vilken % vill du ha på det färdiga vinet.
tänk på att det är socker i lättdrycken åxå...
http://www.kiviksmusteri.se/main/defaul ... 1&langid=1
65 gram socker per paket.
40*65=2600 gram
totalt 6600 g/25 liter /17 gram
Så det verkar bli 15.5%
Blåbär/lime-vin (koncentrat) - tillverkningslogg
- Fiolfarfar
- Färsk jäst
- Inlägg: 14
- Blev medlem: fre jun 08, 2012 4:02
- Ort: Östersund
Re: Blåbär/lime-vin (koncentrat) - tillverkningslogg
Tänkte nöja mig med 10-12% alkohol.
- Fiolfarfar
- Färsk jäst
- Inlägg: 14
- Blev medlem: fre jun 08, 2012 4:02
- Ort: Östersund
Re: Blåbär/lime-vin (koncentrat) - tillverkningslogg
Visst ska jag inte tillsätta pectolase i brygden?
Re: Blåbär/lime-vin (koncentrat) - tillverkningslogg
Jag håller på med ett blåbär/lime-vin, startade det i början av september med 15 pkt koncentrat, 1.6 kg socker, 1.5 tsk citronsyra och tio liter vatten. Har ytterligare några paket koncentrat som var tänkta till eftersötningen.
Start-Oe låg på drygt 85. Brygden jäste med glatt humör ned till +10 Oe men stannade där. I hopp om att få igång jäsningen igen tillsatte jag ny jäst, näring och lite socker den 2/11, Oe upp till ~35. Jäsningen startade så sakteliga om, efter tre dagar var Oe nere på 23, ytterligare några dagar senare låg den på 19, men där verkar det ha stannat igen. Ingenting har hänt på en vecka nu och fortsätter det så ger jag nog upp och jässtoppar om en vecka eller två.
Det var tänkt som ett ganska sött dessertvin så det kvarvarande sockret är ingen katastrof i sig, även om det känns i sötaste laget. Däremot verkar färgen delvis ha sedimenterats och vinet har en rätt trist blek-rosa färg, jag hade hoppats kunna justera den lite med det kvarvarande koncentratet men jag vill ju inte att vinet ska bli någon socker-bomb heller...
Fast det gör kanske inte så stor skillnad? Två paket = 130g socker i 13 liter vin = +10g/l. Ca +4 Oe om jag tänker rätt?
Jag har lite slånbär i frysen som jag har funderat på att pytsa i istället, och en hel del enesnår i närheten som jag kan plundra på bär. Båda borde ge färg och kanske trevlig smak också.
Finns det någon med mer erfarenhet som har några idéer om ifall slån eller en förhöjer smaken på ett sådant här vin och om de rent av kan maskera ev "sliskighet" av det kvarvarande sockret?
Eller ska jag hellre blanda ut vinet med ett torrt äpplevin som jag också har på jäsning?
Start-Oe låg på drygt 85. Brygden jäste med glatt humör ned till +10 Oe men stannade där. I hopp om att få igång jäsningen igen tillsatte jag ny jäst, näring och lite socker den 2/11, Oe upp till ~35. Jäsningen startade så sakteliga om, efter tre dagar var Oe nere på 23, ytterligare några dagar senare låg den på 19, men där verkar det ha stannat igen. Ingenting har hänt på en vecka nu och fortsätter det så ger jag nog upp och jässtoppar om en vecka eller två.
Det var tänkt som ett ganska sött dessertvin så det kvarvarande sockret är ingen katastrof i sig, även om det känns i sötaste laget. Däremot verkar färgen delvis ha sedimenterats och vinet har en rätt trist blek-rosa färg, jag hade hoppats kunna justera den lite med det kvarvarande koncentratet men jag vill ju inte att vinet ska bli någon socker-bomb heller...
Fast det gör kanske inte så stor skillnad? Två paket = 130g socker i 13 liter vin = +10g/l. Ca +4 Oe om jag tänker rätt?
Jag har lite slånbär i frysen som jag har funderat på att pytsa i istället, och en hel del enesnår i närheten som jag kan plundra på bär. Båda borde ge färg och kanske trevlig smak också.
Finns det någon med mer erfarenhet som har några idéer om ifall slån eller en förhöjer smaken på ett sådant här vin och om de rent av kan maskera ev "sliskighet" av det kvarvarande sockret?
Eller ska jag hellre blanda ut vinet med ett torrt äpplevin som jag också har på jäsning?
Re: Blåbär/lime-vin (koncentrat) - tillverkningslogg
Det var nog mest jag som var för otålig, nu drygt två veckor efter senaste mätningen ligger oechslet på 14-15 så det verkar vara liv i jästen även om det går lååångsamt. Förmodligen är jäshinken otät någonstans för jag har inget mottryck alls i jäsröret längre, vilket bidrog till min tro att det hade avstannat helt!
Re: Blåbär/lime-vin (koncentrat) - tillverkningslogg
Ja, grundregeln är ju att inte stirra sig blind på en mätning utan att mäta typ en gång i veckan och kolla om det ändras eller inte.
På slutet går jäsningen ofta väldigt sakta. Det är väl därför vinsatserna kör med jässtopp: De som har bråttom orkar inte vänta tills det är helt utjäst.
På slutet går jäsningen ofta väldigt sakta. Det är väl därför vinsatserna kör med jässtopp: De som har bråttom orkar inte vänta tills det är helt utjäst.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons mar 19, 2014 21:17
- Utrustning: Vin
Re: Blåbär/lime-vin (koncentrat) - tillverkningslogg
Jag har provat recept med blåbärs/lime vinet.
Jag tycker att det blir om få säga lite blaskigt,
Men funkar bra till sommarbål.
Jag gjorde i sommars 10 l blåbärsvin på 8 kg blåbär och
2 kg blandade vinbär.
Det blev riktigt gott, helt klart värt besväret.
Jag tycker att det blir om få säga lite blaskigt,
Men funkar bra till sommarbål.
Jag gjorde i sommars 10 l blåbärsvin på 8 kg blåbär och
2 kg blandade vinbär.
Det blev riktigt gott, helt klart värt besväret.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster