 2003 23:17
Äntligen höst !!!
Jag sitter och smuttar på ett vin gjort av rönnbär, satte igång det i oktober förra året så det är snart ett år nu.
Rönnbär är ju som bekant ruskiga att äta som dom är och man blir sträv och besk i hela munnen. Vinet smakade så också när det var färskt men med en frisk bäska. Nu när det legat i flaska ca. fem månader så har det mildrats betydligt och smaken blir allt mer mjuk. Om ytterligare kanske 6-12 månader så kommer detta vin att vara guld värt. Om det nu finns nåt kvar då ... oj då ...
Med tanke på hur lätt det är att plocka rönnbär som växer i stora klasar så är detta vin väl värt besväret om man har tålamod att vänta länge på det färdiga resultatet.
Kolla länken : http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/sorbu/sorbauc.html
Ska prova att göra en variant med lite äpplejuice koncentrat i detta år. Känner på mig att de smakerna kommer att "gifta" ihop sig fin-fint.
Skall dock plocka bären lite tidigare i år, de var lite övermogna här i skåne i oktober. Det lär vara viktigt att frysa bären innan man använder dem, det lär ta bort en del av den råaste bäskheten.
Här är iallafall mitt recept och beskrivning på hur jag gjorde.
(Campden = vinsvavla tablett, motsvarar 0,5g svavla)
(SG 1.XXX = specific gravity, ex.vis SG 1.045 = 45 öchsel)
Rönnbärsvin
5 liter totalt.
1500g Rönnbär (plockade 2002/10/11, frysta 1 dygn)
1250g Socker
2 st Tepåsar, Lipton Yellow Lable
1/2 tsk Pectolase
4 tsk Syrablandning (citron-vin 50-50)
1tsk HISAB Starkvinsjäst (förkultur)
+ svavla (Campden tablets)
2002/10/12
Bären tinade. Pectolase och svavla(1/2g) tillsatt.
Bären mosade med potatismosaren.
2002/10/13
Jästkultur tillsatt + 500g socker.
2002/10/15
Musten avsilad genom sil och handduk. Vatten + 50g socker upp till 5 liter.
2002/10/26
Jäsningen långsam. SG 1.045. Verkar jäsa stabilt men sakta.
2002/12/21
Fortfarande svag jäsning, SG 1.005
Omtappat och 1 campden tillsatt. Den vackra röda färgen fösvann av svavlingen, grå-brun istället.
2003/01/31
Omtappat igen, lite grumligt. 1 campden. Färgen nästan återhämtad men försvann av svavlan igen.
2003/03/07
Omtappat. Nästan helt klart. 1 campden tillsatt.
Omdöme 2003/08/22 :
-Ljus orange färg, vinet kristallklart men lite bottensats i flaskan
-Lätt doft, karakteristisk rönnbärsdoft
-Frisk "vildmarkssmak", kraftig av rönnbär, lätt bäska, välbalanserad syrlighet
Kommentar :
-Skulle nog fryst bären minst ett par tre dygn
-Måste lagras längre för att nå sin topp
Användning :
-Drick som det är om du gillar lite beska och ingen sötma
-Använd som apretif, förematenaptitretandedrink
-Drick till rätter av vilt kött (sa Fructis, vegetarianen)
Plus i kanten blir det samt guldstjärna till bryggaren ...
Jag sitter och smuttar på ett vin gjort av rönnbär, satte igång det i oktober förra året så det är snart ett år nu.
Rönnbär är ju som bekant ruskiga att äta som dom är och man blir sträv och besk i hela munnen. Vinet smakade så också när det var färskt men med en frisk bäska. Nu när det legat i flaska ca. fem månader så har det mildrats betydligt och smaken blir allt mer mjuk. Om ytterligare kanske 6-12 månader så kommer detta vin att vara guld värt. Om det nu finns nåt kvar då ... oj då ...
Med tanke på hur lätt det är att plocka rönnbär som växer i stora klasar så är detta vin väl värt besväret om man har tålamod att vänta länge på det färdiga resultatet.
Kolla länken : http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/sorbu/sorbauc.html
Ska prova att göra en variant med lite äpplejuice koncentrat i detta år. Känner på mig att de smakerna kommer att "gifta" ihop sig fin-fint.
Skall dock plocka bären lite tidigare i år, de var lite övermogna här i skåne i oktober. Det lär vara viktigt att frysa bären innan man använder dem, det lär ta bort en del av den råaste bäskheten.
Här är iallafall mitt recept och beskrivning på hur jag gjorde.
(Campden = vinsvavla tablett, motsvarar 0,5g svavla)
(SG 1.XXX = specific gravity, ex.vis SG 1.045 = 45 öchsel)
Rönnbärsvin
5 liter totalt.
1500g Rönnbär (plockade 2002/10/11, frysta 1 dygn)
1250g Socker
2 st Tepåsar, Lipton Yellow Lable
1/2 tsk Pectolase
4 tsk Syrablandning (citron-vin 50-50)
1tsk HISAB Starkvinsjäst (förkultur)
+ svavla (Campden tablets)
2002/10/12
Bären tinade. Pectolase och svavla(1/2g) tillsatt.
Bären mosade med potatismosaren.
2002/10/13
Jästkultur tillsatt + 500g socker.
2002/10/15
Musten avsilad genom sil och handduk. Vatten + 50g socker upp till 5 liter.
2002/10/26
Jäsningen långsam. SG 1.045. Verkar jäsa stabilt men sakta.
2002/12/21
Fortfarande svag jäsning, SG 1.005
Omtappat och 1 campden tillsatt. Den vackra röda färgen fösvann av svavlingen, grå-brun istället.
2003/01/31
Omtappat igen, lite grumligt. 1 campden. Färgen nästan återhämtad men försvann av svavlan igen.
2003/03/07
Omtappat. Nästan helt klart. 1 campden tillsatt.
Omdöme 2003/08/22 :
-Ljus orange färg, vinet kristallklart men lite bottensats i flaskan
-Lätt doft, karakteristisk rönnbärsdoft
-Frisk "vildmarkssmak", kraftig av rönnbär, lätt bäska, välbalanserad syrlighet
Kommentar :
-Skulle nog fryst bären minst ett par tre dygn
-Måste lagras längre för att nå sin topp
Användning :
-Drick som det är om du gillar lite beska och ingen sötma
-Använd som apretif, förematenaptitretandedrink
-Drick till rätter av vilt kött (sa Fructis, vegetarianen)
Plus i kanten blir det samt guldstjärna till bryggaren ...