av gunnarp_1 » mån sep 14, 2009 21:50
Vi är nya entusiaster som förhoppningsvis snart (eller relativt snart) kan njuta av eget öl. Skall brygga vår första sats nu i höst, men håller på att samla ihop delar till själva bryggprocessen. Vi har hittat en fin gammal bykgryta (med eldstad) som vi är sugna på att koka vörten i. Problemet är bara att själva grytan är av koppar, dock inte oxiderad.
Har försökt luska i hur farligt detta är, eller om det inte alls är farligt.
Är osäker på under vilka förhållanden som koppar fäller ut. Har sett att koppar diskuterats i flera trådar och ute på nätet men inte lyckats få klarhet i det hela. Koppar används ju ofta vid kylning av vörten om jag förstått det hela rätt, men kanske är det för mycket att koka hela vörten i koppar?
Hoppas på svar, eller tips på vidare information...
Vi är nya entusiaster som förhoppningsvis snart (eller relativt snart) kan njuta av eget öl. Skall brygga vår första sats nu i höst, men håller på att samla ihop delar till själva bryggprocessen. Vi har hittat en fin gammal bykgryta (med eldstad) som vi är sugna på att koka vörten i. Problemet är bara att själva grytan är av koppar, dock inte oxiderad.
Har försökt luska i hur farligt detta är, eller om det inte alls är farligt.
Är osäker på under vilka förhållanden som koppar fäller ut. Har sett att koppar diskuterats i flera trådar och ute på nätet men inte lyckats få klarhet i det hela. Koppar används ju ofta vid kylning av vörten om jag förstått det hela rätt, men kanske är det för mycket att koka hela vörten i koppar?
Hoppas på svar, eller tips på vidare information...