brygga vin

Maj 5th, 2009 by tommyber

Jag upptäckte av en slump när jag skulle göra vin att de blir riktigt gott med honung och druvsocker för utom frukt och vanligt socker .  Jag slängde i 5 kilo socker (men om du känner för bästa resultat renast vin kör bara med 5 kilo druvsocker jäser renare och blir godare) ett halvt kilo druvsocker och en burk på ett halvkilo honung,   Honungen(ger en fin fin karaktär) egentligen bara för att jag inte hade tillräckligt  med vanligt socker hemma….Lucky strike:)

Jag har inte prövat men tippar på att man kan använda bra mycket mera än bara en burk honung. Kör just nu en ny satts med 4kilo banan en burk honung  5kilo socker och ett paket druvsocker.

Bananerna mosade jag ner(mosa utan vatten i en kastrull enkelt att mosa med en  tillbringare av glas)  tillsatte 6 liter vatten sedan fick dem värmas upp  med sockret och honungen där efter lät jag det stå på 1:an på plattan i 5timmar .  Nu först i med en hel del kallt vatten i damejeannen(ca12-14 liter) där efter det varma bananerna(hela bananröran)…  nu är det bara att röra ner brygg jäst och jäst näring fråga i närmaste “vinbod” eller köp på coop forum deras jäst och jäst näring.  De brukar kunna behövas lite mera näring efter 5-10 dagar.  Tänk på att skaka damejeannen en gång om dagen.

Efter 13-20 dagar är det dags att sila av all frukt det bara plocka upp det med durkslag eller liknande gör detta varsamt utan att röra om hastigt efter det är de dags för  om-tappning detta görs med hävert(hävert brukar finnas på coop forum brygg avdelningen) som har avskiljare för bottensatsen som blir i dameganen .  Nu har vi en halv färdig bryggd den  måste klarnas. Hur man klarnar  brukar stå på paketen tänk bara på att bryggden måste skakas och åter skakas för att få bort all kolsyra innan du tillsätter klarning  .

När man klarnat vinet som brukar ta Två till Tre dagar så är det dags för tappning till flaskor. Förvara flaskorna mörkt pröva med kylen  jordkällaren kallförrådet,  allt utom varmt. två veckor minst i kylen.  Men jag glömde jäst stopp detta för jag bruka hoppa över det.  Annars är det ett steg innan klarning men så lite tillsatser som möjligt känner jag.

Banan! kanske folk undrar -ja  själv blev jag förvånad och började undra varför de tjats så mycket om vindruvor .  Jag har  bara gjort vin på körsbär,vindruvor,rödavinbär och banan och detta med banan slår allt utom vindruvor fast hamnar på delad förstaplats och är mycket billigare och enklare.

Ps: Vad som uppfattas som gott är subtilt ,Drack ofta och mycket då jag  skrev detta.Men som jag mins det så smakade det som ett blankt och gott vitt vin ska smaka för min smak