Bryggdag
Bryggdag
Äntligen bryggdag igen
Blev en ljus öl med lite nya humlesorter för mig.
Recipe: öl
Brewer: David
Asst Brewer: några öl
Style: Blonde Ale
TYPE: All Grain
Taste: (35,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 13,00 L
Boil Size: 15,66 L
Estimated OG: 1,046 SG
Estimated Color: 3,2 SRM
Estimated IBU: 29,1 IBU
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg Viking Pilsner Malt (1,9 SRM) Grain 76,92 %
0,30 kg Barley, Flaked (1,7 SRM) Grain 11,54 %
0,30 kg Polenta (1,3 SRM) Grain 11,54 %
13,00 gm Pearle [8,00 %] (90 min) Hops 21,9 IBU
12,00 gm Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] (20 min)Hops 5,7 IBU
12,00 gm Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] (4 min) Hops 1,5 IBU
1 Pkgs safale us 05
Mash Schedule:BIAB
Total Grain Weight: 2,60 kg
gick bättre med mäskningen i dag sist så blev det lite för varmt
Skål
Blev en ljus öl med lite nya humlesorter för mig.
Recipe: öl
Brewer: David
Asst Brewer: några öl
Style: Blonde Ale
TYPE: All Grain
Taste: (35,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 13,00 L
Boil Size: 15,66 L
Estimated OG: 1,046 SG
Estimated Color: 3,2 SRM
Estimated IBU: 29,1 IBU
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg Viking Pilsner Malt (1,9 SRM) Grain 76,92 %
0,30 kg Barley, Flaked (1,7 SRM) Grain 11,54 %
0,30 kg Polenta (1,3 SRM) Grain 11,54 %
13,00 gm Pearle [8,00 %] (90 min) Hops 21,9 IBU
12,00 gm Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] (20 min)Hops 5,7 IBU
12,00 gm Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] (4 min) Hops 1,5 IBU
1 Pkgs safale us 05
Mash Schedule:BIAB
Total Grain Weight: 2,60 kg
gick bättre med mäskningen i dag sist så blev det lite för varmt
Skål
Re: Bryggdag
Livar upp tråden lite grann
Till helgen blir det äntligen att brygga igen.
Blir en rökstout med choklad och Northern Brewer och East Kent Golding
Till helgen blir det äntligen att brygga igen.
Blir en rökstout med choklad och Northern Brewer och East Kent Golding
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Bryggdag
Idag bryggs det Brown Porter på Pale Ale, TF Crystal, Pale Chocholat, Biscuit och lite havregryn. Humlar detta med Target, Fuggle och en nypa Bobek.
Mmm, doftar härligt på kylningen..
Mmm, doftar härligt på kylningen..
/Weinkeller
Re: Bryggdag
Bryggde min första lager idag. Har skjutit på det ett tag men nu vart det av. Inga problem alls förutom igår när jag gjorde mitt nya kylskåp strömförande. Hahaha.
Re: Bryggdag
Idag blir det en Brown Ale här. Fösta ölbryggningen med nya utrustningen, glöggen jag kokade ihop förra veckan var ju trots allt bara ett test. 90 min mäskning vid 66°c med 15 min mashout på 75°c.
Recipe: Brown Ale
Style: American Brown Ale
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22.22 l
Post Boil Volume: 18.72 l
Batch Size (fermenter): 16.00 l
Bottling Volume: 15.12 l
Estimated OG: 1.054 SG
Estimated Color: 54.5 EBC
Estimated IBU: 20.6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 78.8 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
24.70 l Stockholm, Sweden (Norsborg) Water 1 -
3.00 kg Palealemalt (Viking) (6.0 EBC) Grain 2 74.1 %
0.30 kg Crystal 100 (Viking) (110.0 EBC) Grain 3 7.4 %
0.30 kg Melanoidmalt (Viking) (80.0 EBC) Grain 4 7.4 %
0.30 kg Special B (Castle Malting) (300.0 EBC) Grain 5 7.4 %
0.15 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900.0 EBC) Grain 6 3.7 %
6.00 g Magnum [12.80 %] - First Wort 60.0 min Hop 7 12.6 IBUs
6.00 g Magnum [12.80 %] - Boil 30.0 min Hop 8 8.0 IBUs
1.0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 9 -
Recipe: Brown Ale
Style: American Brown Ale
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 22.22 l
Post Boil Volume: 18.72 l
Batch Size (fermenter): 16.00 l
Bottling Volume: 15.12 l
Estimated OG: 1.054 SG
Estimated Color: 54.5 EBC
Estimated IBU: 20.6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 78.8 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
24.70 l Stockholm, Sweden (Norsborg) Water 1 -
3.00 kg Palealemalt (Viking) (6.0 EBC) Grain 2 74.1 %
0.30 kg Crystal 100 (Viking) (110.0 EBC) Grain 3 7.4 %
0.30 kg Melanoidmalt (Viking) (80.0 EBC) Grain 4 7.4 %
0.30 kg Special B (Castle Malting) (300.0 EBC) Grain 5 7.4 %
0.15 kg Chokladmalt (Castle Malting) (900.0 EBC) Grain 6 3.7 %
6.00 g Magnum [12.80 %] - First Wort 60.0 min Hop 7 12.6 IBUs
6.00 g Magnum [12.80 %] - Boil 30.0 min Hop 8 8.0 IBUs
1.0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 9 -
Signatur modell lätt ~~~~
Re: Bryggdag
Nu idag så ska det bryggas en veteöl, 55% vetemalt, 12IBU magnum. Ska testa syrarast också för första gången. Jästen blir förhoppningsvis en skördad från ett par Schneider Weisse Mein Grünes. WB-06 i backup.
Men mest så ville jag flika in med att ölen här ovan är en av de bästa jag bryggt nu när man smakat av den ordentligt, om inte den bästa. Inte blev den brun dock, utan kolsvart. Men ack, vilken underbar smak den har! Kommer minska chokladen till 100g nästa gång dock, men det blir att brygga denna igen och snart. Fast antagligen testa med en Nottingham jäst istället.
Men mest så ville jag flika in med att ölen här ovan är en av de bästa jag bryggt nu när man smakat av den ordentligt, om inte den bästa. Inte blev den brun dock, utan kolsvart. Men ack, vilken underbar smak den har! Kommer minska chokladen till 100g nästa gång dock, men det blir att brygga denna igen och snart. Fast antagligen testa med en Nottingham jäst istället.
Signatur modell lätt ~~~~
Re: Bryggdag
JA! Nu har jag äntligen haft min första ölbryggardag... Men jag antar att detta är annandagbrygg, då det var igår jag bryggde
Så nu hoppas jag på en enbärsöl (enbärs) till midsommar...
Så nu hoppas jag på en enbärsöl (enbärs) till midsommar...
Re: Bryggdag
En mölska med tallskott, granskott å northern brewer. 40-45 liter i hinken. Vörten smakade bra i alla fall.
Re: Bryggdag
Bryggde biab/ no-chill igår. Fan va lätt å smi9digt. Blir ölen bra är jag såld. Det tog en timme längre än vanligt men arbetsinsatsen var fan minimal.
Re: Bryggdag
Spänd på morgondagens brygd!
Edit: Fan, blev inget... Hittade mina isoleringsgrejer+kylspiral i en påse helt möglat, och då tappade jag direkt lusten att åka o köpa, skära, limma, göra nytt, diska o sterilisera innan jag kan brygga.
Edit: Fan, blev inget... Hittade mina isoleringsgrejer+kylspiral i en påse helt möglat, och då tappade jag direkt lusten att åka o köpa, skära, limma, göra nytt, diska o sterilisera innan jag kan brygga.
Jag handlar endast från maltmagnus.se och humle.se!
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Bryggdag
Efter ännu ett längre uppehåll, nu äre dags igen.
Blir att brygga en Brown Ale med råg idag, och istället för BIAB har jag grävt fram mitt gamla infusionsmäskkärl från källarens djupaste katakomber. Ska damma av skiten och se om det går att få ett gött öl.
Har London III flytande från Wyeast på gång, så blir spännande. Aldrig jobbat med den jästen förr.
Sitter å snickrar ihop detaljerna på receptet nu, sen är det dags att värma vatten och veva igång Coronan. Svettigt.
Blir att brygga en Brown Ale med råg idag, och istället för BIAB har jag grävt fram mitt gamla infusionsmäskkärl från källarens djupaste katakomber. Ska damma av skiten och se om det går att få ett gött öl.
Har London III flytande från Wyeast på gång, så blir spännande. Aldrig jobbat med den jästen förr.
Sitter å snickrar ihop detaljerna på receptet nu, sen är det dags att värma vatten och veva igång Coronan. Svettigt.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Bryggdag
Bryggde årets julöl igår.
En eklagrad amerikansk inspirerad porter.
Skulle ha bryggt den redan i maj men pga diverse så har det inte hunnits med.
Träffade og perfekt! 1084. Beräknad mängd i jästunnan var 20L och det vart precis 20L.
Allt flöt på bättre än någonsin sååå undrar vad som gått snett som jag inte har märkt än?
En eklagrad amerikansk inspirerad porter.
Skulle ha bryggt den redan i maj men pga diverse så har det inte hunnits med.
Träffade og perfekt! 1084. Beräknad mängd i jästunnan var 20L och det vart precis 20L.
Allt flöt på bättre än någonsin sååå undrar vad som gått snett som jag inte har märkt än?
- Madmaxtiger
- Bryggmästare
- Inlägg: 437
- Blev medlem: tis maj 17, 2011 13:58
- Ort: Norr om Helsingborg
Re: Bryggdag
Ger mig idag på för första gången decoction mashing. Ska i slutändan försöka bli så likt en Pilsner Urquell som möjligt.
http://www.howtobrew.com/section3/chapter16-4.html
Till min hjälp har jag utgått ifrån diagram.
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... oction.gif
http://www.howtobrew.com/section3/chapter16-4.html
Till min hjälp har jag utgått ifrån diagram.
http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... oction.gif
En del som står och puttrar här och där.
Re: Bryggdag
Brygger en Citra Imperial IPA idag, vill ha den ganska torr, så mäskar runt 62 grader.
Citra IIPA
Type: All Grain
Batch Size: 23,02 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Vol: 19 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 20 Sep 2014
Brewer: Lucas
Equipment: Pot (13 Gal/50 L) - BIAB
Efficiency: 65,00 %
Est Mash Efficiency: 75,8 %
Ingredients Amt Name Type # %/IBU
7,00 kg Viking Pale Ale (4,6 EBC) Grain 1 82,8 %
0,40 kg Viking Wheat Malt (5,0 EBC) Grain 2 4,7 %
0,35 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 3 4,1 %
0,35 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 4 4,1 %
0,35 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 5 4,1 %
20,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 24,3 IBUs
20,00 g Citra [14,00 %] - Boil 45,0 min Hop 7 20,3 IBUs
20,00 g Citra [14,00 %] - Boil 30,0 min Hop 8 18,7 IBUs
30,00 g Citra [14,00 %] - Boil 15,0 min Hop 9 18,1 IBUs
0,5 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 10 -
30,00 g Citra [14,00 %] - Boil 10,0 min Hop 11 13,2 IBUs
30,00 g Citra [14,00 %] - Boil 5,0 min Hop 12 7,3 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 13 -
100,00 g Citra [14,00 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,073 SG
Est Final Gravity: 1,012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 8,1 %
Bitterness: 102,0 IBUs
Est Color: 11,9 EBC
Citra IIPA
Type: All Grain
Batch Size: 23,02 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Vol: 19 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 20 Sep 2014
Brewer: Lucas
Equipment: Pot (13 Gal/50 L) - BIAB
Efficiency: 65,00 %
Est Mash Efficiency: 75,8 %
Ingredients Amt Name Type # %/IBU
7,00 kg Viking Pale Ale (4,6 EBC) Grain 1 82,8 %
0,40 kg Viking Wheat Malt (5,0 EBC) Grain 2 4,7 %
0,35 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 3 4,1 %
0,35 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 4 4,1 %
0,35 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 5 4,1 %
20,00 g Citra [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 24,3 IBUs
20,00 g Citra [14,00 %] - Boil 45,0 min Hop 7 20,3 IBUs
20,00 g Citra [14,00 %] - Boil 30,0 min Hop 8 18,7 IBUs
30,00 g Citra [14,00 %] - Boil 15,0 min Hop 9 18,1 IBUs
0,5 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 10 -
30,00 g Citra [14,00 %] - Boil 10,0 min Hop 11 13,2 IBUs
30,00 g Citra [14,00 %] - Boil 5,0 min Hop 12 7,3 IBUs
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 13 -
100,00 g Citra [14,00 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,073 SG
Est Final Gravity: 1,012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 8,1 %
Bitterness: 102,0 IBUs
Est Color: 11,9 EBC
Re: Bryggdag
Brygger en Cascade ipa idag.
Baserad på rester från en annan hembryggare som har tagit en paus.
Råkade laka ur en liter mer än vad jag hade tänkt.
Men ändå en hel del högre preboil än beräknat.
1060 mot beräknat 1040.
Får hoppas att jästen jag tänker prova orkar med att jäsa ut den
Baserad på rester från en annan hembryggare som har tagit en paus.
Råkade laka ur en liter mer än vad jag hade tänkt.
Men ändå en hel del högre preboil än beräknat.
1060 mot beräknat 1040.
Får hoppas att jästen jag tänker prova orkar med att jäsa ut den
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 7 och 0 gäster