Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Äpple- och citronvin

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
operfekt
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: mån aug 31, 2009 19:21

Äpple- och citronvin

Inlägg av operfekt »

Fortsätter med mina små försök..

Ingredienser:
*3 kg äpplen
*5 pkt citronlättdryck
*4 kg socker
*1 pkt starkvinsjäst
*vatten upp till 25 l -strecket

Om ca en vecka tänkte jag hiva upp äppelbitarna, tillsätta citronskal och liet mer socker och citronkoncentrat. Dock har det inte börjat bubbla ordentligt ännu, men locket är spänt så ngt händer nog^^ satte satsen igår (23/9) på kvällen och nu börjar jag oroa mig lite för den så långsamma aktiviteten... nåväl, händer det inget innan imorgon så tillsätter jag ny jäst... :wink:
Smuurfisar
Finjäsare
Inlägg: 69
Blev medlem: fre aug 07, 2009 22:01

Äpple- och citronvin

Inlägg av Smuurfisar »

Va lite äpple :S
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Äpple- och citronvin

Inlägg av Weinkeller »

Du kommer förmodligen få ett lite för blaskigt vin för att uttrycka det milt.

Äpplena och lättdrycken motsvarar en normal vinvolym på 8l.

Sockret ligger i nivåerna runt 20l normalstarkt vin.

Jästen är inte ämnad för ett svagare bordsvin.


Ett tips är att läsa lite vinrecept och försöka följa proportionerna när du skapar egna. Om det smakar illa så tröttnar du snart på att experimentera och det är ju synd.

Kolla också så inte lättdrycken innehöll konserveringsmedel, då hjälper det inte att tillsätta ny jäst.
/Weinkeller
Användarvisningsbild
operfekt
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: mån aug 31, 2009 19:21

Äpple- och citronvin

Inlägg av operfekt »

Weinkeller skrev:Du kommer förmodligen få ett lite för blaskigt vin för att uttrycka det milt.

Äpplena och lättdrycken motsvarar en normal vinvolym på 8l.

Sockret ligger i nivåerna runt 20l normalstarkt vin.

Jästen är inte ämnad för ett svagare bordsvin.


Ett tips är att läsa lite vinrecept och försöka följa proportionerna när du skapar egna. Om det smakar illa så tröttnar du snart på att experimentera och det är ju synd.

Kolla också så inte lättdrycken innehöll konserveringsmedel, då hjälper det inte att tillsätta ny jäst.
mitt förra vin blev jättegott och jag vet att om man läser slarvigt låter det som blaskvin, men om du läser texten så ska jag strack tillsätta citronskal och massa citronlättdryck... Självklart innehåller det inte konserveringsmedel, SÅ ny på området är jag inte :p

läs lite nogrannare nästa gång :wink:
Ps! det puttrar på jättefint nu^^
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Äpple- och citronvin

Inlägg av Weinkeller »

tillsätta citronskal och liet mer socker och citronkoncentrat
Ok, tolkade nog det här lite fel då. Men det kändes som receptet var alldeles för utspätt ändå. Jag hoppas såklart att det blir gott, ibland träffar man rätt och ibland inte. Huvudsaken är att du gillar det.
/Weinkeller
kingx
Turbojäsare
Inlägg: 43
Blev medlem: tor nov 06, 2008 11:36

Äpple- och citronvin

Inlägg av kingx »

en undran till alla vad gäller äpplen, om en vill få ut maximal smak på äpplen är det att föredrar o pressa äpplena då och bara tillsätta den råa äppelsaften eller räcker det o mosa äpplena så det blir som ngn puré aktig sörja?
För av ngn anledning har jag på känn att om man bara skivar äpplena i bitar så får man inte maximal smak?! eller e jag ute o cyklar nu
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Äpple- och citronvin

Inlägg av Weinkeller »

Skiva tunnt räcker utmärkt. Ämnena man vill åt är så lättlösliga. Huvudsaken är att man använder en tillräcklig mängd och gärna en syrlig sort. Jag brukar ibland musta hälften och skiva hälften för att få lite mindre fruktmassa att hantera.
/Weinkeller
kingx
Turbojäsare
Inlägg: 43
Blev medlem: tor nov 06, 2008 11:36

Äpple- och citronvin

Inlägg av kingx »

tackar för svaret, då blir det ut o jaga äpplen i affären imorgon för jag tänkte försöka dra igång ngt äppelprojekt o kanel o lite kuligt haha..
ngn form av varm o kall fast ändå inte hmm..

tack för tipset där, men om man skulle välja o mosa äpplena påverkar väl inte det jäsprocessen antar jag? blir väl bara lite mer söligt när en ska tappa om o bli av med sörjan bara eller?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Äpple- och citronvin

Inlägg av Weinkeller »

Det blir mer svårklarnat och sörjigt. Men det gör ingen skillnad för jäsningen/smaken.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst