Rabarbervin 2014
Re: Rabarbervin 2014
Sådär, nu har jag satt i sista satsen socker, 1,2kg uppblandat i 0,6 liter vatten. Då ska det få stå och puttra någon dag, så ska jag sedan sätta över i en glasdammejang, så får det jäsa ut där, och sedan klarna fram till jul, då jag tappar upp det på flaska. Spännande spännande.
Re: Rabarbervin 2014
Söta det inte innan omtappning, då kommer det bara fortsätta jäsa. Det är fö nästan inte lönt att provsmaka, det smakar alltid brax i början. Efter hand så mjuknar smaken. Men jag vet ... man ÄR ju nyfiken !!
Om du efter 6-12 månaders lagring tycker att det blev för torrt, är det bättre art du eftersötar just innan du ska dricka, ex när du häller upp det i en karaff. Annars kommer det börja jäsa igen (givet att du inte satt i jäststopp, något jag själv inte sätter i.)
Om du efter 6-12 månaders lagring tycker att det blev för torrt, är det bättre art du eftersötar just innan du ska dricka, ex när du häller upp det i en karaff. Annars kommer det börja jäsa igen (givet att du inte satt i jäststopp, något jag själv inte sätter i.)
Riwen skrev:Evert??
Provsmakade rababervinet med Champagnejästen UUHH så suurt rättar det till sig på lagringen tror du eller kan man söta upp den innan omtappning?
Bra drag alkoholmässigt i alla fall
Re: Rabarbervin 2014
Hur går det Evert??
Mitt står på klarning och ser fiiiiint ut
Mitt står på klarning och ser fiiiiint ut
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Rabarbervin 2014
Jag sällar mig till klubben med rabarbervin på lagring. Vid omtappning till damejanne smakade det som ett blekare halvtorrt rosévin.
Re: Rabarbervin 2014
Håller med den med Steinber-Geisenberg bäst var helt OK smak den med champagnejäst smakade ve o faan ska bmi spännande om några månade HAHA
Re: Rabarbervin 2014
Hej hopp!
Jag kommer att öka upp vinsyran, så jag totalt har 20g per 10 liter, dvs 50g i mitt fall. Imorrn tappar jag på flaska.
Jag kommer att öka upp vinsyran, så jag totalt har 20g per 10 liter, dvs 50g i mitt fall. Imorrn tappar jag på flaska.
Re: Rabarbervin 2014
Funderar på att kolsyresätta hälften av flaskorna oxå, får se...
Re: Rabarbervin 2014
Wow... I år blev det lyckat!!
Re: Rabarbervin 2014
Receptet blev alltså:
9kg rabarber
14 liter skållhett vatten
20g vinkrita
1kg socker
50g vinsyra (om något, aaningen mycket)
2g tanniner
5g pectolase
1 tsk jästnäring
Jäst: Wyeast Champange (när brygden nått 25 grader)
Jäser i 20 grader
Silade av frukten och pressade efter tre dagar.
1:a tillsatsen 1,6kg socker + 0,8l vatten
2:a tillsatsen 1,2kg socker + 0,6l vatten
3:e tillsatsen 1,2kg socker + 0,6l vatten
Tot 25 liter (5,0kg socker)
9kg rabarber
14 liter skållhett vatten
20g vinkrita
1kg socker
50g vinsyra (om något, aaningen mycket)
2g tanniner
5g pectolase
1 tsk jästnäring
Jäst: Wyeast Champange (när brygden nått 25 grader)
Jäser i 20 grader
Silade av frukten och pressade efter tre dagar.
1:a tillsatsen 1,6kg socker + 0,8l vatten
2:a tillsatsen 1,2kg socker + 0,6l vatten
3:e tillsatsen 1,2kg socker + 0,6l vatten
Tot 25 liter (5,0kg socker)
Re: Rabarbervin 2014
Jaha nu blev man sugen på att leta upp sin dunk från i fjol.
Jag gjorde en sats på ren rabarberjuice från frusna rabarber i små tärningar.
Många tärningar blev det.
Spännande att du fått till ett gott vin med så mycket vatten i.
Jag gjorde en sats på ren rabarberjuice från frusna rabarber i små tärningar.
Många tärningar blev det.
Spännande att du fått till ett gott vin med så mycket vatten i.
Re: Rabarbervin 2014
Evert.rabarbercider mmmmmmm
Vad använder du för flaskor?
Och vad gör du för att desinfera?
Jag har precis tappat om mitt vin och ska låta det klarna ett tag till innan jag tappar upp på flaska
Vad använder du för flaskor?
Och vad gör du för att desinfera?
Jag har precis tappat om mitt vin och ska låta det klarna ett tag till innan jag tappar upp på flaska
Re: Rabarbervin 2014
Jag använder 1litersflaskor från Ikea, funkar fint. Jag ... Well ... Måste väl erkänna att jag bara sköljer ur flaskorna med vanligt vatten innan jag tappar upp... :O
Re: Rabarbervin 2014
I annat fall, brukar jag lägga flaskorna i ugnen i typ 90 grader, så steriliserar jag på det sättet.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Rabarbervin 2014
En lagom stark blandning av klorin och vatten fungerar för att sterilisera. Men du behöver skölja ordentligt efter, finns det klorin kvar kommer det inte att jäsa.
Re: Rabarbervin 2014
Åååh kan inte hålla mig längre måste tappa upp en karaff o ställa i kylen o smutta på ikvällGHAAAA tålamod Vad är det
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster