Mera mjödexperiment

Mars 16th, 2010 by sledneck

4/3 

Satte igång en sats mjöd på 15 liter. Denna gången vart det bara på honung, vatten och Hisab starkvinsjäst. OG=70

15/3 

Mäter oe. Den liggen på 3. Tillsätter mera honung till halva satsen. Nytt oe blir 30. Totoalt OG på den halvan blir då 70+(30-3)=97

Av den andra halvan så tar jag två liter som jag primar med totalt 11g bryggsocker. Sen häller jag upp det på 33cl-flaskor, 6st, och kapsylerar. Resten åker ut i skrubben på lagring. Ca 8,9vol%.

Omtappning och jäststopp

Februari 25th, 2010 by sledneck

23/2

Tappade om vinet till en ny dunk för att få bort det mesta av bottensatsen. Uppmätte Oe till -4 vilket ger en alkoholstyrka på ca 12,5 vol%.

Tillsatte jäststopp och vinsvavla. Skakade sedan ur all kolsyra och ställde ut dunken i skrubben för att stå svalt och självklarna. Nu får det stå någon vecka eller två, tills vinet har klarnet, innan det är dags för upptappning på flaska och lagring i några månader.

Smakade bättre än väntat… =)

Februari 11th, 2010 by sledneck

Igår kväll den 10/2 så tappade jag över det naturella mjödet på flaskor. Passade naturligtvis på att provsmaka och måste säga att jag blev lite överraskad. Då jag aldrig smakat mjöd tidigare, förutom mina egna försök, så har jag ju inte så mycket att gå på. Men det här mjödet smakade mycket bättre än de andra två jag har gjort. Då de har kännts vattniga och lite sura så var detta mjödet riktigt gott. Blir spännande att se vad ytterligare någon månads lagring kan göra.  =)

Första försöket

Februari 4th, 2010 by sledneck

Så har det då blivit dags att ge sig på att göra vin. Visserligen bara med vinsats men ändå. :)

Vinsatsen som jag har använt är: Ekens exklusiv Cabarnet/Merlot

Inga konstigheter. Jag gjorde precis som det stod i instruktionen. Blandade druvjuicekoncentratet med vatten och strödde över jästen. Jag tog två liter mindre vatten för att få ett lite fylligare vin. Så nu har jag 21 liter vin som ska få jäsa i ca två veckor. OG=90

Försök med delmäskning

Februari 3rd, 2010 by sledneck

Jaha då var det dags att ta nästa steg i min ölbryggning genom att prova på delmäskning. Dvs att man inte bara använder sig av maltextrakt utan även tillsätter en del riktig malt.

Såhär blev då receptet. Det är ett klon-recept på Warsteiner som jag modifierat ytterst lite.

Warsteiner-klon

  • 1,7kg Coopers Pilsener (ölsats)
  • 500g ljust torkat maltextrakt
  • 1kg krossad Pilsnermalt
  • 115g ljus karamellmalt
  • 15g Tettnanger humle 4,1% alfasyra kokas 15min
  • 15g Herbrucker humle 2,8% alfasyra kokas 15min
  • 8g Hersbrucker humle 2,8% alfasyra kokas 0min
  • 8g Saaz humle 3% alfasyra kokas 0min
  • 1tsk Irish moss kokas 15min
  • Brewers Choice Czech Pils jäst

26/12

Jag började med att stoppa den krossade malten i två nylonsockar. Sen fick de ligga i ca 7 liter 65-gradigt vatten i 30 min. Sen hällde jag i öl-satsen och det torkade extraktet och började koka. La i humlen och mossan när det börjat koka. Den sista humlen åkte i när jag drog grytan av plattan. Sen kylde jag vörten hällde den i jästunnan och tillsatte förkulturen, som jag gjort på jästen och lite av det torra maltextaktet. OG = 44

9/1

Efter 14 dagar på primärjäsning i ca 12 grader så var det dags för omtappning till ny tunna. Oe = 12

14/1

Efter fem dagar på sekundärjäsning, vid ca 14 grader, så ställde jag in tunnan i badrummet.

16/1

Efter två dagar i rumstemperatur så var det dags för flasktappning. Primar med 6,5g bryggsocker/liter. Rör ut sockret i lite av ölen innan sockerblandningen och resten av ölet blandas i ny tunna för att sen tappas på flaskor. FG = 10  Vilket ger (44-10)/7,5=4,5vol%

2/2

Provsmakning. Ölet smakar friskt och gott med en liten skumkrona.

Omtappning av mjödet

December 31st, 2009 by sledneck

Jahapp! Idag vart det då omtappning av mjödet. Det smakade mycket bättre än de tidigare försöken…  :)

FG ligger på 0. Så just nu har det en styrka på 10,4 vol%.

Nu får det stå och klarna ytterligare någon vecka, sen tappar jag det på flaska.

Flasktappning av J.O.B version 2.0

November 21st, 2009 by sledneck

Hmm… Konstigt efter 12 dagar på sekundärjäsning så har FG bara sjunkigt en grad, från 20 till 19. Undrar vaför det blev så?

Jaja… Ölen smakade väldigt bra iaf. Kan vara den bästa jag gjort hittills…  ;)

Styrka ca 5,2 vol%

Primar med 5,2g bryggsocker per liter.

Mera mjöd!

November 9th, 2009 by sledneck

Fick ett infall idag när jag var och handlade. Så jag köpte på mig lite honung och en starkvinsjäst och tänkte att jag skulle göra en laddning mjöd till. Denna gång utan smaksättning.

Insåg dock att jag hade ju på tok för lite honung. Så det fick bli en liten improvisation med bryggsocker…  :)

  • 1,7kg Honung
  • 500g Bryggsocker
  • Hisab starkvinsjäst

Total volym: 10 liter OG=78

 

Sen så tappade jag upp Blåbärsmjödet på flaskor. FG=0 vilket betyder att det är på ca 7,6 vol%

Det smakade inte särskilt gott dock. Det smakade lite surt och konstigt. Undrar om det har blivit dåligt? Ja, ja… Nu får det stå på flaska i någon månad så får vi väl se vad det blir av det.

J.O.B version 2.0

November 9th, 2009 by sledneck

1/11

Körde igång min tredje ölbryggning.

Den här gången använde jag mig av:

  • 1,8kg Munton´s light maltextekt
  • 1,8kg Munton´s dark maltextrakt
  • 30g Northern brewer pellets (7,2% alfasyra) kokas i 60min
  • 20g Fuggle pellets (4,5% alfasyra) kokas i 20min
  • 15g Fuggle pellets (4,5 alfasyra) kokas i 5min
  • 5g Northern brewer pellets (7,2% alfasyra) kokas i 5min

Provade ett nytt grepp och la i bitterhumlen innan det börjat koka. Men började ta tid först när det börjat koka.

Total volm: Lite drygt 19 liter. OG=58

IBU: 34,9

 

9/11

Idag tappade jag om ölet för sekundärjäsning. Oe=20

Upptappning av Julöl

Oktober 20th, 2009 by sledneck

Ikväll tappade jag upp julölet på flaskor efter 11 dagar på sekundärjäsning. FG = 17 så det blev ett ganska sött öl på ca 5,7 vol%.

Smaken var söt och len med mycket kropp, eller hur man nu säger. Vet inte om jag kan känna någon särskild smak från kryddorna. Men de bidrar säkert med smaker på något vis iaf. 

Tillsatte strax under 8g bryggsocker/liter vid primning. Hoppas på lite mer kolsyra den här gången.  :)