Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Äppelvin

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Äppelvin

Re: Äppelvin på jäsning

av dayu » lör sep 10, 2011 10:41

amelieo skrev:Hej,
Jag satte ett äppelvin den 22/9 och skulla vilja höra lite vad ni tycker. Jag älskar det här forumet där man kan få kloka råd... :D

Så här har jag gjort:

4 kg äpplen, gröna och röda skar jag i mindre bitar och la ner i jäshinken.
1 stor burk russin hälldes i
5 kanelstänger åkte ner i hinken
1 liten påse vaniljessen hälldes i
5 st koncentrerad äppeljuice utan konserveringsmedel hälldes i

Sen fyllde jag med varmt vatten upp till 5 liters strecket.
Sedan rörde jag i 500 gr honung.

I nåt recept jag läste stod det att man skulle ha Tannin i och om man inte hade det kunde man ta en kopp starkt te istället så det gjorde jag. I med tet.

Sen så hällde jag i 2 kg socker och rörde tills det hade löst sig.
Blandade i en påse jäst med näring och rörde ordentligt tills det löst sig.
Till sist fyllde jag på med ljummet vatten upp till 20 liters stäcket. Det blev ju inte så mycket vatten eftersom det var äpplen i.

När jag kom upp dan därpå så jäser det på nästan oavbrutet och det har gjort det sedan dess.

Jag tänkte låta frukten ligga i i cirka 5 dagar innan jag fiskar upp den. En del säger 5 dagar andra säger en vecka. Tar gärna emot förslag.

När jag tagit upp frukten tänkte jag tillsätta mer juice-koncentrat. 5-8 st....tar gärna emot förslag där också.
Sen tänkte jag röra i ytterligare 2 kg socker och 500 gr honung.

Kan jag låta kanelstängerna ligga kvar eller tar det för mycket smak av kanelen då?

Sen gör jag som med vanligt vin, jäststopp, omtappningar och klarning.

Hur tror ni det blir med både socker och honung? Jag har inte sett någon som har använt bägge delar, men jag smakade ett mjöd som min svärson gjort och det var supergott så därför blev jag sugen på att ha lite honung i.

Vad tror ni? Är jag helt ute och cyklar??

Kan tillägga att det luktar riktigt gott när jag luktar över jäsröret och det jäser galet mycket fortfarande så jag är nöjd så här långt.

Amelie
Vill höra fortsättningen på denna historia, tycker det låter väldigt sött och gott =)

Äppelvin

av grodfot » tis okt 12, 2010 15:11

Thorim skrev:Jag kan starkt rekomendera cyser, det är kanske inte ett standard äpplevin med det är väldigt gott. Jag lyckades mycket bra med min cyser.


Recept på 10 liter färdig cyser:
-----------------------------------
10 liter vatten
5 kg äpplen (Mängden kan varieras efter syrligheten på äpplena)
2 kg honung


Tvätta och klyfta äpplena och lägg dom i hinken. Fyll på med 10 liter vatten och lägg i 500 gram honung. Jäsningen kommer igång av sig själv efter 2-3 dagar så ingen jäst behövs.
Låt det stå och jäsa i en vecka, tag sedan bort äpplena och lägg i resten av honungen.
Låt jäsa ut, klarna svalt nån vecka och tappa på flaska.
------

Tyvärr har jag aldrig gjort något med citron så jag vet inte hur/om man bör göra. Men det kan någon annan säkert svara på.
Hur blir styrkan i denna brygd och hur länge skall den lagras?

Passar på att även säga hej till detta forum =)

Äppelvin

av Weinkeller » lör okt 10, 2009 18:11

Gäller det just äpplevin för jag vet ju att vissa andra viner kan man dricka efter någon/några månader, även om alla viner mår bra av att lagras ett tag?
Nej, många viner vinner på längre lagring, särskilt viner på egna frukt och bär. Viner på druvkoncentrat klarar sig ofta bra på en kortare lagring, runt tre månader. Givetvis finns det undantag åt båda hållen. Svaga viner ger ofta kortare lagringstid medan Starkare en längre osv. Tror det finns bra trådar angående ämnet.

Givetvis går det att dricka vinet innan det lagras klart, men det känns som slöseri, nästan att häda sin brygd.

Äppelvin

av amelieo » lör okt 10, 2009 16:28

Ok, får ställa undan det mörkt och svalt i ett år då. Gäller det just äpplevin för jag vet ju att vissa andra viner kan man dricka efter någon/några månader, även om alla viner mår bra av att lagras ett tag?

Äppelvin

av Weinkeller » lör okt 10, 2009 14:18

Räkna med minst ett års lagring innan det bör drickas, även då något för ungt.

Smaken...nja...

av amelieo » fre okt 09, 2009 23:56

Vinet står nu på klarning och det är en härlig mörkgul färg. Smaken är sådär...fortfarande lite jästsmak och en fyllig eftersmak som jag inte riktigt kan säga vad den smakar. Jag ska tappa om det en gång till innan det ska på flaskor. Jag återkommer om några månader och säger hur det smakar då. Tror att det här vinet vinner klart på lagring :D . Men det är lagom sött och lagom starkt känns det som.

Jag har satt äpplemjöd däremot som doftar ljuvligt....*ler* Men det jäser fortfarande så jag får återkomma om det också.

Berätta gärna hur du gör ditt vin.

Äppelvin

av Bsba » fre okt 09, 2009 20:27

Har inga tips men är nyfiken på hur det gått. Det var ju några veckor sedan inlägget skrevs.
Tänkte sätta min egen nu.
:wink:

Jäsningen har stoppat

av amelieo » fre sep 25, 2009 11:08

Döm om min förvåning..när jag kom upp idag var det helt dött i jäshinken...kollade OE-värdet och det var noll. Förmodligen hade jag på tok för lite socker i från början. Hällde i 5 pkt juice, 2 kilo socker och en burk honung till och jäsningen kom igång med en gång. OE ca 40. Det luktar väldigt gott men när jag smakade på det såär det sött..naturligtvis men det har en besk eftersmak. Funderar på att ta upp frukten och kanelstänger redan i dag.

Några tips??

Äppelvin på jäsning

av amelieo » fre sep 25, 2009 0:17

Hej,
Jag satte ett äppelvin den 22/9 och skulla vilja höra lite vad ni tycker. Jag älskar det här forumet där man kan få kloka råd... :D

Så här har jag gjort:

4 kg äpplen, gröna och röda skar jag i mindre bitar och la ner i jäshinken.
1 stor burk russin hälldes i
5 kanelstänger åkte ner i hinken
1 liten påse vaniljessen hälldes i
5 st koncentrerad äppeljuice utan konserveringsmedel hälldes i

Sen fyllde jag med varmt vatten upp till 5 liters strecket.
Sedan rörde jag i 500 gr honung.

I nåt recept jag läste stod det att man skulle ha Tannin i och om man inte hade det kunde man ta en kopp starkt te istället så det gjorde jag. I med tet.

Sen så hällde jag i 2 kg socker och rörde tills det hade löst sig.
Blandade i en påse jäst med näring och rörde ordentligt tills det löst sig.
Till sist fyllde jag på med ljummet vatten upp till 20 liters stäcket. Det blev ju inte så mycket vatten eftersom det var äpplen i.

När jag kom upp dan därpå så jäser det på nästan oavbrutet och det har gjort det sedan dess.

Jag tänkte låta frukten ligga i i cirka 5 dagar innan jag fiskar upp den. En del säger 5 dagar andra säger en vecka. Tar gärna emot förslag.

När jag tagit upp frukten tänkte jag tillsätta mer juice-koncentrat. 5-8 st....tar gärna emot förslag där också.
Sen tänkte jag röra i ytterligare 2 kg socker och 500 gr honung.

Kan jag låta kanelstängerna ligga kvar eller tar det för mycket smak av kanelen då?

Sen gör jag som med vanligt vin, jäststopp, omtappningar och klarning.

Hur tror ni det blir med både socker och honung? Jag har inte sett någon som har använt bägge delar, men jag smakade ett mjöd som min svärson gjort och det var supergott så därför blev jag sugen på att ha lite honung i.

Vad tror ni? Är jag helt ute och cyklar??

Kan tillägga att det luktar riktigt gott när jag luktar över jäsröret och det jäser galet mycket fortfarande så jag är nöjd så här långt.

Amelie

Lagringstid

av amelieo » mån sep 21, 2009 23:13

Hur länge kan man lagra cyser? Ska snart sätta min första sats.

Äppelvin

av Pehr » mån aug 31, 2009 11:37

Vad blir det för skillnad om man använder socker istället för honung?

Äppelvin

av Cavum » tor maj 17, 2007 18:58

Men va bra då. Du är det bara att plocka och fylla frysen så man har hela vintern. Hoppas bara receptbanken här på BF kommer upp snart så man kan hämta lite insperation.

Tack för all hjälp......

Äppelvin

av Lo » tor maj 17, 2007 16:57

Nej det går lika bra, nästan bättre med frysta då de "krossats" liksom, de blir sådär blöta å fina. Bär resultat har jag haft från att jäsa på hemgjort saft.

Äppelvin

av Cavum » tor maj 17, 2007 15:26

Hehe....måste nog sjukskriva mig från jobbet i höst.

Dom bär jag kommer plocka i höst (från morsans trädgård) är:
Äpplen
Röda vinbär
Svarta vinbär
Krusbär
Plommon
Hallon....och det är inte lite bär heller för den delen.
Jag och tjejen har en ny och större frys nu och jag håller på att göra plats för alla bären. Är det stor skillan att jäsa färska bär i jämförelse med frysta?

Äppelvin

av Lo » ons maj 16, 2007 21:26

Hehe var nog ett bra val, affäres äpplen är för goda att äta, de blir lätt blaskiga som vin etc. Dessutom vill man ha lite lediga jäskärl till hösten.
Under försommaren har man fläderblom och maskrosvin, sen till hösten blir det kaos. Hallon, jordgubb, vinbär, blåbär, krusbär, äpplen, plommon, körsbär, rönnbär, nypon etc etc.
Brukar bli då jag kör årets vinjäst beställning med lite olika torrjäster.

Upp