av RödeRuben » tis jan 12, 2021 9:46
Då var ölen nästan slut och jag tänker att jag gör en ny batch. Har gått igenom min förra bryggning och det var en del småmisstag helt klart, tror docj att jag inte är helt överförtjust i ölreceptet så tänker att jag ska försöka mig på Stigbergets New & Improved som jag visade innan och hade problem med att göra ett recept på, tror nu att jag fått koll på det. Här kommer det:
Stigbergets New & Improved
New England IPA
6.6% / 15.2 °P
Helmalt
BIAB (No sparge) (copy)
69% utbyte
Satsvolym: 12 L
Koktid: 60 min
Mäskvatten: 17.01 L
Total vattenvolym: 17.01 L
Kokvolym: 15.02 L
Densitet innan kok: 1.054
Grundvärden
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 5
Färg: 7.3 EBC
Mäskning
Temperatur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malt (3.452 kg)
2.484 kg (72%) — Crisp Extra Pale Malt — Malt — 3.4 EBC
484 g (14%) — Stangeland Mølle Oats, Flaked — Malt — 2 EBC
242 g (7%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Malt — 3.2 EBC
242 g (7%) — Thomas Fawcett Wheat Torrified — Malt — 3.9 EBC
Humle (208.9 g)
3.7 g (5 IBU) — Cascade 7% — Kok — 60 min
22.8 g — Mosaic 12.25% — Kok — 0 min
13.2 g — Citra 12% — Kok — 0 min
73.2 g — Citra 12% — Torrhumling — 4 dagar
49.2 g — Nelson Sauvin 12% — Torrhumling — 4 dagar
46.8 g — Mosaic 12.25% — Torrhumling — 4 dagar
Övrigt
0.5 g — Protafloc — Kok — 15 min
0.3 tsk — Yeast Nutrients — Kok — 10 min
Jäst
1 pkt — White Labs WLP095 Burlington Ale 80%
Jäsning
Primär — 20 °C — 14 dagar
Kolsyresättning: 2.4 CO2-vol
18C till hälften av förväntade FG, sedan 22C
Jag borde kunna lösa detta någorlunda men har några funderingar. Kok 0 min? Lägger jag i den humlen direkt efter koket är avslutat och kyler omedelbart ner?
jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta och försöker komma på något sätt att bli av hed så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av effektiviteten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Är det bättre och försöka mig på en whirlpool (heter det så?) i grytan och sedan använda mig av hävert?
Sista frågan är torrhumling. Är en hel del torrhumling och är humlestrumpor något jag kan använda mig av eller tar detta bort effektiviteten? borde jag använda mig av två jäskärl och tappa om innan flaskning?
Ja blev en del frågor.
Edit, jag har skapat följande utrustningsprofil och har kanske ingen koll.
Jäskärl: 12 L
Bortkok: 2/L timma 13,3% (chansade)
Kalldruv och kylförluster: 0,5 Liter
Förluster i jäskärl: 0,7 Liter
Totalt utbyte: 69%
Mäskutbyte: 71,9%
Humleutbyte: 100%
Krympning vid kylning 4%
Då var ölen nästan slut och jag tänker att jag gör en ny batch. Har gått igenom min förra bryggning och det var en del småmisstag helt klart, tror docj att jag inte är helt överförtjust i ölreceptet så tänker att jag ska försöka mig på Stigbergets New & Improved som jag visade innan och hade problem med att göra ett recept på, tror nu att jag fått koll på det. Här kommer det:
[b]Stigbergets New & Improved
New England IPA
6.6% / 15.2 °P
Helmalt
BIAB (No sparge) (copy)
69% utbyte
Satsvolym: 12 L
Koktid: 60 min
Mäskvatten: 17.01 L
Total vattenvolym: 17.01 L
Kokvolym: 15.02 L
Densitet innan kok: 1.054
Grundvärden
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 5
Färg: 7.3 EBC
Mäskning
Temperatur — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malt (3.452 kg)
2.484 kg (72%) — Crisp Extra Pale Malt — Malt — 3.4 EBC
484 g (14%) — Stangeland Mølle Oats, Flaked — Malt — 2 EBC
242 g (7%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Malt — 3.2 EBC
242 g (7%) — Thomas Fawcett Wheat Torrified — Malt — 3.9 EBC
Humle (208.9 g)
3.7 g (5 IBU) — Cascade 7% — Kok — 60 min
22.8 g — Mosaic 12.25% — Kok — 0 min
13.2 g — Citra 12% — Kok — 0 min
73.2 g — Citra 12% — Torrhumling — 4 dagar
49.2 g — Nelson Sauvin 12% — Torrhumling — 4 dagar
46.8 g — Mosaic 12.25% — Torrhumling — 4 dagar
Övrigt
0.5 g — Protafloc — Kok — 15 min
0.3 tsk — Yeast Nutrients — Kok — 10 min
Jäst
1 pkt — White Labs WLP095 Burlington Ale 80%
Jäsning
Primär — 20 °C — 14 dagar
Kolsyresättning: 2.4 CO2-vol
18C till hälften av förväntade FG, sedan 22C[/b]
Jag borde kunna lösa detta någorlunda men har några funderingar. Kok 0 min? Lägger jag i den humlen direkt efter koket är avslutat och kyler omedelbart ner?
jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta och försöker komma på något sätt att bli av hed så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av effektiviteten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Är det bättre och försöka mig på en whirlpool (heter det så?) i grytan och sedan använda mig av hävert?
Sista frågan är torrhumling. Är en hel del torrhumling och är humlestrumpor något jag kan använda mig av eller tar detta bort effektiviteten? borde jag använda mig av två jäskärl och tappa om innan flaskning?
Ja blev en del frågor.
Edit, jag har skapat följande utrustningsprofil och har kanske ingen koll.
Jäskärl: 12 L
Bortkok: 2/L timma 13,3% (chansade)
Kalldruv och kylförluster: 0,5 Liter
Förluster i jäskärl: 0,7 Liter
Totalt utbyte: 69%
Mäskutbyte: 71,9%
Humleutbyte: 100%
Krympning vid kylning 4%