var hamnar det här?
hejhej
Nu har Inca IPA legat två veckor på primärjäsning. Bytte till nyinköpt jäskärl igår. Jag valde att bara tappa över 20 liter för att undvika bottenkletet.
Jag trodde inte riktigt på att den kommer bli bra men jag har fått nytt hopp om den. Den har sett lite konstig ut och jag har lyft bort lite vad jag tyckte såg ut som mögel från ytan.
Så lite bättre ut nu idag. Lite lite bottenklegg men det går nog att undvika om man är lite försiktigt när man buteljerar.
Buteljering ja, det är nästa lilla fråga…Mina 75 cl PEtflaskor som kom med Coopers satsen är lite stora i mitt tycke. Funderar på 50cl returglas eventuellt 33or också. Ska göra ett besök hos lokala mataffären och hör med dom om dom kan tänka sig att sälja lite tomglas.
Har även beställt mer varor för att testa att göra Inca IPA igen fast den här gången ska inte karamellmalten få koka med. Jag ska försöka mig på en “delmäskning” alltså lägger jag den krossade malten i en påse och doppar den i hett vatten och låter den dra en stund. måste ta reda på hur länge och hur varmt..
Häpp!
I torsdags den 13 maj satte jag min andra sats.
Jag hittade ett recpet hos Humlegården.se
Inca India Pale Ale. Låter gott, tyckte jag.
Beställde allt från Humlegården. Några dagar senare fick jag en avisering att mina grejjer fanns att hämta på de lokala utlämningsstället. Åkte och hämtade min pappkartong med allt som behövdes.
Här är innehållsförteckningen:
Här kommer själva tillvägagångssättet:
Bryggdagen:
Detta gjordes till punkt och pricka på torsdag kväll. Det tog runt tre timmar. Roligt precis hela tiden, passade även på att testa en av mina Lager. Passade oväntat bra att dricka egen öl när man gör sin egen.
En sak som jag är lite tveksam till är det här med specialmalten. I receptet står det att man lägger i den samtidigt med maltextraktet. Det står inget om att den ska tas upp så jag lät den koka med hela tiden. På många forum och i böcker så står det att man INTE ska koka med malten. Vi får se om det påverkar ölet negativt. Men då måste jag iofs göra en sats till där jag bara låter specialmalten inte kokar med hela koktiden.
Jag har goda förhoppningar om att det här ölet blir bra mycket bättre än Coopers Lager. Efter sex dagar bubblar det fortfarande ganska bra. Jag tänker låta det ligga två veckor på primärjäsning. tror jag :-\
Hej!
Här tänkte jag försöka hålla lite ordning på mina försök till att brygga (gott) öl hemma.
Mitt intresse började på en middag hos vänner. Efter middagen kunde jag inte helt släppa tanken på att brygga öl själv. Jag googlade och hittade
http://www.coopershembryggning.se/Mikrobryggeri.asp
Jag beställde kitet och tre dagar senare hade jag det hemma. Min vana trogen så läste jag igen all dokumentation samt tittade på den medföljande instruktions dvd:n.
12 april 2010 satte jag mitt första öl, helt enlig de medföljande instruktionerna.
Ölet fick jäsa två veckor i jästunnan, så kallad primärjäsning.
Efter dessa två veckors jäsning tappade jag ölet på petflaskorna som jag fick med i kitet.
Efter en vecka till smakade jag på en flaska…Ölet var klart med väldigt lite bottensats. Försiktigt hällde jag upp det mesta av en flaska. Fick till en fin skumkrona men den sjönk ihop på ett par minuter.
Doften, det doftar…öl. och lite jäst. Smaken var inte särsklit utpräglad, rätt blaskig faktiskt. Men man måste ju börja någonstans…
Efter ytterligare en vecka så har ölet vilat i två veckor på flaska. Dags för ett nytt smakprov.
Ingen större förändring vad jag kan se. eller smaka. Fullt drickbart men inget som jag inte kan vara utan.
Nu har jag väl runt 20 petflaskor Lager kvar. De kommer jag att behöva dricka upp snart…nytt öl på gång.
Jag har ju haft lite tid på mig medans det första ölet jäste, mycket surfande blev det.
Bland annat har jag förstått att man INTE skulle följa den medföljande instruktionen som kom med Cooperskitet
Och att man INTE ska använda bryggsockret som kom med i nämnda kit.
Jästen i kitet ska man byta mot något annat märke.
Jag gjorde så att säga alla fel man kunde. Jag ser på den första satsen som en väg in i hemmabryggning så det stör mig inte det minsta att jag gjort alla missar man kunde.