Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

Re: Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

av latmasken » mån nov 24, 2014 14:18

Jag hade i mindre vatten i en vinsats jag köpte men det blev inte bra, blev för mycket juice-smak på det färdiga vinet. Smakar mer druvjuice än vin alltså. Så man ska nog vara lite försiktig med det.

Minns nu inte hur mycket mindre vatten jag tog.

Re: Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

av boozehacker » mån nov 24, 2014 11:52

Hej, jag satte 10 L äpplevin .
10 st 2 dl Garant juicekonc. äpplejuice ekologisk + vatten samt ett par liter äppleavkok + 1,2 kg socker.
Musten uppvärmd till 40°C innan jäst m.m tillsatts.
Jästnärsalt, Pectolase, Lalvin QA23 (utrört 15 min i 42°C sockerblandn.)
17/11-14: 80 Oeschle
20/11-14: -5 Oeschle - Jäsningsplats - ovanpå varmvattenberedaren (ca 25 °C)
Tillsatte då 1 kg socker - men då visade Oeschlemätaren på 30 ??
24/11-14: utjäst till 0 Oeschle .
Eftersom jag får konstigt värde på Oeschle mätare ,förmodligen pga att alkoholen ändrat bryggdens densitet, så vet
jag inte om, och hur mkt mer socker jag kan tillsätta innan alkoholhalten slår i taket och jästen lägger av. Vill inte ha ett sött vin.
Tack för tips hur man beräknar Oeschle värden i jäst must.

Re: Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

av temp_wricko » mån nov 24, 2014 10:47

Jag skulle ha i mindre vatten istället för ett fylligare och alkoholstarkare vin. Men du kan ha i mer socker om du vill.

Gör enligt receptet men ha ca 2l mindre vatten. Mät sedan med en oechslemätare hur mycket socker det är i brygden. Nu kan du toppa upp med mer sockerlösning om du vill.
jag skulle inte tro medföljande jäst inte jäser ut mer än ca 13%. Vill du ha starkare ändå så skaffar du en annan jäst.

Ett sista ord: Även om det står att det jäser ut på 7 dagar eller liknande så räkna med en månad.

Hur mycket socker ska jag tillsätta för starkare vin?

av Dr.Pepper » sön nov 23, 2014 22:28

Hej! Jag tänkte sätta igång en Vinjetts vita Slottskällarvin, och i instruktionerna står det ju att man ska ha i 3.6kg socker, men min fråga är då hur mycket man kan tillsätta om man vill ha ett starkare vin? 5kg? Ännu mer? Någon som har erfarenhet om när det blir för mycket och hur mycket en sådan jäst klarar av att jäsa?

Mvh

Upp