Hej,
Jag satte ett äppelvin den 22/9 och skulla vilja höra lite vad ni tycker. Jag älskar det här forumet där man kan få kloka råd...
Så här har jag gjort:
4 kg äpplen, gröna och röda skar jag i mindre bitar och la ner i jäshinken.
1 stor burk russin hälldes i
5 kanelstänger åkte ner i hinken
1 liten påse vaniljessen hälldes i
5 st koncentrerad äppeljuice utan konserveringsmedel hälldes i
Sen fyllde jag med varmt vatten upp till 5 liters strecket.
Sedan rörde jag i 500 gr honung.
I nåt recept jag läste stod det att man skulle ha Tannin i och om man inte hade det kunde man ta en kopp starkt te istället så det gjorde jag. I med tet.
Sen så hällde jag i 2 kg socker och rörde tills det hade löst sig.
Blandade i en påse jäst med näring och rörde ordentligt tills det löst sig.
Till sist fyllde jag på med ljummet vatten upp till 20 liters stäcket. Det blev ju inte så mycket vatten eftersom det var äpplen i.
När jag kom upp dan därpå så jäser det på nästan oavbrutet och det har gjort det sedan dess.
Jag tänkte låta frukten ligga i i cirka 5 dagar innan jag fiskar upp den. En del säger 5 dagar andra säger en vecka. Tar gärna emot förslag.
När jag tagit upp frukten tänkte jag tillsätta mer juice-koncentrat. 5-8 st....tar gärna emot förslag där också.
Sen tänkte jag röra i ytterligare 2 kg socker och 500 gr honung.
Kan jag låta kanelstängerna ligga kvar eller tar det för mycket smak av kanelen då?
Sen gör jag som med vanligt vin, jäststopp, omtappningar och klarning.
Hur tror ni det blir med både socker och honung? Jag har inte sett någon som har använt bägge delar, men jag smakade ett mjöd som min svärson gjort och det var supergott så därför blev jag sugen på att ha lite honung i.
Vad tror ni? Är jag helt ute och cyklar??
Kan tillägga att det luktar riktigt gott när jag luktar över jäsröret och det jäser galet mycket fortfarande så jag är nöjd så här långt.
Amelie