Dags för årets amaretto:
100 plommonkärnor
3dl ren sprit 40%
0,5dl strösocker
0,5dl farinsocker
1dl vatten
Knäck kärnorna med en nötknäckare. Ta ur mandlarna ocj lägg dem i en konservburk. Häll på spriten. Vänta 3 månader. Sila av kärnorna, spara vätskan (och kanske klarna den). Tillsätt socker och vatten. Skaka några gånger tills sockret löst sig. Spara 1 månad.
Jag har för mig att amaretto görs på mandlar från aprikoskärnor, men det blir rätt bra med plommonkärnor också.
Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
Receptet behöver justeras något: 200 kärnor.
Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
Använder du det som koncentrat eller gör du bara 3dl åt gången?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
Problemet är väl att det går åt 200 kärnor till 3dl. Det finns gränser på hur mycket plommot jag kan äta på en säsong...
Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
Du behöver ju inte äta alla plommona, de går ju att göra dem drickbara.
Annars så kanske man skulle kunna använda sån där "bakmassa" eller vad det nu heter. Alltså fuskmandelmassa som innehåller aprikoskärnor istället för mandel. Hur mycket kostar dessa? De måste i alla fall vara billigare än mandelmassa. Amaretto ska ju egentligen göras på aprikoskärnor/mandel...
Annars så kan du kanske kan äta 200 plommon och 200 aprikoser och få en hel flaska?
Annars så kanske man skulle kunna använda sån där "bakmassa" eller vad det nu heter. Alltså fuskmandelmassa som innehåller aprikoskärnor istället för mandel. Hur mycket kostar dessa? De måste i alla fall vara billigare än mandelmassa. Amaretto ska ju egentligen göras på aprikoskärnor/mandel...
Annars så kan du kanske kan äta 200 plommon och 200 aprikoser och få en hel flaska?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
Kanske man kan köpa bittermandel direkt.
Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
Tror du det märks det någon skillnad smakmässing mellan plommon, aprikos och bittermandel?
Såg just att man kan köpa aprikoskärnor. Så då kan jag glömma bakmassan.
146 kr/500gr på powerfruits:
http://www.powerfruits.se/aprikoskarnor ... eko-/440-0
129 kr/500g och 239kr/1000g på gojibärEtc
http://www.gojibaretc.se/butik/aprikosk ... cwod23oAAQ
115 kr/500g på Rawfoodshop:
http://www.rawfoodshop.se/raw-aprikoskarnor-p-722.html
Finns även på andra ställen.
Såg just att man kan köpa aprikoskärnor. Så då kan jag glömma bakmassan.
146 kr/500gr på powerfruits:
http://www.powerfruits.se/aprikoskarnor ... eko-/440-0
129 kr/500g och 239kr/1000g på gojibärEtc
http://www.gojibaretc.se/butik/aprikosk ... cwod23oAAQ
115 kr/500g på Rawfoodshop:
http://www.rawfoodshop.se/raw-aprikoskarnor-p-722.html
Finns även på andra ställen.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).
Nej, jag tror inte att man känner någon skillnad. Iallafall inte om man är en glad amatör som jag. Och om man har den inblandad i en likör, eller drink, så lär det spela ännu mindre roll. Jag har använt frn i bakning också....
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster