Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » tis nov 07, 2006 10:36

Tänkte bara berätta att det sorgligt nog inte blir något vinpysslande,
jag är bara hemma på helgerna och min farmor o farfar börjar bli
gamla och trötta.

Tack till alla som tagit sig tid och svarat på mina frågor :)

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » tis okt 24, 2006 11:55

idearn skrev:Nej, vad jag sa är att man kan tillsätta socker (om nivån är låg) men inte vatten. Bättre ändå är att tillsätta koncentrat, alltså sammköra med en lämplig vinsats, eller gör en sats vin "vid sidan av" och blanda. Jag tror inte att vindruvor blir så smakrika i Sverige, med så få soltimmar, så att det någonsin skulle behövas extra vatten. Troligare tvärt om.

Ska du dryga ut med tex. äpplen behövs det väl... I så fall följ receptet.
Okej, får se hur jag gör? Man tackar... 8)

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av idearn » tis okt 24, 2006 1:14

Nej, vad jag sa är att man kan tillsätta socker (om nivån är låg) men inte vatten. Bättre ändå är att tillsätta koncentrat, alltså sammköra med en lämplig vinsats, eller gör en sats vin "vid sidan av" och blanda. Jag tror inte att vindruvor blir så smakrika i Sverige, med så få soltimmar, så att det någonsin skulle behövas extra vatten. Troligare tvärt om.

Ska du dryga ut med tex. äpplen behövs det väl... I så fall följ receptet.

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » mån okt 23, 2006 16:09

Tack för ett långt och utförligt inlägg :D

Blev ingen skördning i helgen.. snyft. Min envisa farmor trodde inte
de var tillräckligt mogna, ska ta en titt på kärnorna till helgen!

Tolkar jag dig rätt om jag ska skaljäsa utan socker och vatten för att
sedan tillsätta vatten och socker efter pressningen?

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av idearn » tor okt 19, 2006 23:11

0. Skörda helst när kärnorna har blivit bruna. Är de gröna och du måste skörda får du göra vitt vin, alltså, skippa skaljäsningen.

1. Var lite kräsen när du plockar. Ett par spindlar kan inte undvikas och gör säkert sitt till vinet men undvik tex. möglig frukt. Sån som torkat (händer det i Sverige?) går däremot bra.

2. Skölj gärna frukten med svavelvatten eller tillsätt lite (20ppm som Morty81 skrev låter bekant och jag har inte boken här)

3. Problem: Du ska sätta upp vinet för jäsning, du behöver ett kar eller tillräckligt stor hink för att rymma musten och tillåta omrörning. Druvorna ska krossas, skal, saft och kärnor ska i hinken, stjälkarna ska bort. Jag har en maskin som gör detta. Du får hitta på något själv. Observera att du inte ska tillsätta vatten och socker bara vid behov (mät halten). Vatten ger volym men gör vinet blaskigt. Vill du dryga ut det så jäs en sats på koncentrat också och blanda efter smak innan buteljeringen. Spara gärna stjälkarna i nån plastsäck. De kan användas vid pressningen för att göra den mer effektiv.

4. Förkultivera vald vinjäst eller låt jäsningen börja på skaljästen. Jag har svårt att rekommendera något här eftersom du inte vet/skriver vad det är för druvsort. 25 grader är lämplig starttemperatur.

5. Låt jäsa i ca 10 dagar med skal och kärnor. I början måste du röra om varannan timme eller så. När jäsningen är ordentligt igång sänker du temperaturen till 18-19 grader och när alkoholhalten börjar bli påtaglig (tänk starköl) behöver du inte röra så ofta. Försök dock att se till att inte fruktmassan längst upp torkar för då börjar det bildas ättika i vinet.

6. Problem: Nu ska vinet pressas. Du behöver en hink till eller, ännu bättre, en dammejanne av glas. En del vin rinner av sig själv och kan hällas direkt i dammejannen. Fruktmassan med skal och kärnor ska pressas. Om man har en press varvar man med stjälkar (se 3) och pressar en gång. Sedan river man "kakan" lassar in allt i pressen igen och kör en gång till. Efter som du inte har någon press (knappsat troligt) får du komma på något själv.

7. Låt det pressade vinet stå lufttätt, med jäsrör, tills det jäst ut.

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » ons okt 18, 2006 14:48

Morty81 skrev:Vill du göra det lätt för dig så finns färdplockade "paket" på bryggaffären.
Dom innheåller allt från jäst-närsalt-jässtopp-klarning.
Inte lika kul som att plocka själv men lite lättare!
Aha! Kanske kan var en ide eftersom det är min oskuld vi pratar om och
det vore synd att fördärva årets skörd och behöva vänta 1 år tills nästa
gång. Ska bli skoj, längtar tills helgen :D

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av Morty81 » ons okt 18, 2006 12:23

Vill du göra det lätt för dig så finns färdplockade "paket" på bryggaffären.
Dom innheåller allt från jäst-närsalt-jässtopp-klarning.
Inte lika kul som att plocka själv men lite lättare!

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » ons okt 18, 2006 8:07

Lo skrev:Brukar vara en liten påse eller burk som det står jästnäring eller jästnärsalt på.
Brukar inehålla vitaminer, mineraler, amino syror, zink fosfater, kväve och döda jäst celler. Allt det för att skapa en bättre miljö för jästen.
Tack! Jag hoppas att gubben/gumman i bryggaffären har lite koll,
kommer korsförhöra den stackaren :wink:

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av Lo » tis okt 17, 2006 17:31

Brukar vara en liten påse eller burk som det står jästnäring eller jästnärsalt på.
Brukar inehålla vitaminer, mineraler, amino syror, zink fosfater, kväve och döda jäst celler. Allt det för att skapa en bättre miljö för jästen.

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » tis okt 17, 2006 16:12

Tack för tipset ang sökningar :)

Jag vet inte vilken jäst jag ska använda, tänkte höra mig för i bryggaffären,
rekommenderar du något särskilt?

Förresten, vad är närsalt?


tack 8)

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av Morty81 » tis okt 17, 2006 14:37

damejeanne är en större "glasflaska" som du hittar på myrorna, lokala loppisen m.m
Finns en bild på en på denna sida:
http://www.ortblomman.com/ortbiten/maskros.html

Hur mycket svavel man ska ha beror ju på hur mycket du ska göra.
20ppm(partspermillion) har jag för mig.
Antar att det är i början av din bryggning du ska svavla nu.

Men har i svavel för att döda ev bakterier m.m

du kan fortfarande söka på denna sida via google.
skriv i sökfältet site:www.bryggforum.com härskriverdudittsökord

Vilken sorts jäst ska du använda?

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » tis okt 17, 2006 14:30

Tjena,

Håller på att läsa på nu och eftersom det inte gick att söka så har jag lite frågor:

1. Vad är "dammejanne"?

2. Hur vet jag hur mycket närsalt / svavel jag ska ha i?

3. Svavlar man för att slippa ohyra?

Nu till helgen blir det skörd och skaljäsning, ni får hjälpa mig allteftersom :D

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » mån okt 16, 2006 14:30

Tack, synd att det inte går att ladda upp bilder, tappar lite charm
med länkar men lägger upp bilder på nätet anyway!

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av attackbever » mån okt 16, 2006 14:00

fullodum skrev:Perfekt! Funderar på att lägga upp en bildtråd, var lägger jag upp den?
Bildupptankningen här på forumet fungerar inte, tyvär inte sökfunktioner heller. Men du kan maila bilderna till MajorTom så lägger han dem som en tråd i avdelningen "Bilder mm" sen är det bara till att länka till bilderna när du skriver ett inlägg. Det finns ju även andra sidor där man kan ladda upp bilder gratis, om man nu inte har tillgång till en webbswerver..
Välkommen till bryggforum.

Lathund för nybörjare som tänker göra vin från vindruvor?

av fullodum » mån okt 16, 2006 13:38

Perfekt! Funderar på att lägga upp en bildtråd, var lägger jag upp den?

Upp