Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Hållbarhet på öl?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hållbarhet på öl?

Hållbarhet på öl?

av scaryeyes » lör mar 06, 2010 2:17

Dearic skrev:Jag ska också ta och ta det lite lugnt med kolhydrater och sånt nu ett tag, men jag var lite inne på det där också att brygga en eller två satser med öl nu, just för att då är jag garanterad att dom får stå några månader innan jag får börja dricka igen :P

Hade en liten fundering där ang. lager föresten, finns det någon lägsta temp som man kan jäsa det vid? hade tänkt att ställa ner det i källaren hos mor och far nämligen, och skulle tro att det inte är mycke mer än +5 där nere nu.

Corona extra jäser i +3 grader i 7 dagar. Sen lagras ölet i 4 veckor i -2. Sen filtreras, flaskas, pstöriseras - eller tappas opastat på fat
Kolsyran finns redan naturligt, men toppas på vid tappning av egna återvunna och renade kolsyran. Ingen kolsyra släpps ut i miljön. Allt återvinns

Hållbarhet på öl?

av savonit » fre mar 05, 2010 15:01

Nu står det på kolsyrejäsning, smakade ett shotglas 6cl kanske och kommer nog inte göra fusk öl en gång till, utan nästa gång använda malt så att ölet kommer upp i 4,6 - 5,2% Detta smakade tamt.
Men men man skall aldrig underskatta vad lite kolsyra, lagring och ordentlig kylning kan göra :D

Sedan ett par snapsar Mintu, lite hb och ett par drinkar whte russian, sedan rinner nog ölen även ner :D
Vi får se i sommar.
Hu

Hållbarhet på öl?

av repens » tis mar 02, 2010 15:56

jaja ok :)

Hållbarhet på öl?

av Weinkeller » tis mar 02, 2010 9:55

Varför finns det bäst före datum på ett sockerpaket?
Socker står sig ju i princip hur länge som helst...

Hållbarhet på öl?

av repens » tis mar 02, 2010 9:22

6-9 g per liter...9g kanske är på gränsen till flask sprängning, hade i 7 g i 1 liters PET flaska och den blev ganska sten hård och lagom kolsyra.

en sak jag undrade...varför finns det bäst före datum på öl? om nu ölen håller sig i minst 1,5 -2 år...

Hållbarhet på öl?

av savonit » tis mar 02, 2010 8:35

Så färdig jäst. Känns lite trist att fuska med socker men jag har fått dispens denna gång då det är första gången.

Men nu skall det kolsyre jäsas.
Så tappa om i med socker i nya kärlet på flaska och kapsylera.
Men hur mycket socker skall jag ha i?
Brygden ligger på 22l

Hållbarhet på öl?

av savonit » fre jan 29, 2010 15:48

Så kokat upp 1 kg bryggsocker i 2 l vöra och blandat i resterande vört. Hoppas nu detta skall ta sig.

Tack.

Hållbarhet på öl?

av Weinkeller » tor jan 28, 2010 21:15

1kg bryggsocker alternativt: ta två tre liter av satsen och koka upp med maltextrakt, ca 1300g spraymalt i såna fall, slutoechsle stiger då till ca 18-19 med spraymalt och oförändrat med bryggsocker.

Hållbarhet på öl?

av savonit » tor jan 28, 2010 19:21

Kollade nu att med 50oe skulle jag landa på precis 5% nice.
Så alltså skall jag tillsätta mera socker, jaja jag kommer köra på brygg socker denna gång, det kommer få stå till i sommar ca så lagrin kommer det få.

50 - 32 = 18 oe fattas.
och mängden öl 20 l.
Hur styr vi upp detta någon sa 1 -1,5 kg brygg socker, stämmer detta?

Hållbarhet på öl?

av savonit » tor jan 28, 2010 19:18

Weinkeller skrev:Hur ser receptet ut? Volym och total mängd maltextrakt, flytande el spraymaltextrakt?
Under 12 kommer du nog inte men troligen hade du ett högre startvärde än 32, för att få 5% bör du haft runt 50 i startvärde.

Hur menar du nu på min oe mätare står 5% vid 32 oe och 8% vid 50 oe
Men du kanske menar att jag borde laggt mig på ca 50oe då en inte kommer jäsa till lägre än 12?

Hållbarhet på öl?

av gullitskatt » tor jan 28, 2010 18:32

Med tanke på att du gör öl med socker istället för malt, så kommer en lång lagring vara till stor fördel.

Har du kvar instruktionerna?
För i den står det mängd socker du behöver för viss procent.

Men skulle gissa på ca1-1½kg socker för detta, orkar inte räkna nu.
Om du skickar i socker, så förslår jag att du tar ur 2l vört och värmer upp med socker tills det löst sig.
Väntar tills det kallnat och sedan rör i försiktigt.

Hållbarhet på öl?

av savonit » tor jan 28, 2010 18:07

faan, mjo det är ju lite mera är i ölsatsen med det är iprincip en och en halv öl sats skulle jag tro.
Altså behöver jag ha i mera socker för att få upp styrkan till 5% hahah skit också.
För att göra det enkelt kanske jag kan använda bryggsocker för det finns inga bryggbutiker här.
Hur mycket borde jag tillsätta till 25l ?
mitt första start värde låg på 32 och nu ligger slut värde på 12 och jag tror att det är helt utjäst.
Så hur många g ca?

Hållbarhet på öl?

av Weinkeller » tor jan 28, 2010 18:06

Hur ser receptet ut? Volym och total mängd maltextrakt, flytande el spraymaltextrakt?
Under 12 kommer du nog inte men troligen hade du ett högre startvärde än 32, för att få 5% bör du haft runt 50 i startvärde.

Hållbarhet på öl?

av Perry » tor jan 28, 2010 17:58

Din oe mätare har kanske pajjat?

Kolla i vatten...

Hållbarhet på öl?

av scaryeyes » tor jan 28, 2010 17:56

Men allt socker i olsatsen ar inte jasbart. Du kommer inte fa ner det t noll. Men du hade inte speciellt hogt varde fran borjan... Hade du inget extra socker?

Upp