Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Dags för nya experiment.
Idag sattes någon slags äpplevin.
1,5Kg Granny smith
1,5Kg Royal gala
Äpplena sköljdes nogsamt och klyftades ner i jäshinken med skal, kärnor och stjälkar kvar.
1 påse Kanelstänger (5-6 st) lägges ovanpå dessa.
Över detta slår vi 4 liter outspädd JO äpplejuice.
I med 5 liter kokande vatten vari 2Kg socker är löst
Tillsättes därefter 5 dl starkt svart The. (3 påsar Lipton Yellow Label)
Jäshinken fylles upp till 25 litersmärket med kallvatten.
Temperaturen på anrättningen stannade då på 34 grader celcius och ca 70 grader ochs.. oshc...ochshe... fan...sockerhalt!
Eftersom Klang är en otålig jävel och inte orkar vänta tills dekokten har svalnat under 30 grader så tillsätts även nu jästen.
Jästen kommer från ett sånt trettiofemkronorskit med allt inkluderat.
Så nu väntar vi bara med spänning på första bubblan
HaDé
//Klang
Idag sattes någon slags äpplevin.
1,5Kg Granny smith
1,5Kg Royal gala
Äpplena sköljdes nogsamt och klyftades ner i jäshinken med skal, kärnor och stjälkar kvar.
1 påse Kanelstänger (5-6 st) lägges ovanpå dessa.
Över detta slår vi 4 liter outspädd JO äpplejuice.
I med 5 liter kokande vatten vari 2Kg socker är löst
Tillsättes därefter 5 dl starkt svart The. (3 påsar Lipton Yellow Label)
Jäshinken fylles upp till 25 litersmärket med kallvatten.
Temperaturen på anrättningen stannade då på 34 grader celcius och ca 70 grader ochs.. oshc...ochshe... fan...sockerhalt!
Eftersom Klang är en otålig jävel och inte orkar vänta tills dekokten har svalnat under 30 grader så tillsätts även nu jästen.
Jästen kommer från ett sånt trettiofemkronorskit med allt inkluderat.
Så nu väntar vi bara med spänning på första bubblan
HaDé
//Klang
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Lite kommentarer om en otålig vill ha feedback.
+ Bra att ni kompletterade med äpplen.
- Kanelstängerna hade jag nog låtit bli, det är bättre att krydda i efterhand i såna fall.
+ Bra med tannin från téet.
- 15l hade varit en passande volym, 25l kommer ge ett blaskigt intetsmakande vin.
- För varm jästpitch, kan ställa till det mot slutet.
Extra syra kommer nog behövas.
+ Bra att ni kompletterade med äpplen.
- Kanelstängerna hade jag nog låtit bli, det är bättre att krydda i efterhand i såna fall.
+ Bra med tannin från téet.
- 15l hade varit en passande volym, 25l kommer ge ett blaskigt intetsmakande vin.
- För varm jästpitch, kan ställa till det mot slutet.
Extra syra kommer nog behövas.
/Weinkeller
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Efter ca ca 5 timmar har det börjat bubbla friskt.
Tänkte tillsätta ytterligare 2Kg socker vid omtappning efter ca en vecka.
Hur mycket syra tror du och när?
Vad använder man lämpligast? citron?
Tänkte tillsätta ytterligare 2Kg socker vid omtappning efter ca en vecka.
Hur mycket syra tror du och när?
Vad använder man lämpligast? citron?
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Idag vid 12:00 jäser det som attan.
Det bubblar verkligen bokstavligt konstant. inget uppehåll mellan bubblorna.
Har jag aldrig sett förut.
Det bubblar verkligen bokstavligt konstant. inget uppehåll mellan bubblorna.
Har jag aldrig sett förut.
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
om du tillsätter sockret i form av juice koncentrat så kommer du att få ett mycket fylligare och godare vin
skulle tro att ytterligare 4 liter ger ca 2,2 kg socker
tillsätt gärna lite citronsyra och jästnäring samtidigt med koncentratet
det ger jästen en trivsammare arbetsmiljö
skulle tro att ytterligare 4 liter ger ca 2,2 kg socker
tillsätt gärna lite citronsyra och jästnäring samtidigt med koncentratet
det ger jästen en trivsammare arbetsmiljö
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Citronsyra var det ju med en påse i mitt vinkit.
Men enl instruktionerna skall det tillsättas efter jässtopp, vilket verkar lite konstigt tycker jag.
Funderar på om det kan vara nåt mer mysko i den påsen.
Citronsyra går väl att hitta i kryddhyllan på affärn om jag inte minns fel...
Men enl instruktionerna skall det tillsättas efter jässtopp, vilket verkar lite konstigt tycker jag.
Funderar på om det kan vara nåt mer mysko i den påsen.
Citronsyra går väl att hitta i kryddhyllan på affärn om jag inte minns fel...
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
japp där hittar du det
jo man met ju aldrig med säkerhet vad dessa påsar innehåller, oftast är dom ju bara märkta med ett nummer eller en bokstav
jo man met ju aldrig med säkerhet vad dessa påsar innehåller, oftast är dom ju bara märkta med ett nummer eller en bokstav
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Ett litet tillägg.
Jag gav det en omrörning nu och mätte samtidigt sockerhalten till 50.
Jag gav det en omrörning nu och mätte samtidigt sockerhalten till 50.
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Bubblandet så gott som obefintligt
Tappade idag om det medelst hävert till ny jäshink
Tillsatte ytterligare 4 liter outspädd JO äpplejuice samt en påse citroncyra och en påse jästnäring.
Tappade idag om det medelst hävert till ny jäshink
Tillsatte ytterligare 4 liter outspädd JO äpplejuice samt en påse citroncyra och en påse jästnäring.
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Igår tillsatte jag jässtopp, men det var redan stendött.
Stannade på ca +1, precis över nollan.
Inte mycket kolsyra kvar.
Klarnar nu fint efter tillsättande av klarningsmedel.
Inga problem med varesig lukt eller färg.
Naturligtvis en viss jästlukt, men inget som tyder på att något skulle gått snett.
Stannade på ca +1, precis över nollan.
Inte mycket kolsyra kvar.
Klarnar nu fint efter tillsättande av klarningsmedel.
Inga problem med varesig lukt eller färg.
Naturligtvis en viss jästlukt, men inget som tyder på att något skulle gått snett.
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
låt det klarna tills det är totalt klart, vet inte hur länge med klarningsmedel
låt det stå 2 veckor och titta hur det ser ut , utan klarningsmedel skulle jag åtminstone låtit det stå i 3-4 månader innan buteljering , som ett minimum
jag vet inte om dom där klarningsmedlen tar med sig absolut allt smått bös eller inte .
det är ju trevligt om man kan plocka fram en flaska om ett år eller två utan att det är någon bottensats i den
skulle tro att det blir ett gott vin efter ca 6 månaders lagring på butelj
dom där sista 4 litrarna koncentrat i stället för en 2 kilos påse med socker kommer att göra en otrolig skillnad på smaken lovar jag
märker nu på mina dunkar som står och klarnar att lite katrinplommon gör en ordentlig skillnad
så om du vill så kan du ju prova med ett kilo katrinplommon också i nästa sats
blir lite mörkare och en helt annorlunda smak, mycket trevligare
hacka dom i lite mindre bitar och koka dom ungefär 10 min i en skvätt vatten så dom blir mjuka och börjar lämmna ifrån sig sitt socker redan från början
låt det stå 2 veckor och titta hur det ser ut , utan klarningsmedel skulle jag åtminstone låtit det stå i 3-4 månader innan buteljering , som ett minimum
jag vet inte om dom där klarningsmedlen tar med sig absolut allt smått bös eller inte .
det är ju trevligt om man kan plocka fram en flaska om ett år eller två utan att det är någon bottensats i den
skulle tro att det blir ett gott vin efter ca 6 månaders lagring på butelj
dom där sista 4 litrarna koncentrat i stället för en 2 kilos påse med socker kommer att göra en otrolig skillnad på smaken lovar jag
märker nu på mina dunkar som står och klarnar att lite katrinplommon gör en ordentlig skillnad
så om du vill så kan du ju prova med ett kilo katrinplommon också i nästa sats
blir lite mörkare och en helt annorlunda smak, mycket trevligare
hacka dom i lite mindre bitar och koka dom ungefär 10 min i en skvätt vatten så dom blir mjuka och börjar lämmna ifrån sig sitt socker redan från början
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
Upptappat efter nogsam klarning.
Fårvånansvärt bra även som relativt färskt, kan nog bli riktigt bra när det fått stå till sig lite.
Ska jag hitta nån kritik vart det lite åt det sura hållet.
Kanske var lite väl flitig med citronsyran..
Fårvånansvärt bra även som relativt färskt, kan nog bli riktigt bra när det fått stå till sig lite.
Ska jag hitta nån kritik vart det lite åt det sura hållet.
Kanske var lite väl flitig med citronsyran..
Brygglogg Äpplevin 25/5 2010
kul att det blev bra
då vet du till nästa gång att det ska vara en halv påse citronsyra
men prova då också med ett kilo katrinplommon
det blir en otrolig skillnad
då vet du till nästa gång att det ska vara en halv påse citronsyra
men prova då också med ett kilo katrinplommon
det blir en otrolig skillnad
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster