av Lo » lör sep 10, 2005 21:34
Det var så dags att plocka in årets äpplen och det hamnade på ca 70 liter som skall förädlas till cider alternativt vin.
Tyverr har jag inget ledigt kärl att göra det i och för att spara plats i frysen så saftar jag äpplena i saftmajan.
Eftersom jag inte kan pressa ut all saft or den uppblottnade äppelmassan som blir kvar så blir det ungefär 1liter vätska av 10 liter äpplen.
Eftersom jag aldrig bryggt på saft så är jag lite fundersam på hur jag nu skall gå tillväga och undrar om någon här har några erfarenheter att dela med sig av.
Alternativt att hälla upp all saften i damerjeanne, blanda i socker tills ochle mätaren visar ett godtagbart nummer.
Eller att tillsätta mera vatten och sockra upp ytterligare, Så det blir som söt dricksaft som jag jäser.
Smakar jag på saften direkt från saftmajan så smakar det som ganska besk äppelsaft.
Men har tidigare gjort vanlig äppelsaft, då sötar man heltenkelt upp vätskan så har man ett konsentrat.
Hmm läser igenom det jag skrivit nu och det låter kanske lite virrigt, det jag igentligen behöver åsikter på är om jag skall tillsätta vatten och extra socker, eller bara socker till jäsning.
Det var så dags att plocka in årets äpplen och det hamnade på ca 70 liter som skall förädlas till cider alternativt vin.
Tyverr har jag inget ledigt kärl att göra det i och för att spara plats i frysen så saftar jag äpplena i saftmajan.
Eftersom jag inte kan pressa ut all saft or den uppblottnade äppelmassan som blir kvar så blir det ungefär 1liter vätska av 10 liter äpplen.
Eftersom jag aldrig bryggt på saft så är jag lite fundersam på hur jag nu skall gå tillväga och undrar om någon här har några erfarenheter att dela med sig av.
Alternativt att hälla upp all saften i damerjeanne, blanda i socker tills ochle mätaren visar ett godtagbart nummer.
Eller att tillsätta mera vatten och sockra upp ytterligare, Så det blir som söt dricksaft som jag jäser.
Smakar jag på saften direkt från saftmajan så smakar det som ganska besk äppelsaft.
Men har tidigare gjort vanlig äppelsaft, då sötar man heltenkelt upp vätskan så har man ett konsentrat.
Hmm läser igenom det jag skrivit nu och det låter kanske lite virrigt, det jag igentligen behöver åsikter på är om jag skall tillsätta vatten och extra socker, eller bara socker till jäsning.