När lambic bryggerierna spontanjäser sina öl så gör dom det till att börja med i stora öppna träkar och för öppna fönster, så att luften får fri tillgång till bryggden. Detta görs på våren/sommaren då naturen går på högvarv och luften är full av sådant som man annars skulle gå över lik för att undvika att få i ölen.
När jäsprocessen startat tappas ölen över i jäskar.
Kanske något att ta efter för de som vill spontanjäsa sina bryggder. Skulle däremot tro att det funkar bättre ute på landet än tex. stockholms innerstad...
Sen kan jag ha helt fel, men jag har för mej att honung är i det närmaste sterilt, och lämpar sig sådeles föga för att introducera en vildjäststam i mjöd.
På tal om lik så sägs det att vikingarna kunde lägga bla. avhuggna fingrar från sina fiender i mjödet för att riktigt få fart på jäsprocessen på innan man förstog det här med jäst.
Någonstans har jag också läst att en rejäl spottloska i mjödet skall göra underverk...
Men de två sistnämda metoderna lämnar åtmindstone jag till flydda tider
När lambic bryggerierna spontanjäser sina öl så gör dom det till att börja med i stora öppna träkar och för öppna fönster, så att luften får fri tillgång till bryggden. Detta görs på våren/sommaren då naturen går på högvarv och luften är full av sådant som man annars skulle gå över lik för att undvika att få i ölen.
När jäsprocessen startat tappas ölen över i jäskar.
Kanske något att ta efter för de som vill spontanjäsa sina bryggder. Skulle däremot tro att det funkar bättre ute på landet än tex. stockholms innerstad...
Sen kan jag ha helt fel, men jag har för mej att honung är i det närmaste sterilt, och lämpar sig sådeles föga för att introducera en vildjäststam i mjöd.
På tal om lik så sägs det att vikingarna kunde lägga bla. avhuggna fingrar från sina fiender i mjödet för att riktigt få fart på jäsprocessen på innan man förstog det här med jäst.
Någonstans har jag också läst att en rejäl spottloska i mjödet skall göra underverk...
Men de två sistnämda metoderna lämnar åtmindstone jag till flydda tider :wink: