Recept 2 på flaska :)

Oktober 2nd, 2009 by ranstrand

Ja då har jag då fyllt upp på flaskor samt satt på etiketter.

Står nu upprätt i garderoben, om några dagar lägger jag det ner, just nu ska korken täta till, sedan lägger jag dom så att inte korken torkar.
Äpple / citron vinet har tyvärr slutat jäsa, med en oeachle på 10, det har alltså jäst 100 oechsle nu. Jag kommer att vänta 2 dagar och mäta igen, ingen ändring = jässtopp, hm om nödvändigt, och sedan klarning då.
Bilder!:

Blev lite knäppt, fick sätta en platsbit från en snusdosa som skydd för korken och resultatet blev bättre, ska dock fixa nått bättre till nästa gång ! :)

Blev väl helt okej va :)
Smak / lukt prov:
Lukten är jäsig fortfarande, går inte att få ut så mycket mer av det just nu tyvärr.
Smaken är faktiskt helt över förväntan! Frisk, ung, lätt torr, ingen direkt “kropp” i vinet än.
som ni kanske kan se kommer ju nästan alla dessa karaktärer att ändras, lite sötare, men det är ingen fara. När den sista lilla jästsmaken försvunnit kommer detta vin bli helt underbart.
Betyg: 14/20

Provsmakning av R2

September 30th, 2009 by ranstrand

ja, nu när jässtoppet är tillsatt, så tänkte jag smaka lite.
Jag visste att det skulle smaka jäst, så hade inge höga förväntningar.
Omdömme:
Smak (30/9-09: 4/20
Eldigheten var ganska hög.
jästsmaken var ganska tydlig, inte jätte dock.
Provar nästa gång om, cirkus en vecka…

Vilken färgändring!

September 30th, 2009 by ranstrand

Ja nu har det hänt nått konstigt med mitt fiina oranglegula vin, det är brunt!

Ja det är nu brun aktigt, gröna toner. kanske kommer detta återställas, eller så helt enkelt mina fina färger försvunnit.. Gah. Som ni ser på bilder, är det liite skillnad på det högra som då är färdigjäst och som ja börjat skaka. Undertryck.. Ingen kolsyra här inte, försvann väl under omtappningarna!
Men hur blir det undertryck? Och hur ska jag nu göra.. Klarning kanske? :)

Jässtopp

September 29th, 2009 by ranstrand

För två dagar sen höjde jag upp oechslen med 20, nu var den nere på 0 igen.
Okej såhär i efterhand borde jag låtit den jäsa några dagar till, till det var klart.
Hade för bråttom där helt enkelt.
men men, 13.2% blir det ungefär, ganska nöjd med det.
Hoppas det inte blir för sött bara, dock ska det vara ett dessert vin är det tänkt så det kan väl gå an då..

Har inte hittat bra svar på tider man ska vänta innan skakning och så men ja skakar väl på lite..
Hej!

Spår av något konstigt…

September 29th, 2009 by ranstrand

Frukt borttagning / uppdatering

September 27th, 2009 by ranstrand

Lite oechsle uppdateringar:
Recept 2 (21/09 - 09):
26 september:
Oechsle efteravsilning = 0
Oechsle efter socker tillsättning = 20

Recept 1 (21/09 - 09):
26 septermber
40 oechsle.

Rulles chardonnay (18/09 – 09)
27 september:
20 oechsle.

Frukt borttagning:

Aprikoserna har nu blivit stora, normal storlek nästan, ganska häftigt.
Några spår av jordgubbarna finns inte, har upplösts helt.
oechslen mättes upp till 0! 79° på 4 dagar, 10 procent cirkus.
film på hävert:
Hävert

Uppdatering och bilder.

September 22nd, 2009 by ranstrand

Jordgubb/aprikos vinet bubblar på för fullt, ca tre gånger så mycket som äpple/lime vinet. Men det gör inget, för det är bara bra, ska tillsätta mer socker om några dagar. Äpple/lime vinet har i alla fall kommit igång!
På inköpslistan: Batteriesyra provare..
Lite bilder:

Denna tar bort så gott som all lukt. Ett litet håll i botten, nån millimeter mindre än hålet på jäsröret. Ett tunt lager bomull som är tejpat för att släppa in luft.

Mätglas med oechslemätare, jordgubb/aprikos/äpple vinet.

Äpple/lime vinÄpple/lime vinet efter 12 timmar, mycket skum.
jordgubbsvinet
Äpple/jordgubb/aprikos vinet efter 12 timmar.

2 satser nya vin

September 21st, 2009 by ranstrand

Recept 1:
1 liter äpple-jo
4 dl citron lime lättdryck
1.5kg socker ( bryggsocker )
6 liter vatten
Beräkning av socker i jouicen: 26 gram från citronlime.. 95 gram från äpple-jo
Sammanlagt: 121 gram
1500 gram + 121 = 1621 ungefär 84 oechsle.
1500 gram socker = 1.76 liter socker
Ochsle vid start: 110
HUR? Mätt fel? Jag hällde i 1.8 liter socker.
1800+121 = 1921.
110 ochsle på 8 liter vatten = 2376 gram socker.
ojoj. Kan jag rent av ha missat en hel liter vatten?
Om någon kan det där bra med hur mycket sockret tar i volym upplöst i vatten hjälp mig då snälla.

Recept 2:
1 liter äpple-jo
1 kg jordgubbar
1.5 kg socker
600 g torkade persikor
6 liter vatten (tillsätter mer efter hand med socker lösning)
95 gram socker från äpple-jo
372 gram från aprikoserna, dock vet jag inte hur mycket av det jag får ut ?
65 gram från jordgubbarna.
1663  gram utan persikorna.
Cirkus 88 oechsle. Mäter senare.
Oechsle vid start: 79…
Hade stora problem för att jag inte hade någon våg. Strösocker väger 85 gram per dl.
850 gram / liter
Utgick från dessa mått även med bryggsockret. Blev nog lite fel. Hittade inget på google.
1500 gram socker = 1.76 liter socker


Logg recept 1: Måndagen den 21 september.
Började med att hälla i juicerna i 10 liters dunken.
Värme vatten på kastrull tills det kokade, blandade ner socker i omgångar.
Hällde på kallt vatten emellan åt. Tills jag hade fått upp 6 liter vatten. Sammanlagt blev det ca 8.2 liter, sockret tog ju upp en del plats.
Tillsatte 1 g jästnärsalt.
Tillsatte citronsyra, ca 8 g.
Då jag inte använt några bär osv och var osäker på hur mycket syra jag redan hade. Går jäsningen segt sedan tillsätter jag några gram till.
Skakade om så att allt blandade sig, tillsatte en halv påse starkvinsjäst.
Mätte ochslevikten, 110. Alldelles för mycket. Märkte efter att jästen åkt i och jag skulle skaka, det var alldeles för varmt, säkert 40 grader.
Man ska inte brygga vin på tom mage, och efter en arbetar dag. Ska jag vara ärlig har detta vin små chanser att överleva. Då mycket gått fel.Vi håller tummarna

Logg recept 2: Måndagen den 21 september
Började med att koka upp vatten.
Skärde de torkade aprikoserna i mindre bitar, så även med jordgubbarna.
Hällde 2 liter kokande vatten på både persikor och jordgubbar och lät det stå ett tag.
Mosade ner jordgubbarna.
Hällde ner jo-jouicen i dunken. Hällde på kallvatten.
Sedan lade jag ner saften som blivit av jordgubbarna/aprikoserna.
Fick ner frukten i dunken.
Tillsatte socker + vatten, utspätt.
La ner jästnärsalt, 1 g, skakade.
Tillsatte ½ påse starkvinsjäst.
Lät det stå 10 minuter, skakade.
Satte på jäslock och så var det klart för nu.
Tempen var bättre på denna, ca 20-25 grader.

Första vinsatsen!

September 20th, 2009 by ranstrand

Det blev en billig variant från Coop då ja inte orkade vänta längre och ville komma igång. Även för att ja vill ha lite mer erfarenhet innan jag slänger ut dryga 400 kr på något som ja kanske failar totalt med.
Rulles 2 veckors vin blev det, chardonnay.

Start- och beräknat slutdatum: 18/9 - 09/10               …2009…

Tog aldrig oechslevikten från första starten men den ska ligga på 80-85 och när jag tillsatt extra socker blev den 100.
Beräkning: 100-80 = 20… 20×2.7×23 = 1242. Alltså för att få 20 oechsle behövs ca 1.2 kg socker om det är 23 liter man häller ner det i. Kommentera gärna med synpunkter om denna uträckning.

Tänkte jäsa ner det till iaf -1 oechsle om det jäser tillräckligt lite, tillsätta jäststopp och sedan klarningsmedel. Smaka av och eventuellt eftersöta med nån oechsle.

Blev lite rätt när jag läste om att jästen inte kanske orkar med oechsle grader såpass höga dock startade jäsningen redan några timmar efter. Redan samma kväll. Puttrar nu ca 40-45 plupp varje minut (efter två dygn)

Luktade en del så jag tog tag i saken och byggde ett enkelt, hemmagjort, fult, aktivt kolfilter. Bild:

Hmm.. Denna tog bort all lukt, kände ingenting i min 30 kvadrat lilla lägenhet. dock klarade inte gummiringen av detta och den vek sig. Jag ville inte förstöra den så tog av detta stora klumpiga filter. imorgon ska jag införskaffa mig slangar och bygga vidare. Återkommer om detta!

Ska även åka och köpa mig 1-2 jäskärl till. 3 vore nog perfekt… 1 för omtappningar och 2 för jäsning.
Ska även till Willys och kolla efter lite goda koncentrat jag ska använda mig av. Ska experimentera lite.

fan. nu låter det som helvete om jäsröret igen. och luktar som fan. eller.. det luktar lite mysigt ändå…
Återkommer imorgon !

Tips på filter, billigt och enkelt tas gärna emot.