Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Förkultur och bottensats

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Förkultur och bottensats

Förkultur och bottensats

av Weinkeller » tis mar 09, 2010 23:29

Det finns flera varianter att välja mellan och inget är direkt fel. Så du har gjort rätt :wink:

Jag låter ofta låta hela förkulturen följa med ner om den är gjord på maltextrakt och inte har för stor volym (max 2l). Man bör ha storleken och styrkan på förkulturen i åtanke så man tex inte hamnar på fel volym eller ett för lågt OG hos sin öl.

Mindre förkulturer, tex vid aktivering av slurry låter jag bara komma igång ordentligt och sen häller jag i den.

Vid större förkulturer och då jag inte vill ha med förkulturens vört av någon anledning låter jag förkulturen jäsa ut i princip helt och avskiljer vätskan och tillför bara bottensatsen (sedimenterad jäst) till min öl.

Förkultur och bottensats

av topi » tis mar 09, 2010 20:56

Satte en förkultur med Wyeast färskjäst "Irish ale", ca två liter. Den fick stå två dagar och den kom igång fint. Tippade i den hele i min bryggd, så även "bottensatsen" från förkulturen, var det rätt gjort?

Upp