av idearn » tor okt 19, 2006 23:11
0. Skörda helst när kärnorna har blivit bruna. Är de gröna och du måste skörda får du göra vitt vin, alltså, skippa skaljäsningen.
1. Var lite kräsen när du plockar. Ett par spindlar kan inte undvikas och gör säkert sitt till vinet men undvik tex. möglig frukt. Sån som torkat (händer det i Sverige?) går däremot bra.
2. Skölj gärna frukten med svavelvatten eller tillsätt lite (20ppm som Morty81 skrev låter bekant och jag har inte boken här)
3. Problem: Du ska sätta upp vinet för jäsning, du behöver ett kar eller tillräckligt stor hink för att rymma musten och tillåta omrörning. Druvorna ska krossas, skal, saft och kärnor ska i hinken, stjälkarna ska bort. Jag har en maskin som gör detta. Du får hitta på något själv. Observera att du inte ska tillsätta vatten och socker bara vid behov (mät halten). Vatten ger volym men gör vinet blaskigt. Vill du dryga ut det så jäs en sats på koncentrat också och blanda efter smak innan buteljeringen. Spara gärna stjälkarna i nån plastsäck. De kan användas vid pressningen för att göra den mer effektiv.
4. Förkultivera vald vinjäst eller låt jäsningen börja på skaljästen. Jag har svårt att rekommendera något här eftersom du inte vet/skriver vad det är för druvsort. 25 grader är lämplig starttemperatur.
5. Låt jäsa i ca 10 dagar med skal och kärnor. I början måste du röra om varannan timme eller så. När jäsningen är ordentligt igång sänker du temperaturen till 18-19 grader och när alkoholhalten börjar bli påtaglig (tänk starköl) behöver du inte röra så ofta. Försök dock att se till att inte fruktmassan längst upp torkar för då börjar det bildas ättika i vinet.
6. Problem: Nu ska vinet pressas. Du behöver en hink till eller, ännu bättre, en dammejanne av glas. En del vin rinner av sig själv och kan hällas direkt i dammejannen. Fruktmassan med skal och kärnor ska pressas. Om man har en press varvar man med stjälkar (se 3) och pressar en gång. Sedan river man "kakan" lassar in allt i pressen igen och kör en gång till. Efter som du inte har någon press (knappsat troligt) får du komma på något själv.
7. Låt det pressade vinet stå lufttätt, med jäsrör, tills det jäst ut.
0. Skörda helst när kärnorna har blivit bruna. Är de gröna och du måste skörda får du göra vitt vin, alltså, skippa skaljäsningen.
1. Var lite kräsen när du plockar. Ett par spindlar kan inte undvikas och gör säkert sitt till vinet men undvik tex. möglig frukt. Sån som torkat (händer det i Sverige?) går däremot bra.
2. Skölj gärna frukten med svavelvatten eller tillsätt lite (20ppm som Morty81 skrev låter bekant och jag har inte boken här)
3. Problem: Du ska sätta upp vinet för jäsning, du behöver ett kar eller tillräckligt stor hink för att rymma musten och tillåta omrörning. Druvorna ska krossas, skal, saft och kärnor ska i hinken, stjälkarna ska bort. Jag har en maskin som gör detta. Du får hitta på något själv. Observera att du inte ska tillsätta vatten och socker bara vid behov (mät halten). Vatten ger volym men gör vinet blaskigt. Vill du dryga ut det så jäs en sats på koncentrat också och blanda efter smak innan buteljeringen. Spara gärna stjälkarna i nån plastsäck. De kan användas vid pressningen för att göra den mer effektiv.
4. Förkultivera vald vinjäst eller låt jäsningen börja på skaljästen. Jag har svårt att rekommendera något här eftersom du inte vet/skriver vad det är för druvsort. 25 grader är lämplig starttemperatur.
5. Låt jäsa i ca 10 dagar med skal och kärnor. I början måste du röra om varannan timme eller så. När jäsningen är ordentligt igång sänker du temperaturen till 18-19 grader och när alkoholhalten börjar bli påtaglig (tänk starköl) behöver du inte röra så ofta. Försök dock att se till att inte fruktmassan längst upp torkar för då börjar det bildas ättika i vinet.
6. Problem: Nu ska vinet pressas. Du behöver en hink till eller, ännu bättre, en dammejanne av glas. En del vin rinner av sig själv och kan hällas direkt i dammejannen. Fruktmassan med skal och kärnor ska pressas. Om man har en press varvar man med stjälkar (se 3) och pressar en gång. Sedan river man "kakan" lassar in allt i pressen igen och kör en gång till. Efter som du inte har någon press (knappsat troligt) får du komma på något själv.
7. Låt det pressade vinet stå lufttätt, med jäsrör, tills det jäst ut.