av boozehacker » mån nov 24, 2014 11:52
Hej, jag satte 10 L äpplevin .
10 st 2 dl Garant juicekonc. äpplejuice ekologisk + vatten samt ett par liter äppleavkok + 1,2 kg socker.
Musten uppvärmd till 40°C innan jäst m.m tillsatts.
Jästnärsalt, Pectolase, Lalvin QA23 (utrört 15 min i 42°C sockerblandn.)
17/11-14: 80 Oeschle
20/11-14: -5 Oeschle - Jäsningsplats - ovanpå varmvattenberedaren (ca 25 °C)
Tillsatte då 1 kg socker - men då visade Oeschlemätaren på 30 ??
24/11-14: utjäst till 0 Oeschle .
Eftersom jag får konstigt värde på Oeschle mätare ,förmodligen pga att alkoholen ändrat bryggdens densitet, så vet
jag inte om, och hur mkt mer socker jag kan tillsätta innan alkoholhalten slår i taket och jästen lägger av. Vill inte ha ett sött vin.
Tack för tips hur man beräknar Oeschle värden i jäst must.
Hej, jag satte 10 L äpplevin .
10 st 2 dl Garant juicekonc. äpplejuice ekologisk + vatten samt ett par liter äppleavkok + 1,2 kg socker.
Musten uppvärmd till 40°C innan jäst m.m tillsatts.
Jästnärsalt, Pectolase, Lalvin QA23 (utrört 15 min i 42°C sockerblandn.)
17/11-14: 80 Oeschle
20/11-14: -5 Oeschle - Jäsningsplats - ovanpå varmvattenberedaren (ca 25 °C)
Tillsatte då 1 kg socker - men då visade Oeschlemätaren på 30 ??
24/11-14: utjäst till 0 Oeschle .
Eftersom jag får konstigt värde på Oeschle mätare ,förmodligen pga att alkoholen ändrat bryggdens densitet, så vet
jag inte om, och hur mkt mer socker jag kan tillsätta innan alkoholhalten slår i taket och jästen lägger av. Vill inte ha ett sött vin.
Tack för tips hur man beräknar Oeschle värden i jäst must.