Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Rött vin på blåa egna druvor 2015

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Då var det dags! (Här är förra årets tråd där jag för första gången gjorde vin på mina egna druvor: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=21097 )

16 liter mos fick jag ihop i år igen på lite halvt dåliga druvor måste jag erkänna men jag kunde inte hålla mig längre och jag hade satt igång en förjäsning på russin som stod och bara väntade på sina druvor. Många är inte riktigt så söta och mogna som förra året - men ändå när det var mosat och klart mätte upp i ca 56 öx både i refraktometern och öx-vikten så det är väl bra nog. Jag skyller lite på vädret som gjort de instabila... Kallt juni och juli men varmt augusti, september och oktober så druvorna verkade lite förbryllade. På samma klase kunde hittade jag i år allt från riktigt lila och supersöta druvor till helt nya bebisar som ville börja växa på nytt, såna man ser på försommaren.

Nu måste jag slipa hjärnan lite och lära mig räkna hur mycket sockerlag jag skall tillsätta om jag vill ha 13% vin. Använder rc212 jäst. Och har tillsatt lite enzym.
Bilagor
20151013_194314.jpg
20151013_194314.jpg (286.51 KiB) Visad 769 gånger
20151013_193322.jpg
20151013_193322.jpg (332.78 KiB) Visad 769 gånger
20151013_181532.jpg
20151013_181532.jpg (345.9 KiB) Visad 769 gånger
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Sådär då har jag räknat.

15 liter mos
56 öx delat på 7,5 = 7,46 % alkohol per idag om det jäser ut till 0.

Behöver 6 procent för att komma upp i 13 % så räknar så här:

6(%) x 17(17g socker per 1%) x 15(liter must som jag har nu) = 1530 g socker

Men om jag vill att det skall jäsa ut till -5 hur räknar jag då? Står still...
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av latmasken »

Jäser du ut till -5 så är det ju enklast att räkna om dina 56 till 61 (från 56 till -5 blir det 61). Du ska räkna på hyr många oechsle (eller hur mycket socker) som jäser ut.

Räkna om allt till en enhet. Antingen oechsle eller gram socker.

61 öx delat med 7,5 blir 8,13. Vill du upp i 13% behöver du 4,87% till.

4,87% blir 36,5 öx.

Sen får du räkna ut hur mycket socker per liter du behöver för att få 35,6 öx, jag tror det är 2,7 gram per öx? D.v.s. 98,6 g per liter. För 15 liter blir det då 1478 gram.

MEN, nu är ju problemet att sockret även ger mer volym... så det blir inte 15 liter utan lite mer? Men det kanske inte spelar nån roll om man räknar med öx hela vägen som jag gjorde?
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

latmasken skrev:Jäser du ut till -5 så är det ju enklast att räkna om dina 56 till 61 (från 56 till -5 blir det 61). Du ska räkna på hyr många oechsle (eller hur mycket socker) som jäser ut.

Räkna om allt till en enhet. Antingen oechsle eller gram socker.

61 öx delat med 7,5 blir 8,13. Vill du upp i 13% behöver du 4,87% till.

4,87% blir 36,5 öx.

Sen får du räkna ut hur mycket socker per liter du behöver för att få 35,6 öx, jag tror det är 2,7 gram per öx? D.v.s. 98,6 g per liter. För 15 liter blir det då 1478 gram.

MEN, nu är ju problemet att sockret även ger mer volym... så det blir inte 15 liter utan lite mer? Men det kanske inte spelar nån roll om man räknar med öx hela vägen som jag gjorde?

Du verkar ha räknat smart så jag kör på dina 1478. 300g sockerlag tillsattes dagen efter och i vätska blev det cirka 3 deciliter. Så om jag skall ersätta 300gram ca 4 gånger till(300g x 5 = 1500g) så kommer detta bli ca 1,2 liter mehm frågan är om detta är superviktigt att räkna med och räkna om?

Bubblar som bara den för övrigt och jag trycker ner hatten så ofta jag kan. Ej fått tag i(orkat plocka) Aronia-bär än som någon i min gamla tråd föreslog för att få till färgen på vinet bättre. I år skall jag istället marcera i över en vecka, kanske till och med två veckor, och hoppas färgen släpper efter mer.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av latmasken »

Dubbelkolla mina siffror, jag ser att jag har skrivit 36,5 på ett ställe och 35,6 på ett annat...

Jag har gjort ett kalkylark i excel där jag för varje grej jag tillsätter noterar sockerinnehåll och volymtillskott. De två kolumnerna summerar jag så jag får total mängd socker och total volym. Då kan jag enkelt få fram gram socker per per liter.

1 kg socker ger då t.ex. 1000 g socker och 0,68 liter volymtillskott (har jag för mig).

10 liter must med ett öx på 56 skulle då noteras som 1120 g socker (56 x 2 x 10) och 10 liter volymtillskott.

Summerar man de två skulle man alltså få 2120 g socker och 10,68 liter volym, d.v.s. 198,5 g socker per liter. Jäser allt socker ut blir det då 11,7% ungefär. Om jag nu inte räknat fel (anledningen till att jag gör det i Excel är för att minska risken för räknefel).

Sockerlag på 1 liter vatten och 1 kg socker blir alltså 1000 g socker och 1,68 liter volymtillskott.
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Vilken matematik det är!

Sedan sist har jag nu fyllt på med Aronia-bär ca 1 liter och 900g(300g x 3 i omgångar) socker till så nu är jag uppe i 1200g socker totalt och totalt antal liter som musten ligger på är nu 17. Så jag kommer räkna på 17 liter för att se alkoholhalten här nu, för det är ju vid det måttet som musten kommer jäsa ut.

För att det är planerat att jäsa ut till -5 öx så kör vi den här formeln som tidigare:

61 öx utgår vi ifrån
17 liter must

61 öx / 7,5 = 8,13. Då behöver jag 4,87% för att nå upp till 13-procentigt vin som jag önskar.

4,87 x 17(g socker / 1% per liter) x 17(liter must) Latmasken jag ser att du räknar på 2,7 i den här formeln...??
=1407 g socker behövs totalt
Bilagor
20151021_124414.jpg
20151021_124414.jpg (229.07 KiB) Visad 735 gånger
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av latmasken »

Jag tittade i den här PDF:en efter siffrorna
https://bryggforum.nu/download/upload/uplo ... vikten.pdf

Det verkar som om man räknar lite olika med rent socker och fruktjuice.
2,7 gram socker ger 1° Oechsle i 1 liter vätska
Uppmätta Oechslegrader x 2 = gram socker i fruktsaft
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

latmasken skrev:Jag tittade i den här PDF:en efter siffrorna
https://bryggforum.nu/download/upload/uplo ... vikten.pdf

Det verkar som om man räknar lite olika med rent socker och fruktjuice.
2,7 gram socker ger 1° Oechsle i 1 liter vätska
Uppmätta Oechslegrader x 2 = gram socker i fruktsaft

Hmm. Bör jag alltså räkna om jag vill ifrån 56 öx till 0. Har bestämt mig för 0 nu för att få vinet lite rundare :) beklagar svängningarna.

56(öx) x 2,7(g socker / öx) x 17(liter mos) = 2570,4. Vad tror du om det? En satans massa socker.... men om jag dödar vinet på 0 öx blir det antagligen sött om det inte hunnit jäsa ut.... Hmmm..

edit: Räknade en gång till och nu blev det nog rätt: 31,5 öx behöver jag för att nå upp till 13 volym%... x 2,7 g sock/l/%... x 17 liter must = 1445g socker. Så nu är det nog klatt! 245g till alltså och sedan låta det jäsa ut till 0 öx och då svavla så jäsningen dör. Bara att hålla tummarna sedan antar jag

edit2: Man kan kontrollera öx med refraktometer eller måste man ha öx vikten?
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Nu har moset gottat sig sedan den 13:e vilket blir 15 dagar men jag tror fan det skall ligga och "maceras", vad det nu heter på svenska, ett litet tag till. Öx ligger på ca 25 nu.... Det är bara att vänta den kommer gå ner eller? Dubblar fortfarande ibland så jäser gör det ju.
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Tog bort moset igår och tappade över allt i ny förpackning. Tillsatte två ek-kuber och ca 10g Bentonit för klarningens skull.

Färgen är dock samma röd i år som den var förra året! Hur gör de stora vinerierna för att få till färgen egentligen? Eller är det helt enkelt bären här uppe i norr som inte är lika färgrika?
Bilagor
20151028_192746.jpg
20151028_192746.jpg (285.11 KiB) Visad 692 gånger
20151028_181849.jpg
20151028_181849.jpg (334.41 KiB) Visad 692 gånger
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Då var det dags för omtappning till nytt kärl och bli av med sumpen samt de två ek-kuberna.

Färgen har blivit bättre vilket glädjer mig. Nu är den med mörkröd. Och mycket finare... Fick bort sumpen mycket bättre i år med ny längre hävert. Bra bra.
OE = 25. Känns som det slutat jäsa, har nog haft det för kallt :( .... kan man starta jäsning på nytt med ny kultur eller är det kört?
Bilagor
20151127_125211.jpg
20151127_125211.jpg (171.01 KiB) Visad 675 gånger
20151127_124958.jpg
20151127_124958.jpg (205.21 KiB) Visad 675 gånger
20151127_105442.jpg
20151127_105442.jpg (278.24 KiB) Visad 675 gånger
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Otålmodig som jag är startar jag nu upp en ny jäsning på Edelmans flytande jäst, sockerlag och russin som jag kommer tillsätta. Kan väl inte gå mer än åt helvete!
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Omlott »

Nu har jag inte läst hela tråden, men har det stått för kallt är det bara att ställa det varmare så ska du se att det snart kommer igång igen. Jästen är tålig den.
Spännande med vin från egna druvor.
Angående färgen så har det att göra med sorten på druvan också det här med vattenmängden. Har för mig att jag läst att mer vatten gör att det bildas mindre färgämnen i skalet också. Färgen sitter som du säkert vet i skalet.
Användarvisningsbild
Johh_
Finjäsare
Inlägg: 85
Blev medlem: tis sep 23, 2014 12:27
Utrustning: Vin startpaket

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Johh_ »

Omlott skrev:Nu har jag inte läst hela tråden, men har det stått för kallt är det bara att ställa det varmare så ska du se att det snart kommer igång igen. Jästen är tålig den.
Spännande med vin från egna druvor.
Angående färgen så har det att göra med sorten på druvan också det här med vattenmängden. Har för mig att jag läst att mer vatten gör att det bildas mindre färgämnen i skalet också. Färgen sitter som du säkert vet i skalet.
Det är så alltså och ja du hade rätt det har startat att jäsa :) . Ju mer vatten hmmz alltså om man vattnar plantan eller?
Användarvisningsbild
Omlott
Bryggmästare
Inlägg: 561
Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
Utrustning: Damejeanne
Ort: Halmstad
Kontakt:

Re: Rött vin på blåa egna druvor 2015

Inlägg av Omlott »

Johh_ skrev: Det är så alltså och ja du hade rätt det har startat att jäsa :) . Ju mer vatten hmmz alltså om man vattnar plantan eller?
Härligt, känslan när det pluppar eller bubblar är som rening för själen ;)
Precis och hurdan jordmånen är.

"Solljus är också viktigt för mognaden. Blå druvor kräver mycket solljus för att bilda färg i skalet."*

Så jag hade inte rätt på den punkten.
Smaken påverkas dock av vattenmängden.

"Vatten behövs också, men i lagom mängd och rätt tid. En långvarig torka gör att druvorna mognar i förtid, utan att utveckla sina smak- och aromämnen. Däremot späder för mycket vatten ut druvorna och ger en must med mindre koncentration av smakämnen.*

* Våra varor - Historia och framställning, Sytembolaget AB, Stockholm, Christer Persson Tryckeri AB, Köping. 1991.


Hittade boken på bokbörsen, det är en vacker bok som tar upp den grundläggande informationen om de olika sorters dryck systembolaget säljer.
http://www.bokborsen.se/Systembolaget/V ... 93/1495416
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster