Äppelvin med malt

Oktober 19th, 2009 by hostmedicin

Sådär, då har jag också skaffat en bryggblogg. Det här ska bli intressant. Innan vi börjar med receptet, något om min erfarenhet; Jag har gjort 3 satser med cider/äppelvin, samt ett fulvin som jag helst vill glömma. Än så länge har jag inte bryggt från frukt utan hållit mig till juicekoncentrat och cidersatser, men i framtiden hoppas jag få tillfälle att pröva lite mer seriösa saker. Det här är alltså mitt tredje försök till att göra äppelvin, och nu känner jag att jag hunnit tillräckligt långt för att dela med mig av det. Däremot bör detta, och kommande recept, främst ses som tips till nybörjare snarare än något för erfarana forumiter att läsa. Men naturligtvis är jag glad om sådana  ändå läser dem, en hoppas ju på intressanta tips och kommentarer. :)

Så något om vinet; Jag har på flera engelska bryggsidor läst om hur bra det blir att smaksätta med malt när man gör äppelvin, så jag kände att det skulle vara kul att pröva. Resultatet blev över förväntan. Dock är detta vin fortfarande ett “snabbvin” som vinner lite på att lagras, och inte något för verkliga finsmakare. Men det blir betydligt godare än många nybörjarrecept därute, och jag tycker att det smakar utmärkt. En bonus är att det är en höjdare att göra glögg på.

Material

2 st 25-liters jäshinkar
Ett vattenlås
En hävert
En filtreringsapparat med ett 500-filter
Gärna en öchslemätare
Flaskor och sånt som behövs för buteljering

Ingredienser

En Ekens cidersats (i denna medföljer jäst och jässtopp)
1 kg maltextrakt
3,3 kg socker
2 påsar bentonit

Tillvägagångssätt

1. Rengör allting noggrannt.
2. Lös upp malten och sockret i äppelmusten och lite hett vatten i en av jäshinkarna.
3. Fyll upp till 25-litersstrecket med kallt vatten.
4. Kontrollera Öchslevärdet. Det bör visa någonstans kring 95-100 grader Öchsle.
5. Strö ut jästen över ytan och rör om, sätt på lock och jäsrör. Det hela borde börja bubbla inom 48 timmar.
6. Kontrollera regelbundet Öchslevärdet. När det börjar närma sig 0 Öchsle kan det vara dags att avbryta jäsningen. Låt det annars jäsa ut om du önskar ett torrt vin. För mig tog det ungefär två veckor att jäsa ut 100 grader Öchsle.
7. Tillsätt jässtopp och bentoniten (utrörd i hett vatten). Skaka bort all kolsyra (noggrannt!).
8. Låt det stå kallt i ungefär två dygn, och tappa sedan om det. Var noga med att inte få med bottensatsen.
9. Filtrera vinet.
10. Tillsätt aromen från cidersatsen.
11. Tappa upp vinet på flaska.

Slutord

Tack vare filtreringen går vinet att dricka direkt. Jag lät cidern jäsa från 97,5 till 2 grader Öchsle, vilket i eftertanke gav ett något för sött vin för min smak. Förmodligen skulle jag låtit det jäsa ut helt. Dessutom kunde lite citronsyra ha tillsatts. Jag är ändå mycket nöjd med vinet, som fick en tydlig fyllighet från malten. Nästa gång ska jag nog använda enbart malt istället för socker.