Öa1

Juli 13th, 2011 by hompen

2011-06-14

Startar en extaktjäsning med Bavarian dunkel och en torrjäst. Målet är ett kaosöl på ca 9 %

 

2011-07-13

Ölet verkar stanna på 10Oe, så nu tappar jag det på flaska med en skvätt vatten och lite socker och hoppas att det blir kolsyra.

Blåbär/limebubbel Vbl1

Juli 13th, 2011 by hompen

2011-06-14

Ännu en variant av “svartnos cider” den här gången ska det bli bubbel, hade jag tänkt.

Jag skriver i efterhand och minns tyvärr inte detaljer.

Lättdryck blandas med vatten och socker till Oe 90.

 

2011-07-13

Lite har redan druckits upp som cider. Smakar riktigt bra, omän väldigt söt.

Oe 30 nu alltså 8%, bra smak, börjar smaka lite vin nu. Jäsningen går trögt

Cider blåbär/lime Cbl2

Juli 31st, 2010 by hompen

2010-07-31

Nytt försök på “svartnos cider”.

Den här gången använder jag en mjödjäst som jag sparat från senaste mjödprojektet. (Sweet mead)

Förkultur jäser ett dygn.

20 pkt kiviks blåbär/limedryck i hink. Addar kultur och vatten till 13 liter.

OG 40

Ställs på jäsning i 21grader. (lite lurigt att få tag på svalare rum just nu i sommarvärmen)

2010-08-09

När jag tittade till min hink idag låg den på 20grader. Det jäser långsamt och är nu nere på 30 OE.

Blir spännande att se om det hinner jäsa klart innan den 20e då jag drar till Finland. Om inte annat får det jäsa klart i sekundären fram nästa gång jag kommer hem.

Oe 30

40sek/plupp

2010-08-16

Omhävning till ny hink.

Oe 18.

Nu drar jag till Finland och kommer hem senast vid jul.

2011-07-13

Recap:

Cidern är tappad på flaska, kolsyrejäst och lagrad några månader. Smakar bra. Ingen jästsmak. Aningen klen i smaken. Koncentratet måste vara starkare nästa gång.

Mjöd Med Bra Honung (M4)

Januari 4th, 2010 by hompen

Jag orkade inte logga mitt mjödexperiment med bra honung. Så här kommer en kort rekapitulation:

Honung blandas med vatten tills OG är 38

Sweet Mead (Vinter’s Choice 4184 Activator) från förkultur

Vinjästnäring

Det jäser ner till -2 OE och jag tappar om.

Ställs svalt för lagring i damerjanne

2010-07-27

Tappning på flaska. Smaken blir bättre, men är fortfarande inte särskilt god.

Jag hoppas lagring i ett eller ett par år gör susen. Mycket blev det iaf.

 

2011-07-13

Recap:

Bättre blev det inte. Smaken är fortfarande under den mesta av kritik. Endast ett fåtal flaskor har överlevt skoningslös kassering.

Blåbär/LimeCider (Cbl1)

September 28th, 2009 by hompen

Jag har kört igång ett småskaligt ciderexperiment. Det blev en variant av Svartnos blåbär/limevin.

5paket Kiviks Blåbär/limelättdryck.

Knappt 2l vatten

1 påse Noname vitvinstorrjäst

1/2 tsk Vinjästnäring

Detta blir som sagt ett experiment och det är inga påkostade grejer.

2009-09-27

14.00

Koncentrat och vatten blandas i jäshink.

Jäst och näring löses upp i lite vatten.

Jäst och näring blandas i saften.

Syresättning.

Lock och jäsrör.

OG 55

20ºC

Väntan…

2010-01-01

Lite återblick och uppdatering:

Jag har jäst klart, tappat och lagrat cider.

Smaken blev väldigt bra, men för mycket jäst.

Nästa gång ska jag försöka med en bättre jäst. Men jag är glatt överraskad.

Mjödexperiment (Mv1, M2, Mc3)

September 7th, 2009 by hompen

Jag tänkte ta oskulden på denna nya blogg med mitt mest omfattande projekt hittills. Jag har fått tillstånd att husera i en släktings vinkällare för lagring och jäsning. Det ska bli mjödbryggning och eftersom jag är helt ny på mjöd tänkte jag att det är lika bra att dra igång ordentligt. Planen är att jäsa 50 liter. Jag tänkte variera dessa i alkoholhalt och smaksättning för att få en hum om vad mjöd egentligen handlar om.

Jag utgår ifrån importhonung, eller “fulhonung” om så vill. Dels för att detta som sagt bara är ett experiment och jag inte har lust att lägga onödigt stora pengar på något jag kanske inte gillar. Dels för att jag hört mycket illa om billig honung och tänkte ge den en ärlig chans för att se vad den egentligen går för.

Jästen blir en Wyeast  Sweat mead. Detta eftersom jag gärna vill ha ett sött resultat och gillade den relativt låga alkoholtåligheten på 11%.

2009-09-07

13.00

Jästen har kommit! Efter jobbet blir det jag som drar igång en förkultur!

18.00

Sagt och gjort. Förkultur odlades på en halv dl honung och en halv liter vatten. Eftersom jag tänkt brygga två satser och i min sinnesförvirring bara beställde en jäst blir det en specialvariant. Jag Primärjäser klart dom första 25 litrarna och använder mig av bottensatsen till dom resterande 25. Det kanske är lika bra, då vissa säger att en inarbetad jästkultur fungerar bättre än en ny. Framtiden utvisar…

Jag passade även på att koka lite vinbärssaft som ska användas till smaksättning senare.

Vinbär

2009-09-08

12.35

Di växer upp så fort, di små liven. Just nu jobbar förkulturen på med en bubbla var 6e sekund.

Jag tänker sätta 25-30 liter på jäsning mot 6%-strecket så fort jästen jobbat sig nog livsstark. Väl där tänker jag på något vis dela upp härligheten på mindre hinkar för att smaksätta. Detaljerad genomgång skjuts på framtiden.

18.00

Jag har skaffat hinkar! Gratis!

Under mycket mystiska former fick jag tag i en riklig mängd 5 och 10-litershinkar. Alla med rejäla, täta lock.

GÖTT!

20.00

Jästen matades än en gång för att klara resan. Honungen kokas än så länge. 1dl Honung och 1 l vatten tillsattes.

Jag har nu nästan två liter puttrande jästkultur som tränar inför det stora uppdraget. Jag vill ha många svampar för att få en så snabb och “smaklös” primärjäsning som möljligt. Om det visar sig gå bra kan jag prova att jäsa längre tid nästa gång för att få en mer komplex smak.

2009-09-09

12.40

Det jäser på fint. Takten är återigen uppe i ett plupp var 6e sekund.

Jag har också varit med om något nytt idag. Förkulturen luktar gott! Och inte lite “gammal-wonderbaum-bakgrunds-gott”, utan riktigt gott. Jästen sprider en fruktig, frisk doft i hela köket. Det här känns bra. Jag kan inte tänka mig att det kan bli annat än gott i slutändan:)

18.00

Jag har beslutat att sätta igång primären ikväll. Kulturen har inte jäst klart all honung än. Men mitt dåliga tålamod övertygar mig om att ikväll är det dags.

Jag ändrar takriken lite såhär i farten. Jag smaksätter redan från början och jäser i tre olika kärt. Jag har funderar mycket och kommit fram till att detta nog är det klokaste alternativet.

Kärlen desinfekteras med klorin och sköljes därefter noga. Alla verktyg får en släng av kokande vatten. Inga onödiga risker tas.

Edit: Jag minns såhär i efterhand inte hur mycket honung jag hade. Men jag gissar på ca 4kg. Jag tillsatte helt enkelt bara honung tills OE låg på dryga 50 Det blev ca 1,5 lit hemmagjort vinbärssaftkoncentrat i vinbärsmjödet.

En hink smaksätts med kakao, en med vinbärssaften och en förblir okryddad.

OG:

Vinbär 54

Chokolaede 52

Vanlig 50

Jästen tillsätts och väntan inleds.

2009-09-10

06.30

Jag kom på att jag missat att pytsa i jästnäringen. Med missad frukost som följd skyndade jag att blanda ihop en näringsvälling och letade åt mina skötebarn. Jag såg även på mätaren jag lagt i ett glas vatten att temperaturen är två grader under den önskade (19) så jag vred upp radiatorn lite på måfå. Jag blir inte förvånad om jag till lunch kommer dit och inser att temperaturen skulle funka bra som bastuvärme…

12.15

På lunch konstaterade jag mycket riktigt att temperaturen stigit på tok för högt. Men då det är tio liter i varje hink, gissar jag att dom inte hunnit stiga så mycket än. Jag drog ner termostaten en aning och hoppas att jag ska komma närmare 19grader om några timmar.

2009-09-11

12.15

Nu kan man se lite aktivitet i chokladmjödets jäsrör. Det bubblar en gång var 30e sekund ungefär.

I dom andra rören är det betydligt mer stillsamt. Men man kan ana en uns rörelse i vinbärsmjödet.

Jag drar upp värmen till 20 grader i rummet för att ge jästen lite bättre möjligheter.

2009-09-14

06.45

Nu jäser det i alla 3 hinkar. Chokladmjödet leder fortfarande i hastighet och vinbärsmjödet var sist att komma igång. Det tog alltså ca 4,5 dygn innan jäsningen startat ordentligt i alla.

Choklad 15sek

Vinbär 15sek

Vanlig 35sek

2009-09-16

12.15

Choklad 30sek

Vinbär 15sek

Vanlig 1min

2009-09-18

22.00

Jäsningen har stannat upp ganska mycket i alla hinkar. Jag blev lite vågad och skvätte ner lite jästnäring i varje. Vi ser imorgon om dom gillar det.

2009-09-19

12.00

Dom verkar gilla näringen. Alla har ökat lite i hastighet.

Jag mätade densiteten i vinbärsmjödet och värdet låg på 30º. Alkoholhalten är därför för närvarande ca 3%. Barnförbjudet! :).

Smaken är mild med ett tydligt inslag av vinbär. Riktigt angenäm för att vara mitt i jäsningen. Men jästsmaken är såklart frän och tydlig. Honungsaromen är mycket mindre tydlig än jag hoppats. Är billig honung verkligen ett så mycket sämre alternativ?…

2009-09-27

12.00

Omtappning av samtliga mjödsorter.

Jästen från vinbärsmjödet tvättades och sparades. (Jag hade ingen ballong att trä över flaskan. Man tager vad man har:))

Oe:

Vinbär 3

Choklad 0

Vanlig 30.

Det icke smaksatta mjödet hade alltså inte jäst klart. Jag ger det några veckor till.

Smakproven gladde vekligen. Vinbärsmjödet och chokladmjödet borde båda ha knappt 7% alkohol. Ändå smakar de inte ett uns sprit. Särskilt vinbärsmjödet tror jag blir väldigt bra med lite lagring. Det vanliga mjödet smakar friskt och förvånansvärt gott. Jästsmaken är dock fortfarande väldigt tydlig i samtliga.

2009-09-28

Jag har idag (lite off topic) beställt 6kg kvalitetshonung från en biodling neröver (kan varmt rekommendera http://biprodukter.se/wp/. Billiga grejer och fraktfritt).

Som ingressen lovar, tänker jag göra en laddning till. Det blir spännande att se om resultatet blir bättre om man använder bättre honung. Fortsättning följer senare i ny tråd.

2010-07-27

Vinbärsmjödet är nu på flaska. 7 liter blev det innan slutet. Det är redan nu efter 10 månader ganska gott, helt klart drickbart. Tiden utvisar om lagringen gör mer för smaken framöver.