Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

recept på sherry?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: recept på sherry?

recept på sherry?

av HousePainter » mån maj 28, 2007 22:38

Jag gjorde en sats rödbetssherry idag! Jag kollade runt på lite olika recept och det slutade med en liten blandning:
En jäshink:
avkok av rödbetor 6 liter,
socker 3,5kg,
russin ca 400g,
brun farin 2dl, och 75g bakjäst.

även ett litet experiment i en 5litersdunk.
2,5liter avkok från rödbetor,
0,5 liter avkok från äpplen,
1,5kg socker,
100g russin och 25g jäst.

Det tog inte lång tid innan det började bubbla i kärlen. :)

Jag hoppas att det kommer att bli något gott utav detta! Vad tror ni?

Samtidigt står mitt första vin på klarning, dock tycker jag inte att det smakar så mycket just nu, men jag får väl se hur det är om en vecka eller två.

recept på sherry?

av clara » fre maj 04, 2007 21:20

ett recept på sherry! håller själv på att göra det nu.

8 LITER VATTEN kokas upp och hälls över 2,5 KG SOCKER och 1,5 KG BRUN FARIN. LÅt det svalna. Saften av 8 APELSINER och 4 CITRONER hälls i samt 1 KG HELA RÅGKORN (kan man köpa i hälsokostaffärer) 2 SOCKERBITSSTORA BITAR AV JÄST röres ut i lite av blandningen och hälls sedan i.
Täck över spannen med en stor platspåse. Blandningen röres om i 7 dagar, morgon och kväll. Därefter står blandningen och jäser och klarnar i 4 veckor. Efter dessa 4 veckor öser man försiktigt upp blandningen ur kärlet med en kopp och silar genom kaffefilter 2 ggr. Häll på flaskor. klart!

recept på sherry?

av LuckyLuke » fre nov 17, 2006 22:45

Hej på er! Mycket matnyttigt här.
Jag har en fråga om rödbessherry (8 liter)som jag satte för en månad sen (innan jag hittade denna fina sida):
Jag kokade nog rödbetorna lite kort men det borde kanske funka ändå. Dessutom har jag använt plasthinkar med tillhörande lock. Kan det ge smak av plasten? Hursomhelst så har jag kommit till stadiet att sila av russin, bröd och rödbetor. Ska man sila i vanlig sil eller genom nåt tunnare filter?
Nu ser jag att ni föreslår olika saker för nästa steg: Hälla på plastflaskor utan lock/med lock/perforerad plastfolie/vattenlås/hink med handduk mm. Vilket är bäst? Dessutom undrar jag om man måste använda jäststopp och klarningsmedel eller om man kan slopa den biten. jag vill ju för allt i världen inte att sherryn ska smaka jäst, något den ju gör nu när jag smakade idag. (1 mån). Utan den bismaken var det faktiskt inte så illa, och ganska starkt!
Hade tänkt att ge bort flaskor i julklapp, som ju är om drygt en månad. Blir det för tidigt? Ni skriver att den ska stå i ett halvår, jag förstår att det blir godare men är det hyfsat redan då tro, eller ska jag vänta till sommaren?
En sista fråga är vad man ska använda för kork till glasflaskan sen. Vanlig naturkork eller skruvkork typ? :cry: Många frågor här, hoppas nån orkar... Tack på förhand!

recept på sherry?

av LuckyLuke » fre nov 17, 2006 22:42

Hej på er! Mycket matnyttigt här.
Jag har en fråga om rödbessherry (8 liter)som jag satte för en månad sen (innan jag hittade denna fina sida):
Jag kokade nog rödbetorna lite kort men det borde kanske funka ändå. Dessutom har jag använt plasthinkar med tillhörande lock. Kan det ge smak av plasten? Hursomhelst så har jag kommit till stadiet att sila av russin, bröd och rödbetor. Ska man sila i vanlig sil eller genom nåt tunnare filter?
Nu ser jag att ni föreslår olika saker för nästa steg: Hälla på plastflaskor utan lock/med lock/perforerad plastfolie/vattenlås/hink med handduk mm. Vilket är bäst? Dessutom undrar jag om man måste använda jäststopp och klarningsmedel eller om man kan slopa den biten. jag vill ju för allt i världen inte att sherryn ska smaka jäst, något den ju gör nu när jag smakade idag. (1 mån). Utan den bismaken var det faktiskt inte så illa, och ganska starkt!
Hade tänkt att ge bort flaskor i julklapp, som ju är om drygt en månad. Blir det för tidigt? Ni skriver att den ska stå i ett halvår, jag förstår att det blir godare men är det hyfsat redan då tro, eller ska jag vänta till sommaren?
En sista fråga är vad man ska använda för kork till glasflaskan sen. Vanlig naturkork eller skruvkork typ? :cry: Många frågor här, hoppas nån orkar... Tack på förhand!

recept på sherry?

av MrLove » tis maj 02, 2006 10:33

Brödet innehåller väl sannolikt lite socker också... men det är iofs så lite att det inte påverkar i någon större utsträckning.

recept på sherry?

av Lillis » tis maj 02, 2006 2:14

Tack för hjälpen!!!

Lillis

recept på sherry?

av Pjolteren » mån maj 01, 2006 17:18

Og det är nog max... Det är inte allt sockeret som är jäsbart.

recept på sherry?

av poesimannen » mån maj 01, 2006 15:37

Russin och rödbetor innehåller socker. Men hur mycket? Om du klickar på länken nedan så får du veta..

Russin...
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=428&lang=sv

Rödbetor...
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=305&lang=sv

Russin innehåller 60-70 procent socker. Rödbetor cirka 7-10 procent.

600gram russin motsvarar alltså cirka 360-420 gram socker...låt oss säga 400 gram..och 3kg rödbetor innehåller cirka 250gr socker. Så din sats innehåller troligen 3650 gram socker. Pjolterens uträkning borde vara nära sanningen. Cirka 15 procent.

Lycka till med sherryn..

recept på sherry?

av Pjolteren » mån maj 01, 2006 1:51

Om vi räknar 600 g rosiner = 600 g socker, så blir det:
3600/12/2,7/7,5= ca. 14,8% i din sherry.

recept på sherry?

av Lillis » sön apr 30, 2006 18:37

Jag köpte en vinprovare till för att se om min var kass på nåt vis men den visade samma.
Men dom är kanske inte helt pålitliga ändå.
Hade man vetat hur mycket socker 600 g russin innehåller så skulle man kunna räkna ut procenten.
Sherryn jäste ut till -10 på ochelemätaren "felstavat jag vet".

Lillis

recept på sherry?

av Total_Terror » lör apr 29, 2006 12:34

Det låter inte helt rimligt med bakjäst... De här vinprovarna är kända för att vara mer fingervisare än mätinstrument. Vill du kolla om det visar någorlunda korrekt så bör du kalibrera med vin vid olika alkoholhalter (kanske 8, 12 och 14,5 eller vad man nu kan hitta på Systemet) och inte bara med vatten.
De flesta rapporterar att vinprovarna är mest pålitliga på svagviner.

recept på sherry?

av Lillis » lör apr 29, 2006 11:49

Efter ytterligare tre dagar till så håller det 19% 8O enligt min vinprovare som jag kalibrerat med vatten och verkar stämma.

Lillis

recept på sherry?

av Lillis » ons apr 26, 2006 13:57

Efter knappt en vecka är det färdigjäst och håller imponerande 17% med bakjäst.
Troligtvis finns det ämnen i rödbetorna som hjälper jästen att klara denna höga alkoholhalt.
Det ska ändå få stå och gotta sig lite till med brödskivor och russin innan omtappning.

Lillis

recept på sherry?

av Lillis » fre apr 21, 2006 0:37

Jag blev så sugen så jag satte en sats rödbetssherry i dag.
Jag ökade på satsan lite och tog bort en del socker.

Rödbetssherry 12 liter

3 kg rödbetor
3 kg socker
2 paket bakjäst för söta degar
600 gram russin
4 skivor grovt bröd
15 liters "skink"gryta

Skölj och skura rödbetorna , dela dom i mindre bitar och lägg i grytan.
Fyll på 8 liter vatten och koka i 2-3 timmar.
Håva ur rödbetsbitarna med en sil och tillsätt socker och russin , rör om tills sockret löst sig.
Fyll på med kallt vatten upp till 12 liter (ca 5 liter).
Tryck ut jästen på brödskivorna (som en macka) och lägg i med jästen nedåt.
Lägg en handduk över och låt stå i rumstemp i 4 veckor.
Efter 4 veckor tappa om så russin och bottensats försvinner eftersöta om så behövs och låt stå ytterligare 4 veckor med handduk över (gärna lite svalt).
Tappa om på flaska och korka.

Jag jäser i en 15 liters skinkgryta med handduk över.
Efter en halvtimma satte det igång och jäsa.
Nu är det bara att vänta.

Lillis

recept på sherry?

av MrLove » fre apr 14, 2006 11:54

Håller med om sockermängden, min första sats blev alldeles för söt. Funderar på att använda någon mer tålig jäst nästa gång, som kan jäsa ut lite mer av sockret... även om det tar emot att välja bort den gamla "charmiga" bakjästen.

Men roligt att ett sådant där recept kan vandra runt, och ändå vara i det närmaste identiska.

Upp