Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av martha » fre jul 02, 2010 14:31

Mitt jordgubbsvin är tänkt att bli 5l starkvin på ca 17-18%.

Har moddat lite på ett jack keller recept :D

2,5 kg jordgubbar
1,5 kg socker (tillsätts i två omgångar 750g+750g)
2,5 tsk citronsyra
jäst Lalvin EC-1118

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Brummen » sön jun 27, 2010 19:06

idag provade jag en icke eftersötad variant av mina viner, flaska nummer 4 som tappades upp. Ingen jästsmak, mild ändå, känns lite fruktig. Föredrar halvtorra som jag sötat mycket lite , lagom dvs. inte söta alls, men ack så gott!

Helnöjd, näste vin har jag bestämt mig för att bli
äpple/fläder dryck, 50/50, vatten motsvarar 2/3 typ.
20liter ska göras.
3kg hallon + okänd mängd röda vinbär från mammas frys.
eventuellt 50g torkad fläderblomma skall göras te på och hällas i, eller om det körs 1vecka i tunnan och därefter silas ;)

vad tror ni om detta, bättre lr sämre? :D
älskar detta vin jag gjorde nu och detta kan omöjligt bli sämre, längre jäsning kommer vara inblandat samt 2gånger socker kommer tillsättas.

Hoppas någon hjälper mig lite på traven när jag presenterar det recept 100% jag kommer följa. Ta gärna kontakt med mig i PM om du vill ge tips, annars skriv i tråden ang just detta test som kommer komma!!
Eller är det en ny tråd som rekomenderas? Blir nog så, ska komma på ett fyndigt namn osv.

någon som har tips om vart man kan köpa tomma flaskor att fylla på? ev köpa en back läsk o dricka upp, om inte butiken kan sälja panten hehe.
kan man köpa 50cl glasflaskor ev 70-75cl på sin höjd?
ska till nästa vin ha lika flaskor samt en unik etikett, ska lagras mer än hälften av vinet sen :D
resten ska bjudas o njutas!

Ursäkta om jag är lite idoiot i mitt sätt att förklara hihi

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Brummen » fre jun 25, 2010 19:15

Hodja skrev:ser fint ut :) någon jästsmak?
Faktiskt inte, kollat i mina flaskor och det är bara dem som jag tappade senast som har väldigt lite i botten, sjukt lite jämnfört med mkt annat hemmavin jag provat.

Tyckte det smakade aningen lite jäst första dagen då jag tappade upp det :)
Har lite kvar på klarning då jag körde halva sen halva får klarna lite till, då hinner det lägga sig lite till.
0.5cm om ens det bottensats kvar i tunnan på klarning ^^

Tummen upp, blev nöjd! Var lite eldig smak första dagen vilket jag inte märker av idag! Antar att med lite lagring extra sen är det perfa :)

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Hodja » fre jun 25, 2010 18:54

ser fint ut :) någon jästsmak?

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Brummen » fre jun 25, 2010 18:28

Tack för all hjälp, det blev klart i onsdag, nöjd med smaken, körde i lite socker i flaskorna som öppnades idag! Ganska fruktig o mild smak, halvtorrt. Blev helt klart bättre än jag trodde, ett klart och trevligt vin med jordgubbskaraktär.

Helt klart nöjd med det även om det gick snabbare än något vin jag gjort innan. Skål och ha en trevlig midsommar!

Bild
(har satt censur och justering på tjejen hehe)
Annars ser ni hur min slutprodukt serut!

ps. Nästa vin funderar jag att köpa äppel (bob koncentrat lr liknande utan koncerveringsmedel) , lite vanliga äpplen, torkade fläderblommor och något annat jag tänks hitta :) låter väl bra?
SKÅL O GLAD MIDSOMMAR,Här skrev jag bara för att berätta hur det gick för mig :) (om någon undrade dvs)

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Weinkeller » mån jun 21, 2010 21:41

Vad är din totala volym nu, då du mätte upp -5 oechsle. Startvärde hade du väl inte?

Överslag utan oechslevärden kan se ut ungefär så här:
(5500g+50g*8)/(V*17)
Där det är socker i gram från jordgubbarna och ditt tillsatta socker. V är din nuvarande volym och 17 är en allmän vedertagen konstant. Närmare kommer du inte utan att veta startoechsle.

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av dan610324 » mån jun 21, 2010 21:39

som aqua sa , ca 14,7%

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Brummen » mån jun 21, 2010 21:30

Tack för alla svar!
Går det fåreda på vilken % mitt vin ligger på?
Måste väl ändå vara över en 8% tycker jag :S
ursäka många dumma frågor, men frågar o läser man inget så lär man sig inget.


Detta är bara ett försöksvin, kommer sätta en sats på fredag igen tror jag!
En sats jag ska göra utan kit med tips från olika viner jag läst om här!

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av dan610324 » mån jun 21, 2010 21:25

börja med att kasta alkoholmätarn

sen om du ska eftersöta så är det ju vettigt med jässtopp på ett så alkoholsvagt vin


en annan variant som du kan testa nästa gång är ju att sockra vinet tills jästen självdör av alkoholhalten
när du är nere på noll så tillsätter du lite mer socker ( upp till oe +5 ) och låter det fortsätta jäsa tills du återigen är nere på noll
sen bara upprepar du det förfarandet tills inte jästen klarar av att jäsa upp mer socker
ok det tar lite tid och är pilligt , men då kan du eftersöta utan större risk att det fortsätter jäsa på flaskan
om du låter det stå och självklarna på dunk i 6-12 månader så bör det inte finnas en enda levande jästcell i det vinet .

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av awahlin » mån jun 21, 2010 21:15

jag tror inte du kan använda en alkoholmätare på det vinet. du kommer inte få rätt värden...

jässtopp blir bra om du är nöjd. att ta död på jäsningen kommer underlätta klarningsprocessen. använd klarningsmedel också isf. till rosé eller vitt vin tycker jag man skall använda klarningsmedel. ditt jordgubbsvin antar jag kommer se ut som rosé ungefär.

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Odqvist » mån jun 21, 2010 21:06

Ska du få ett bra vin, dvs bra smak, med frysta gubbar, särskilt från Euroshitter, så blir det svårt, tyvärr.

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Brummen » mån jun 21, 2010 20:15

dan610324 skrev:varför använda jässtopp över huvud taget ??
Antog att det behövdes då den jästa väldigt lite?! Sedan ska den eftersötas då den är aningen torr med OE -5 om jag förstått det hela, dessutom gillar jag halvtorrt.

Skriv gärna utförligt till mig, håller på och lär mig sakta men säkert vinetskonst :)

EDIT

Jag har köpt en alkoholmätare för vin, en sk "vinprovare" som det står på förpackningen. Har använt mig utav en sådan förr och minns att det är riktigt svårt att lyckas. Glasrör med tratt ser det ut som, ni vet vad jag menar.
Hur jag en provar mitt vins % just nu så stannar det strax över 25% VARJE gång, vilket jag förstår är förbra för att vara sant! Några tips där med?

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av dan610324 » mån jun 21, 2010 19:37

varför använda jässtopp över huvud taget ??

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Brummen » mån jun 21, 2010 18:06

inhandlad OE-Mätare, den sista :)
Bild

Klicka på bilden så ser ni bättre! Föredrar thumbs!

-5 ungefär om jag mätt rätt!
Nu ska jag inhandla en ny hävert :D

Jäs-stop dax? verkar som sockerhalten är tillräckligt låg ;)

Jordgubbsvin 2010, Frågor och funderingar!?

av Brummen » mån jun 21, 2010 12:20

Du som röstat NEJ på röstningen om mitt vin får gärna utveckla det svaret, sitter på spänn och tar emot alla svar och all kritik samt tips varmhjärtat!

Upp