var hamnar det här?

April 5th, 2011

hejhej

Annat

Inca IPA

Maj 27th, 2010

Nu har Inca IPA legat  två veckor på primärjäsning. Bytte till nyinköpt jäskärl igår. Jag valde att bara tappa över 20 liter för att undvika bottenkletet.

Jag trodde inte riktigt på att den kommer bli bra men jag har fått nytt hopp om den. Den har sett lite konstig ut och jag har lyft bort lite vad jag tyckte såg ut som mögel från ytan.

Så lite bättre ut nu idag. Lite lite bottenklegg men det går nog att undvika om man är lite försiktigt när man buteljerar.

Buteljering ja, det är nästa lilla fråga…Mina 75 cl PEtflaskor som kom med Coopers satsen är lite stora i mitt tycke. Funderar på 50cl returglas eventuellt 33or också. Ska göra ett besök hos lokala mataffären och hör med dom om dom kan tänka sig att sälja lite tomglas.

Har även beställt mer varor för att testa att göra Inca IPA igen fast den här gången ska inte karamellmalten få koka med. Jag ska försöka mig på en “delmäskning” alltså lägger jag den krossade malten i en påse och doppar den i hett vatten och låter den dra en stund. måste ta reda på hur länge och hur varmt..

Häpp!

ÖL

Andra ölet

Maj 19th, 2010

I torsdags den 13 maj satte jag min andra sats.

Jag hittade ett recpet hos Humlegården.se

Inca India Pale Ale. Låter gott, tyckte jag.

Beställde allt från Humlegården. Några dagar senare fick jag en avisering att mina grejjer fanns att hämta på de lokala utlämningsstället. Åkte och hämtade min pappkartong med allt som behövdes.

Här är innehållsförteckningen:

Till 25 liter öl:

maltextrakt
4,0 kg ljust torkat maltextrakt
specialmalt
0,25 kg crystal malt
bitterhumle
70 g Perle kottar 8,1% alfasyra
(eller motsvarande mängd alfasyra av annat humle)
smakhumle
-
aromhumle
40 g Perle kottar
jäst
1028 London Ale eller Safale S-04

 

Här kommer själva tillvägagångssättet:

Bryggdagen:

  • Ställ jästen i rummet som ska användas vid jäsningen, så att den får rätt temperatur.
  • Gör rent jäskärlet, durkslag/sildukar och alla redskap som kommer i kontakt med vörten efter kokningen ordentligt. Koka utrustningen (om den tål det) eller gör rent med t.ex. klorin eller jodofor.
  • Sjud upp kallt friskt vatten i en stor kastrull. (Ju större desto bättre.)
  • Se till att lämna god marginal mot överkokning!
  • Lös upp maltextraktet och eventuell specialmalt under omrörning. Koka upp utan lock.
  • Vörten ska sedan koka i en timme. Under kokningen kan man gärna då och då fylla på med mer friskt vatten för att kompensera bortkokning.
  • Vid början av kokningen, tillsätt bitterhumlen. Rör om.
  • Efter 40 minuter, tillsätt smakhumlen. Rör om.
  • Efter 55 minuter, tillsätt aromhumlen. Rör om.
  • Efter 60 minuter, tag bort kastrullen från värmen.
  • Kyl vörten. Ställ gärna kastrullen i ett vattenbad med kallt vatten, t.ex. i diskhon eller badkaret. Låt vörten stå och svalna under lock tills den kommit ner i temperatur lagom mycket för att hamna rätt efter spädning med kallt vatten. (Exempel: om man spär en del 40-gradig vört med två delar 10-gradigt vatten så hamnar man vid cirka 20 grader. Om du vill veta hur man kan räkna ut till vilken temperatur man ska kyla vörten för att hamna rätt efter spädning så kan du titta på den här formeln.)
  • Häll vörten genom ett väl rengjort durkslag eller silduk ned i jäskärlet.
  • Fyll upp med kallt friskt vatten till rätt brygdvolym och jästemperatur.
  • Häll i jästen i jäskärlet.
  • Lufta ordentligt genom att röra om med en väl rengjord slev eller dylikt.
  • Jäsningen vidtar.

Detta gjordes till punkt och pricka på torsdag kväll. Det tog runt tre timmar. Roligt precis hela tiden, passade även på att testa en av mina Lager. Passade oväntat bra att dricka egen öl när man gör sin egen.

En sak som jag är lite tveksam till är det här med specialmalten. I receptet står det att man lägger i den samtidigt med maltextraktet. Det står inget om att den ska tas upp så jag lät den koka med hela tiden. På många forum och i böcker så står det att man INTE ska koka med malten. Vi får se om det påverkar ölet negativt. Men då måste jag iofs göra en sats till där jag bara låter specialmalten inte kokar med hela koktiden.

Jag har goda förhoppningar om att det här ölet blir bra mycket bättre än Coopers Lager. Efter sex dagar bubblar det fortfarande ganska bra. Jag tänker låta det ligga två veckor på primärjäsning. tror jag :-\

ÖL

Öl

Maj 19th, 2010

Hej!

 

Här tänkte jag försöka hålla lite ordning på mina försök till att brygga (gott) öl hemma.

 

Mitt intresse började på en middag hos vänner. Efter middagen kunde jag inte helt släppa tanken på att brygga öl själv. Jag googlade och hittade

http://www.coopershembryggning.se/Mikrobryggeri.asp 

Jag beställde kitet och tre dagar senare hade jag det hemma. Min vana trogen så läste jag igen all dokumentation samt tittade på den medföljande instruktions dvd:n.

12 april 2010 satte jag mitt första öl, helt enlig de medföljande instruktionerna.

Ölet fick jäsa två veckor i jästunnan, så kallad primärjäsning.

Efter dessa  två veckors jäsning tappade jag ölet på petflaskorna som jag fick med i kitet.

Efter en vecka till smakade jag på en flaska…Ölet var klart med väldigt lite bottensats. Försiktigt hällde jag upp det mesta av en flaska. Fick till en fin skumkrona men den sjönk ihop på ett par minuter.

Doften, det doftar…öl. och lite jäst. Smaken var inte särsklit utpräglad, rätt blaskig faktiskt. Men man måste ju börja någonstans…

Efter ytterligare en vecka så har ölet vilat i två veckor på flaska. Dags för ett nytt smakprov.

Ingen större förändring vad jag kan se. eller smaka. Fullt drickbart men inget som jag inte kan vara utan.

Nu har jag väl runt 20 petflaskor Lager kvar. De kommer jag att behöva dricka upp snart…nytt öl på gång.

Jag har ju haft lite tid på mig medans det första ölet jäste, mycket surfande blev det.

Bland annat har jag förstått att man INTE skulle följa den medföljande instruktionen som kom med Cooperskitet :-)

Och att man INTE ska använda bryggsockret som kom med i nämnda kit.

Jästen i kitet ska man byta mot något annat märke.

Jag gjorde så att säga alla fel man kunde. Jag ser på den första satsen som en väg in i hemmabryggning så det stör mig inte det minsta att jag gjort alla missar man kunde.

ÖL