Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Dags för nya experiment.

Idag sattes någon slags äpplevin.

1,5Kg Granny smith
1,5Kg Royal gala

Äpplena sköljdes nogsamt och klyftades ner i jäshinken med skal, kärnor och stjälkar kvar.

1 påse Kanelstänger (5-6 st) lägges ovanpå dessa.

Över detta slår vi 4 liter outspädd JO äpplejuice.

I med 5 liter kokande vatten vari 2Kg socker är löst

Tillsättes därefter 5 dl starkt svart The. (3 påsar Lipton Yellow Label)

Jäshinken fylles upp till 25 litersmärket med kallvatten.

Temperaturen på anrättningen stannade då på 34 grader celcius och ca 70 grader ochs.. oshc...ochshe... fan...sockerhalt!

Eftersom Klang är en otålig jävel och inte orkar vänta tills dekokten har svalnat under 30 grader så tillsätts även nu jästen.

Jästen kommer från ett sånt trettiofemkronorskit med allt inkluderat.

Så nu väntar vi bara med spänning på första bubblan :)

HaDé

//Klang
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Weinkeller »

Lite kommentarer om en otålig vill ha feedback.

+ Bra att ni kompletterade med äpplen.

- Kanelstängerna hade jag nog låtit bli, det är bättre att krydda i efterhand i såna fall.

+ Bra med tannin från téet.

- 15l hade varit en passande volym, 25l kommer ge ett blaskigt intetsmakande vin.

- För varm jästpitch, kan ställa till det mot slutet.

Extra syra kommer nog behövas.
/Weinkeller
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Efter ca ca 5 timmar har det börjat bubbla friskt.

Tänkte tillsätta ytterligare 2Kg socker vid omtappning efter ca en vecka.

Hur mycket syra tror du och när?
Vad använder man lämpligast? citron?
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Idag vid 12:00 jäser det som attan.
Det bubblar verkligen bokstavligt konstant. inget uppehåll mellan bubblorna.
Har jag aldrig sett förut.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av dan610324 »

om du tillsätter sockret i form av juice koncentrat så kommer du att få ett mycket fylligare och godare vin

skulle tro att ytterligare 4 liter ger ca 2,2 kg socker

tillsätt gärna lite citronsyra och jästnäring samtidigt med koncentratet
det ger jästen en trivsammare arbetsmiljö
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Citronsyra var det ju med en påse i mitt vinkit.
Men enl instruktionerna skall det tillsättas efter jässtopp, vilket verkar lite konstigt tycker jag.
Funderar på om det kan vara nåt mer mysko i den påsen.

Citronsyra går väl att hitta i kryddhyllan på affärn om jag inte minns fel...
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av dan610324 »

japp där hittar du det
jo man met ju aldrig med säkerhet vad dessa påsar innehåller, oftast är dom ju bara märkta med ett nummer eller en bokstav
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Ett litet tillägg.

Jag gav det en omrörning nu och mätte samtidigt sockerhalten till 50.
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Bubblandet så gott som obefintligt

Tappade idag om det medelst hävert till ny jäshink

Tillsatte ytterligare 4 liter outspädd JO äpplejuice samt en påse citroncyra och en påse jästnäring.
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Igår tillsatte jag jässtopp, men det var redan stendött.
Stannade på ca +1, precis över nollan.
Inte mycket kolsyra kvar.
Klarnar nu fint efter tillsättande av klarningsmedel.
Inga problem med varesig lukt eller färg.
Naturligtvis en viss jästlukt, men inget som tyder på att något skulle gått snett.
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av dan610324 »

låt det klarna tills det är totalt klart, vet inte hur länge med klarningsmedel
låt det stå 2 veckor och titta hur det ser ut , utan klarningsmedel skulle jag åtminstone låtit det stå i 3-4 månader innan buteljering , som ett minimum
jag vet inte om dom där klarningsmedlen tar med sig absolut allt smått bös eller inte .
det är ju trevligt om man kan plocka fram en flaska om ett år eller två utan att det är någon bottensats i den

skulle tro att det blir ett gott vin efter ca 6 månaders lagring på butelj

dom där sista 4 litrarna koncentrat i stället för en 2 kilos påse med socker kommer att göra en otrolig skillnad på smaken lovar jag

märker nu på mina dunkar som står och klarnar att lite katrinplommon gör en ordentlig skillnad
så om du vill så kan du ju prova med ett kilo katrinplommon också i nästa sats
blir lite mörkare och en helt annorlunda smak, mycket trevligare

hacka dom i lite mindre bitar och koka dom ungefär 10 min i en skvätt vatten så dom blir mjuka och börjar lämmna ifrån sig sitt socker redan från början
Theladon
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: lör sep 27, 2008 12:48
Ort: Vårgårda

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av Theladon »

Upptappat efter nogsam klarning.

Fårvånansvärt bra även som relativt färskt, kan nog bli riktigt bra när det fått stå till sig lite.
Ska jag hitta nån kritik vart det lite åt det sura hållet.
Kanske var lite väl flitig med citronsyran.. :)
dan610324
Brygguru
Inlägg: 4179
Blev medlem: sön feb 14, 2010 21:05
Ort: smedjebacken

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Inlägg av dan610324 »

kul att det blev bra
då vet du till nästa gång att det ska vara en halv påse citronsyra
men prova då också med ett kilo katrinplommon
det blir en otrolig skillnad
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster