Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Rabarbervin 2014

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

Sådär, nu har jag satt i sista satsen socker, 1,2kg uppblandat i 0,6 liter vatten. Då ska det få stå och puttra någon dag, så ska jag sedan sätta över i en glasdammejang, så får det jäsa ut där, och sedan klarna fram till jul, då jag tappar upp det på flaska. Spännande spännande. :)
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

Söta det inte innan omtappning, då kommer det bara fortsätta jäsa. Det är fö nästan inte lönt att provsmaka, det smakar alltid brax i början. Efter hand så mjuknar smaken. Men jag vet ... man ÄR ju nyfiken !! :)

Om du efter 6-12 månaders lagring tycker att det blev för torrt, är det bättre art du eftersötar just innan du ska dricka, ex när du häller upp det i en karaff. Annars kommer det börja jäsa igen (givet att du inte satt i jäststopp, något jag själv inte sätter i.)
Riwen skrev:Evert??
Provsmakade rababervinet med Champagnejästen UUHH så suurt rättar det till sig på lagringen tror du eller kan man söta upp den innan omtappning?
Bra drag alkoholmässigt i alla fall
Riwen
Finjäsare
Inlägg: 69
Blev medlem: ons apr 02, 2014 13:25

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Riwen »

Hur går det Evert??
Mitt står på klarning och ser fiiiiint ut
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av ranald »

Jag sällar mig till klubben med rabarbervin på lagring. Vid omtappning till damejanne smakade det som ett blekare halvtorrt rosévin.
Riwen
Finjäsare
Inlägg: 69
Blev medlem: ons apr 02, 2014 13:25

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Riwen »

Håller med den med Steinber-Geisenberg bäst var helt OK smak den med champagnejäst smakade ve o faan ska bmi spännande om några månade HAHA
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

Hej hopp!

Jag kommer att öka upp vinsyran, så jag totalt har 20g per 10 liter, dvs 50g i mitt fall. Imorrn tappar jag på flaska.
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

Funderar på att kolsyresätta hälften av flaskorna oxå, får se...
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

Wow... I år blev det lyckat!!
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

Receptet blev alltså:

9kg rabarber
14 liter skållhett vatten
20g vinkrita
1kg socker
50g vinsyra (om något, aaningen mycket)
2g tanniner
5g pectolase
1 tsk jästnäring
Jäst: Wyeast Champange (när brygden nått 25 grader)
Jäser i 20 grader
Silade av frukten och pressade efter tre dagar.

1:a tillsatsen 1,6kg socker + 0,8l vatten
2:a tillsatsen 1,2kg socker + 0,6l vatten
3:e tillsatsen 1,2kg socker + 0,6l vatten

Tot 25 liter (5,0kg socker)
Tompa22
Finjäsare
Inlägg: 54
Blev medlem: lör okt 13, 2012 23:26

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Tompa22 »

Jaha nu blev man sugen på att leta upp sin dunk från i fjol.

Jag gjorde en sats på ren rabarberjuice från frusna rabarber i små tärningar.
Många tärningar blev det.

Spännande att du fått till ett gott vin med så mycket vatten i.
Riwen
Finjäsare
Inlägg: 69
Blev medlem: ons apr 02, 2014 13:25

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Riwen »

Evert.rabarbercider mmmmmmm
Vad använder du för flaskor?
Och vad gör du för att desinfera?
Jag har precis tappat om mitt vin och ska låta det klarna ett tag till innan jag tappar upp på flaska
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

Jag använder 1litersflaskor från Ikea, funkar fint. Jag ... Well ... Måste väl erkänna att jag bara sköljer ur flaskorna med vanligt vatten innan jag tappar upp... :O
Användarvisningsbild
Evert
Brygguru
Inlägg: 1121
Blev medlem: mån aug 09, 2010 20:41
Ort: Häggvik (fd Piteå)

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Evert »

I annat fall, brukar jag lägga flaskorna i ugnen i typ 90 grader, så steriliserar jag på det sättet.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av ranald »

En lagom stark blandning av klorin och vatten fungerar för att sterilisera. Men du behöver skölja ordentligt efter, finns det klorin kvar kommer det inte att jäsa.
Riwen
Finjäsare
Inlägg: 69
Blev medlem: ons apr 02, 2014 13:25

Re: Rabarbervin 2014

Inlägg av Riwen »

Åååh kan inte hålla mig längre måste tappa upp en karaff o ställa i kylen o smutta på ikvällGHAAAA tålamod Vad är det
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster