Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av vafan » lör jan 08, 2022 1:06

RödeRuben skrev: tis jan 12, 2021 21:39 En sak jag funderat på är att i grundreceptet är IBU 55. När jag skalat i överkant så är IBU endast 5. Tror iof att brewfather endast räknade med bittergivaren (0,4 g/l * 12 = 4,8. Jag jämnade av med 5) vet inte hur jag ska fylla i? Antar att den andra humlen också påverkat IBU eller?
Ja i stort sett så påverkar alla "humlegivor" IBU men inte lika mycket som +60min givan, för att förklara det enkelt.

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av vafan » lör jan 08, 2022 0:59

RödeRuben skrev: tis jan 12, 2021 9:46 så tänker att jag ska försöka mig på Stigbergets New & Improved NEIPA
Att brygga och hantera allt efter man har bryggt en NEIPA är svårt, risken är extrem stor att du kommer få ett oxiderat öl.
Så all hantering utav ölet under jäsning och efter jäsning handlar om att inte exponera ditt öl med syre. Det ska man normalt inte heller göra oavsett vilken öltyp du brygger, men NEIPA är känsligare.

Finns lite tips & trix du borde läsa om hur man undviker syre innan du provar på dig att brygga en NEIPA.
RödeRuben skrev: tis jan 12, 2021 9:46 Jag borde kunna lösa detta någorlunda men har några funderingar. Kok 0 min? Lägger jag i den humlen direkt efter koket är avslutat och kyler omedelbart ner?
Normalt gör man så
RödeRuben skrev: tis jan 12, 2021 9:46
jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta och försöker komma på något sätt att bli av hed så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av effektiviteten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Du tappar kanske något mätbart men tror inte att du kommer märka någon skillnad.
RödeRuben skrev: tis jan 12, 2021 9:46 Är det bättre och försöka mig på en whirlpool (heter det så?) i grytan och sedan använda mig av hävert?
Ja att göra en whirlpool är ett bra sätt att lösa det problemet.
RödeRuben skrev: tis jan 12, 2021 9:46 Sista frågan är torrhumling. Är en hel del torrhumling och är humlestrumpor något jag kan använda mig av eller tar detta bort effektiviteten? borde jag använda mig av två jäskärl och tappa om innan flaskning?

Ja blev en del frågor.
Du kan använda dig utav humlepåsar, men som sagt du ska göra en NEIPA så då får du garanterat med dig syre med humlen när du lägger i dem i jäskärlet. Finns lite tips & trix här men jag rekommenderar att du inte använder en humlepåse.
Två kärl där du tänkte föra över från ena till den andra är en stor risk att du får i syre i ditt öl, jag hade undvikit detta.

Du kan lyckas men frågan är om det är värt det?

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av RödeRuben » tis jan 12, 2021 21:39

En sak jag funderat på är att i grundreceptet är IBU 55. När jag skalat i överkant så är IBU endast 5. Tror iof att brewfather endast räknade med bittergivaren (0,4 g/l * 12 = 4,8. Jag jämnade av med 5) vet inte hur jag ska fylla i? Antar att den andra humlen också påverkat IBU eller?

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av RödeRuben » tis jan 12, 2021 9:46

Då var ölen nästan slut och jag tänker att jag gör en ny batch. Har gått igenom min förra bryggning och det var en del småmisstag helt klart, tror docj att jag inte är helt överförtjust i ölreceptet så tänker att jag ska försöka mig på Stigbergets New & Improved som jag visade innan och hade problem med att göra ett recept på, tror nu att jag fått koll på det. Här kommer det:

Stigbergets New & Improved
New England IPA

6.6% / 15.2 °P

Helmalt


BIAB (No sparge) (copy)
69% utbyte

Satsvolym: 12 L
Koktid: 60 min


Mäskvatten: 17.01 L

Total vattenvolym: 17.01 L
Kokvolym: 15.02 L

Densitet innan kok: 1.054


Grundvärden
Original Gravity: 1.062

Final Gravity: 1.012

IBU (Tinseth): 5

Färg: 7.3 EBC


Mäskning
Temperatur — 65 °C — 60 min

Mash Out — 75 °C — 10 min


Malt (3.452 kg)
2.484 kg (72%) — Crisp Extra Pale Malt — Malt — 3.4 EBC
484 g (14%) — Stangeland Mølle Oats, Flaked — Malt — 2 EBC
242 g (7%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Malt — 3.2 EBC
242 g (7%) — Thomas Fawcett Wheat Torrified — Malt — 3.9 EBC

Humle (208.9 g)
3.7 g (5 IBU) — Cascade 7% — Kok — 60 min

22.8 g — Mosaic 12.25% — Kok — 0 min

13.2 g — Citra 12% — Kok — 0 min

73.2 g — Citra 12% — Torrhumling — 4 dagar

49.2 g — Nelson Sauvin 12% — Torrhumling — 4 dagar

46.8 g — Mosaic 12.25% — Torrhumling — 4 dagar


Övrigt
0.5 g — Protafloc — Kok — 15 min

0.3 tsk — Yeast Nutrients — Kok — 10 min


Jäst
1 pkt — White Labs WLP095 Burlington Ale 80%
Jäsning
Primär — 20 °C — 14 dagar


Kolsyresättning: 2.4 CO2-vol


18C till hälften av förväntade FG, sedan 22C



Jag borde kunna lösa detta någorlunda men har några funderingar. Kok 0 min? Lägger jag i den humlen direkt efter koket är avslutat och kyler omedelbart ner?
jag tänker att det kommer bli en hel del humlebös. Jag har ingen tappkran på min gryta och försöker komma på något sätt att bli av hed så mycket humle som möjligt innan jäskärl men inte tappa humlesmak. Om jag använder mig av humlepåsar, tar detta bort lite av effektiviteten? borde jag lägga i mer humle då? I min förra bryggning hade jag i allt i humlepåsar, tog bort dom när det skulle i jäskärlet och hällde allt genom saftsil.
Är det bättre och försöka mig på en whirlpool (heter det så?) i grytan och sedan använda mig av hävert?
Sista frågan är torrhumling. Är en hel del torrhumling och är humlestrumpor något jag kan använda mig av eller tar detta bort effektiviteten? borde jag använda mig av två jäskärl och tappa om innan flaskning?

Ja blev en del frågor.

Edit, jag har skapat följande utrustningsprofil och har kanske ingen koll.
Jäskärl: 12 L
Bortkok: 2/L timma 13,3% (chansade)
Kalldruv och kylförluster: 0,5 Liter
Förluster i jäskärl: 0,7 Liter
Totalt utbyte: 69%
Mäskutbyte: 71,9%
Humleutbyte: 100%
Krympning vid kylning 4%

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av RödeRuben » lör dec 19, 2020 23:44

Tack. Bara använt mig av brewfather i iPhone-appen men i datorn blev det lite lättare. Svårt recept o få till det helt rätt dock Och tror jag fattar varför. Malten i receptet är 72+14+7, alltså 93%. Svårt att få in rätt siffror då.

Hoppar över det receptet och försöker mig på detta istället.

” Sneaky Pale Ale
OG: 1.056 FG: 1.009 Koktid: 90min Mäskning: 65 grader 90min BIAB
Maltnota
————
80% pilsnermalt
9% wienermalt
7% melaniodmalt (eller wienermalt här också)
4% karamellvetemalt
Humleschema
———————
60 min Simcoe 4 IBU
20 min Simcoe 6 IBU
15 min Simcoe 11 IBU
10 min Simcoe 15 IBU
5 min Simcoe 13 IBU
0 min Simcoe 5g/l
Torrhumling: Simcoe 2g/l Amarillo 4g/l
Jäst: Safale US-05 eller Danstar Nottingham 16-17 grader första veckan sedan rumstemp.”

Här får jag svårt att beräkna Ibu men ska nog kunna lösa det tillslut.

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av vafan » ons dec 16, 2020 8:50

RödeRuben skrev: mån dec 14, 2020 15:34 Tack. Då är det på ett igen!
Jag tänkte försöka mig på att klona ett recept men inser att jag inte har de rätta kunskaperna för att räkna ut hur jag ska gå tillväga med att skala ett recept.
Jag kör biab i en 20-liters-gryta. Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig.


Ingredienser
Extra pale malt 72%
Omältat havre 14%
Omältat vete 7%
Använd ett program typ beersmith / Brewfather och lägg in ingredienserna sen justerar du vikten på alla tre för att det ska stämma in på %.

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av RödeRuben » mån dec 14, 2020 15:34

Tack. Då är det på ett igen!
Jag tänkte försöka mig på att klona ett recept men inser att jag inte har de rätta kunskaperna för att räkna ut hur jag ska gå tillväga med att skala ett recept.
Jag kör biab i en 20-liters-gryta. Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig.

Stigbergets New & Improved

OG:1.062
FG: 1.014
IBU 55
EBC 6

Mäskning
67C i 60 min

Ingredienser
Extra pale malt 72%
Omältat havre 14%
Omältat vete 7%

Kokning 60 min
Cascade 0,4g/l 60 min
Mosaic 2g/l 0 min (kokslut)
Citra 1g/l 0 min (kokslut)

Jäsning
Temperatur och tid
18C till hälften av förväntad FG, sedan 22C

Ingredienser
burlington Ale yeast (White Labs WLP095)

Torrhumling efter jäsning

Citra 6g/l 4 dagar
Nelson sauvin 4g/l 4 dagar
mosaic 4g/l 4 dagar.

Finns det något bra knep att räkna ut detta med?

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av Toffeln » sön dec 13, 2020 9:24

RödeRuben skrev: sön dec 13, 2020 0:22 Nej möjligt att den inte jäste ut helt. Skulle vara 1.011 men var 1.014-15 svårt att läsa av.
Gick ändå 16 dagar, kanske jäste lite för kallt. För lågt OG var det inte utan tvärtom, skulle varit 1.049 men hamnade på 1.060 och hällde på kanske en liter vatten innan jäsning så den hamnade på
1,054. Kan vara boven kanske? Mer vatten men inte mer humle.
Ja vi får se efter en till två veckor till. Vet ju inte heller hur det är meningen att den ska smaka, kanske ska vara så här?
Om du gillade den så är det bara att köra igen, ändra någon parameter. Ändra inte allt för mycket så du kan hålla reda på vilken effekt förändringen får. Fundera på vad du tycker saknas och hur din bryggning kan förändras för att åtgärda det.
Mät alltid FG SG och OG i rätt temperatur (brukar vara 20°C), annars blir värdena fel, jag litar inte på omvandlingsprogrammen. Jäste du kallt så kan ditt 1015 lika väl varit 1011.

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av RödeRuben » sön dec 13, 2020 0:22

Nej möjligt att den inte jäste ut helt. Skulle vara 1.011 men var 1.014-15 svårt att läsa av.
Gick ändå 16 dagar, kanske jäste lite för kallt. För lågt OG var det inte utan tvärtom, skulle varit 1.049 men hamnade på 1.060 och hällde på kanske en liter vatten innan jäsning så den hamnade på
1,054. Kan vara boven kanske? Mer vatten men inte mer humle.
Ja vi får se efter en till två veckor till. Vet ju inte heller hur det är meningen att den ska smaka, kanske ska vara så här?

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av Toffeln » lör dec 12, 2020 21:28

Om en vecka kommer den vara bättre. Den jäste inte ut helt som den skulle och om du hamnade lågt på og också så är den säkert lite svag i smak och alkohol, vilket såklart kan påverka känslan. Fortsätt brygga så kommer bitarna du saknar nu falla på plats automatiskt.
All drickbar öl är bra öl :thumbup:

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av RödeRuben » lör dec 12, 2020 17:04

Ok, tack!

Förstår att ni är spända på resultatet;). Provsmakade idag, sex dagar efter flaskning. Fruktig o god men saknar nog lite ”kropp” liksom (tror det kan förklaras så), saknades lite tyngd i smaken. Kan det ändras efter lite mer lagring tro?
Men helt klart drickbar.

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av Toffeln » tor dec 10, 2020 18:25

Temperaturer under mäskning, tid, kornstorlek och krossning, färskhet, vatten, jästsort, färskhet på jästen osv. Allt kan ha en viss påverkan om än obetydlig i vissa fall. När märkningen är över finns det lite du kan göra åt fg.

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av RödeRuben » tor dec 10, 2020 15:21

Har flaskat nu och det gick strålande. De två sista ölen fick lite bös i sig så de provöppnas till helgen (en vecka i flaska) för o se hur kolsyran satt sig. Eller ja, jag har svårt att hålla mig o behöver en anledning till att provsmaka :D
Har en fundering angående FG som jag inte riktigt förstår mig på. Den personen som gjort ett visst recept har räknar ut vilket OG ölen kommer att ha, hur detta räknas ut eller om detta märks först när receptet är provat har jag ingen aning om men jag kan anpassa mitt kok efter detta. För högt OG och jag kan spä med vatten och för lågt tillföra socker eller maltextrakt om jag förstår saken rätt. FG däremot... Förväntat FG på mitt öl var 1.011 men efter 16 dagar var mitt 1.015. jag valde att flaska men kan man påverka FG på något sätt? Om det tex varit ännu högre eller blivit lägre, vad beror det på och kan jag styra det?

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av latmasken » lör nov 28, 2020 11:35

Anledningen till att vissa väljer att tappa om mellan primär och sekundär är väl att primärjäsningen kräver mer utrymme (för det kan skumma mycket mer så det behövs mer plats). Så efter att primärjäsningen avtagit kan man tappa om till mindre jäskärl, om man har utrymmesbrist.

Men de flesta av oss har väl inga problem att köra både primär och sekundär i samma kärl, vi har väl samma storlek på jäshink ändå. Ett större bryggeri har kanske olika stora jästankar och där kan det vara befogat ur ekonomisk synpunkt. Men då tappar man väl om med slutna kretsar, pumpar från ett kärl till ett annat (som kanske t.o.m. är fyllt med koldioxid redan), så risken för syresättning och infektion är minimerad.

Men sen kan det väl också vara så att man skiljer mellan primär och sekundär eftersom man vill köra dem i olika temperatur? Primärjäsningen svalare för att inte jästen ska "överhettas" av den höga aktiviteten och sen vid sekundär så kan man ha några grader varmare så det jäser ut ordentligt?

Re: Helmaltsbryggning med Brew In A Bag (BIAB) metoden

av Toffeln » tor nov 26, 2020 15:59

Jäs tills det är några pinnar kvar, exempelvis från 1015 av beräknat fg 1010/1008. Vid 1015 torrhumlar du sista utjäsningen plus någon dag beroende på hur du vill ha det. Jag gör det numera så enkelt jag kan när jag brygger. Slutresultatet blir aldrig exakt det receptskaparen bryggde ändå,

Upp