Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av attackbever » sön jul 22, 2007 16:52

Hehe jo det är mumma :wink:
Har gett bort ganska många flaskor men har några kvar som jag ska smutta på resten av sommaren.

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Lo » sön jul 22, 2007 16:44

Fruktansvärt trevligt Bild Vet inte varför men får för mig att det skulle vara läskande gott att dricka kallt under sommaren, ser ut som det iaf ;)
Bilden med bären och citronskivorna i musten vill man bara hoppa in och simma runt i =P

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av attackbever » sön jul 22, 2007 15:34

Ok då var det väl dags för en slutrapport för det här rönnbärsvins projektet.

Jag skrev för ett tag sedan en komplett beskrivning för hur man kan framställa vinet, sen kommer lite övrig text om ändringar därefter bilder.

Recept av Attackbever
Rönnbärsvin

Vätska med bär ca 23L
Slutprodukt efter omhävning ca 18L

Ingredienser

Frukter/bär/kemikalier med under jäsningen
1kg rensade plommon (kärnor borttagna)
700g rensade trädgårdsnypon (kärnhus borttaget)
2 citroner (ej skal eller vitt)
20g citronsyra
2g vinsvavla
1påse pectolase
250g russin
1g tanninpulver

---------------------------------
Socker:
Bordeaux & Moselvin(ca 8%): 2,5 kg
Bourgogne(ca 11%): 3,7Kg
Starkvinsjäst(ca 16%): 5,6kg
---------------------------------

Rönnbärsmust som tillsättes i jäskärl.
4kg(ca 8L) Rönnbär (Frysta i minst 1vecka)
Blir runt 8 L must beroende på vattenmängd.

Äppelmust som tillsättes i jäskärl.
4,5 kg(Full 10L hink) något omogna rensade äpplen (inget skal eller kärnhus)
Blir ca 5 L must

CitrusTe
5dl vatten
1dl lipton Green Tea Citrus (löste)
Koka upp under någon minut, sila därefter bort växtdelar genom sil och kaffefilter.

GranTe
5dl vatten
10g grankvistar (vanlig svensk skogsgran funkar bra)
Koka upp under någon minut, sila därefter bort växtdelar genom sil och kaffefilter.

Förkultur som tillsättes när den börjat jäsa.
250g russin
Vinjäst Bordeaux, Bourgogne eller Moselvinsjäst
Jästnärsalt
1g citronsyra
2L vatten

Klarning
Ev. 1 påse jäststopp
Ev. klarningsmedel


Om vintyperna/jästtyperna.
Smakar bäst vid:

TYP ALC Restsötma(25L) Syra/L Mognadstid
Bordeaux: 8-9% 50-100g 5g 2-4mån
Bourgogne: 10-12% 100-150g 6g 3-6mån
Moselvin: 7-9% 50-100g 5g 1-3mån

Rönnbärsvin kan behöva lagras för att smaka bra.


Förberedelser.
Bären:

Plommonen plockas i aug-sep. Rensa bort kärnorna, skölj av bären med kokhett vatten. Frys bären

Äppelmust:
Plocka äpplena i aug-sep då de fortfarande är lite sura.
Skala bort skal och skär bort kärnhus.
Häll de rensade äpplena i gryta och täck dem med vatten. Koka sönder dem och sila mosen/musten genom en kokad handduk. Ta tillvara på musten, frys ev. på plastflaskor tills de andra bären är plockade. Om grytan inte räcker till alla äpplena på en gång kan detta moment upprepas.

Nyponen plockas i sep-okt. Kläm ut kärnhuset. Frys ner dem.

Rönnbärsmust.
Rönnbären plockas Sept-okt (kan vara tidigare söderut).
Bären fryses i en vecka eller mer.
Täck de frysta bären med vatten och koka upp under omrörning.
Sila rönnbärsmusten genom en hålsil, spara musten i separat kärl. Mosa sönder de kokade bären med t.ex en elvisp. Blanda ihop de mosade bären med musten och koka upp igen. Sila bort de mosade bären genom att låta musten rinna genom t.ex en silduk eller en noga kokad bummulshandduk.

Börja bryggningen.

Jag rekommenderar att jäsningen sker i en 30L vintunna med vattenlås.

Ta upp de frysta bären samt äppel, och rönnbärsmusten ur frysen dagen innan.
Koka upp äppelmusten tillsammans med sockret och citronsyran.
Skala citronerna med kniv och skär ner till fruktköttet, skiva citronerna.
Hacka russina.
Häll bären i ditt jäskärl, tillsätt citron och russin. Häll den kokande musten/sockerlagen över bären.
Tillsätt 2g vinsvavla och tanninpulvert.
Fyll upp med vatten till 21L.
Häll i en påse Pectolase.

Rör om med träslev, sätt på jäslock och vattenlås.
Placera jäskärlet i ett ca 25C varmt rum.

Nu ska vi starta förkulturen.

Till förkulturen brukar jag använda en 3L glasburk med ett jäsrör fäst i locket.

Hacka russina och koka upp dem och citronsyran i 3dl vatten.
Häll de kokadnde russina och vattnet i glasburken, tillsätt restrerande 1.7L vatten(kallt)
Kontrollera temperaturen så den inte överstiger 25 grader.
Tillsätt vinjästen och jästnärsalt.
Sätt på locket på glasburken och placera den i samma rum som det stora jäskärlet.
Efter 1-4 dagar bör jäsningen ha startat, russina flyter upp till ytan och bubblor bildas i vätskan. När väl jäsningen har startat så häller du över förkulturen i den stora vinhinken.

1-2 dagar senare bör jäsningen ha kommit igång i den stora vinhinken.
När detta skett kan du placera jäskärlet i ett rum vars temperatur är ca 20C.

Omrörning i jäskärlet
Rör helst om i ditt vin ca 2 gr om dagen. Använd en träslev som tvättas mellan användningarna.

Bortsilning av bär
Efter att vinet jäst i 7 dagar är det dags att sila bort bären.
En hålsil kan användas.
Pressa ur bären och häll den urpressade musten i jäskärlet.

När är vinet färdigjäst?
När bubblandet från vattenlåset börjar avta kan du kontrollera sockerhalten med en hydrometer. Är vinet utjäst 0 till -10 grader så är det färdigt.

Omhävning
När vinet är utjäst bör det hävas om, gör så och sug inte med för mycket bottenslam.
Efter detta moment kan jäststopp tillsättas, och därefter skal kolsyran skakas ut.
När kolsyran är borta ska vinet stå svalt och stilla. När vinet klarnat tappas det om igen. Svavla gärna med ytterligare 2g vinsvavla.

Eftersötning
Eftersöta vinet med sockerlag tills du får den sötma du önskar.

Upptappning på flaskor
Är det fortfarande orenheter kvar i vinet, så låt det klarna ett tag till, häv därefter upp det på flaskor.

------------
Övriga tipps nu i efterhand.
Om jag gör om det här receptet så kommer jag att strunta i den förkultiverade edelmansjästen och köra på Lalvins universaljäst 71B-1122
samt använda runt 4 kg socker som tillsats. Tillsätt jästen vid samma tillfälle som du hade tillsatt förkulturen alltså en dag efter att musten blandades.

Vinet blev relativt lättdrucket förutom en ganska ordentlig jästsmak, viken jag tror hade blivit mindre med lalvins jäst.

Vill man ha mer kärva så kan rönnbären mosas och tillsättas hela i jäskärlet, det kan då behöva lagras längre.






Bild
8 L / 4kg rönnbär (efter rensning)

Bild
Bären fick ligga i frysen tills alla de andra ingredienserna var plockade.

Bild
Här saftas rönnbären, proceduren med att koka, röra, sila kan upprepas tills du är nöjd. (eller strunta helt i det om du önskar mer smak)

Bild
Rönnbärspuré blää!

Bild
Ser riktigt gott ut med plommon, citron, nypon mm.

Bild
Jäsning på g.

Bild
Vinet klart att åka ner i flaskorna.

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av attackbever » ons jul 18, 2007 22:53

Jodå, jag blev nöjd med vinet. I nuläget hade jag valt en av lalvins jäster, då jag efter att ha börjat använda dem tycker de lämnar mindre jästsmak.

Vinet var ganska lättdrucket, lite väl ung smak fast de börjar ta sig. Har legat på flaskor ett tag nu. Ska lägga upp lite bilder i helgen(har bilder på den andra datorn) samt beskrivning.

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Oderion » lör jul 14, 2007 11:30

Nu attackbever är jag interesserad av att höra hur det har gått för dig med ditt vin!

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Arcanus » fre mar 23, 2007 3:52

Sådär.. nu var det äntligen gjort!

Slutligen har det långa projektet rotts i land. 20 st väl förslutna flaskor skall nu vänta någon månad på att få avsmakas och njutas av. Jag är (även om smaken är lite halvdålig) grymt nöjd med mitt resultat. Vin som är drickbart och kan bli mer därtill har nu äntligen hamnat i flaskor med kork på.

Nu blir det bara till att hitta klatchiga flasketiketter som man kan ha på.

Vad tror ni om:

"Chateau de badkar
vin de Luleå
2006" ?

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av attackbever » tis mar 13, 2007 15:50

ah, du har inte heller tappat upp dit på flaskor än. Det börjar bli dags tappa om mitt på flaska med. Har du tänkt eftersöta något? (eller hur sött är det nu?) lycka till

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Arcanus » tis mar 13, 2007 2:03

Jag ska nu i dagarna (har inte fått tummen ur än) tappa mitt vin på flaska. Får se hur det blir till sommaren hade jag tänkt.

(givetvis kommer några flaskor ryka fram tills dess ;))

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av attackbever » ons jan 10, 2007 8:52

Jag gjorde som så att jag tog upp mina frysta bär kokade dem, hälde av saften i annan hink, mosade bären med elvisp, hällde tillbaka saften kokade upp igen, silade bort bärmoset genom hålsil, kokade upp saften igen och silade genom en bommulshandduk. Fick bort ganska mycket av "moset" så det ska nog inte vara några problem, blir väl att använda klarningsmedel (kiselsyra & gelatin) om det skulle ta för lång tid. Smakade på det igår och tycker redan nu (slutet av jäsningen) att det smakade helt ok, inte alls kraftig kärva. Dock en ganska fruktig smak pga de andra frukterna jag har i (skriver mer om det i hela receptet sen)

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Oderion » tis jan 09, 2007 22:29

Låter spännade! En nackdel bara med att safta det är att det tar evigheter att få det att klarna helt! Å andra sidan försvinner inte färgen. Det är ju en avvägning.

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av attackbever » tis jan 09, 2007 7:34

Hehe, det är ju alltid godare om man gjort det själv men magsmärtor kan man ju hoppas man slipper. Jag satte föresten mitt rönnbärsvin den 23dec, eftersom det skrevs att saftade rönnbär gav mindre kärva så ändrade jag mina planer och saftade mina 4kg rönnbär, ett val som jag tror var bra. Kommer att posta hela mitt recept om några veckor när det jäst klart och jag kan provsmaka på det.

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Arcanus » tis jan 09, 2007 2:00

Vems vin var det som framkallade magsmärtor på någon fest?

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Oderion » mån jan 08, 2007 21:02

Haha jag undrar om ditt vin verkligen smakar som du säger elelr om du bara har smuttat så många gånger att du lyckats intala dig det:P
Min personliga teori är att ditt vin är ett barn bara en mor kan älska;)
Än så länge iaf. Lagra det ett halvår så kanske det blir bättre.

mitt vin därimot...=)

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Arcanus » ons dec 20, 2006 11:15

Okej. Nu kommer jag inte ha någon chans att häva om innan jag åker hem över julen, men vinet borde väl inte ta någon skada av att det får stå ohävt någon vecka eller?

Totalt har jag ungefär 3.4 liter bottensats, resten är en klar rosaröd vätska som smakar starkt som bara den. Det första man lägger märke till i smaken är en rund och fyllig sötma som följs av en riktigt stark och kärv bismak som får en att grimasera rätt mycket. När man väl vant sig vid kärvan är vinet riktigt gott.. :P. Men jag ska nog låta vinet vara innan jag har hunnit lagra det ett tag åtminstone.

Sedan ytterligare en liten fråga. Är det någon som har erfarenhet av att blanda fruktviner med vanliga viner/andra fruktviner. Hur ska man gå till väga, vad smakar bra?

Så som det ser ut nu ska jag inte blanda ut vinet alls utan häva om ett gäng gånger för att sedan tappa det på flaska och låta det stå i några månader till. Beräknat färdigdatum är väl någon gång till vår.

Rönnbärsvin... kan det verkligen vara nåt ?

av Lo » tis dec 12, 2006 9:22

Jag brukar tappa om var 30e dag tills dess att det inte längre fins klegg på botten, då kör jag över på flaska. Svavlar svagt var 3e gång.

Upp