Första ölen klar!

November 3rd, 2009

Nu har ölen stått på primning i lite mer än en vecka.

För att sammanfatta från senaste uppdateringen:
Fyllningen av flaskor va ett helvete. Ska köpa en flasktappare till nästa gång!
Kapsyleringen av flaskorna va också ett helvete. Antingen kommer jag fixa flaskor med patentkork
eller så kommer jag köpa en riktig kapsylmaskin
Räknade fel med sockerhalten eftersom jag använde maltextrakt och inte bryggsocker.
Fyllde flaskorna lite för lite.

Men trots detta måste jag säga nu när jag sitter med ett exemplar i handen att den är förvånadsvärt god!
Speciellt för att vara första brygden.

Okategoriserad

Sekundärjäsning

Oktober 12th, 2009

Nu har jag tappat om ölen till en annan hink. Den får stå på klarning i en vecka till innan det tappas upp på flaskor.

Primärjäsningen stog lite längre än en vecka mest för att jag inte haft tid till att tappa om fören idag.

FG hamna på 16 vilket jag tycker va väldigt högt? ölen borde hamna på ca 4 % vilket är lite synd då jag hade räknat med minst 4,5%.

Okategoriserad

Bryggdagen

Oktober 2nd, 2009

Då var det dags att göra sin första bryggd!
Här är min inköpslista på spraymalt och humle

1.50 kg Muntons ljust maltextrakt
1.50 kg Muntons mellan maltextrakt
0.50 kg Muntons mörk markextrakt

100 g Saaz Pellets
100 g East Kents Pellets
100g Target Pellets

10 liters kastrullen fylls med 6 L vatten

Sedan läggs följande mängd maltextrakt i och kokas upp

1.50 Muntons ljust maltextrakt
1.25 Muntons mellan maltextrakt
0.25 Muntons mörk markextrakt

Direkt när det börjar koka åker första humlestoppet i

20 g target pellets med 10% alphasyra

Sen efter 45 min åkte smakhumlen i

8 g east kents och 8 g saaz 4.8 resp. 3.3 alphasyra

Efter 10 minuter åkte aromhumlen i på samma mängd som smakhumlen och sedan hälldes vörten upp i jäskärlet.

Här stötte jag på problem, dum som jag är. Jag trodde att det skulle räcka med en vanlig sil att sila bort humlen med men detta räckte inte! efter att all vört var silad fanns fortfarande rester av humlen kvar i vörten. Har inte riktigt tänkt ut hur jag ska lösa detta men får försöka fixa det till sekundär jäsningen.

I alla fall; vatten fylls på till 25 liter OG mäts till 45 och förkulturen åker i. Allt rörs om och skakas lite så jästen får syre och sedan åker locket på

Därefter ställs den på jäsning i ca 1 vecka. Blir och fundera på hur man ska lösa det med humlen.

Hoppas inte att hela bryggden blir värdelös bara för det är kvar lite rester.

Okategoriserad

Förkultur

September 30th, 2009

Idag så började jag med att göra min förkultur med en British ale activator.

Först desinfekterade jag alla saker jag skulle använda,

Sedan mätte jag upp 0.5L vatten och nästan en deciliter Spraymalt i en kastrull. Kokade det i en kvart, kylde det till 21 grader och hällde sedan ner det i en 1.5L cola flaska. Sedan skakade jag, öppnade jästpaketet och hällde i det. stängde locket och skadade kraftigt igen.

Så här ser förkulturs flaskan ut som jag gjorde. Jag borrade ett hål i korken och satte i en gummipackning för att få det tätt kring jäsröret.

Okategoriserad

Hej världen!

September 30th, 2009

Välkommen till Bryggforum.net. Detta är ett testinlägg. Ändra eller ta bort det, sen kan du börja blogga på riktigt!

Okategoriserad