Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av dan610324 » mån jul 05, 2010 15:05

kul att det blev bra
då vet du till nästa gång att det ska vara en halv påse citronsyra
men prova då också med ett kilo katrinplommon
det blir en otrolig skillnad

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » mån jul 05, 2010 14:50

Upptappat efter nogsam klarning.

Fårvånansvärt bra även som relativt färskt, kan nog bli riktigt bra när det fått stå till sig lite.
Ska jag hitta nån kritik vart det lite åt det sura hållet.
Kanske var lite väl flitig med citronsyran.. :)

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av dan610324 » lör jun 19, 2010 14:45

låt det klarna tills det är totalt klart, vet inte hur länge med klarningsmedel
låt det stå 2 veckor och titta hur det ser ut , utan klarningsmedel skulle jag åtminstone låtit det stå i 3-4 månader innan buteljering , som ett minimum
jag vet inte om dom där klarningsmedlen tar med sig absolut allt smått bös eller inte .
det är ju trevligt om man kan plocka fram en flaska om ett år eller två utan att det är någon bottensats i den

skulle tro att det blir ett gott vin efter ca 6 månaders lagring på butelj

dom där sista 4 litrarna koncentrat i stället för en 2 kilos påse med socker kommer att göra en otrolig skillnad på smaken lovar jag

märker nu på mina dunkar som står och klarnar att lite katrinplommon gör en ordentlig skillnad
så om du vill så kan du ju prova med ett kilo katrinplommon också i nästa sats
blir lite mörkare och en helt annorlunda smak, mycket trevligare

hacka dom i lite mindre bitar och koka dom ungefär 10 min i en skvätt vatten så dom blir mjuka och börjar lämmna ifrån sig sitt socker redan från början

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » lör jun 19, 2010 13:18

Igår tillsatte jag jässtopp, men det var redan stendött.
Stannade på ca +1, precis över nollan.
Inte mycket kolsyra kvar.
Klarnar nu fint efter tillsättande av klarningsmedel.
Inga problem med varesig lukt eller färg.
Naturligtvis en viss jästlukt, men inget som tyder på att något skulle gått snett.

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » sön maj 30, 2010 19:29

Bubblandet så gott som obefintligt

Tappade idag om det medelst hävert till ny jäshink

Tillsatte ytterligare 4 liter outspädd JO äpplejuice samt en påse citroncyra och en påse jästnäring.

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » ons maj 26, 2010 13:06

Ett litet tillägg.

Jag gav det en omrörning nu och mätte samtidigt sockerhalten till 50.

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av dan610324 » ons maj 26, 2010 12:55

japp där hittar du det
jo man met ju aldrig med säkerhet vad dessa påsar innehåller, oftast är dom ju bara märkta med ett nummer eller en bokstav

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » ons maj 26, 2010 12:49

Citronsyra var det ju med en påse i mitt vinkit.
Men enl instruktionerna skall det tillsättas efter jässtopp, vilket verkar lite konstigt tycker jag.
Funderar på om det kan vara nåt mer mysko i den påsen.

Citronsyra går väl att hitta i kryddhyllan på affärn om jag inte minns fel...

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av dan610324 » ons maj 26, 2010 12:24

om du tillsätter sockret i form av juice koncentrat så kommer du att få ett mycket fylligare och godare vin

skulle tro att ytterligare 4 liter ger ca 2,2 kg socker

tillsätt gärna lite citronsyra och jästnäring samtidigt med koncentratet
det ger jästen en trivsammare arbetsmiljö

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » ons maj 26, 2010 12:08

Idag vid 12:00 jäser det som attan.
Det bubblar verkligen bokstavligt konstant. inget uppehåll mellan bubblorna.
Har jag aldrig sett förut.

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » ons maj 26, 2010 0:54

Efter ca ca 5 timmar har det börjat bubbla friskt.

Tänkte tillsätta ytterligare 2Kg socker vid omtappning efter ca en vecka.

Hur mycket syra tror du och när?
Vad använder man lämpligast? citron?

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Weinkeller » tis maj 25, 2010 21:25

Lite kommentarer om en otålig vill ha feedback.

+ Bra att ni kompletterade med äpplen.

- Kanelstängerna hade jag nog låtit bli, det är bättre att krydda i efterhand i såna fall.

+ Bra med tannin från téet.

- 15l hade varit en passande volym, 25l kommer ge ett blaskigt intetsmakande vin.

- För varm jästpitch, kan ställa till det mot slutet.

Extra syra kommer nog behövas.

Brygglogg Äpplevin 25/5 2010

av Theladon » tis maj 25, 2010 19:12

Dags för nya experiment.

Idag sattes någon slags äpplevin.

1,5Kg Granny smith
1,5Kg Royal gala

Äpplena sköljdes nogsamt och klyftades ner i jäshinken med skal, kärnor och stjälkar kvar.

1 påse Kanelstänger (5-6 st) lägges ovanpå dessa.

Över detta slår vi 4 liter outspädd JO äpplejuice.

I med 5 liter kokande vatten vari 2Kg socker är löst

Tillsättes därefter 5 dl starkt svart The. (3 påsar Lipton Yellow Label)

Jäshinken fylles upp till 25 litersmärket med kallvatten.

Temperaturen på anrättningen stannade då på 34 grader celcius och ca 70 grader ochs.. oshc...ochshe... fan...sockerhalt!

Eftersom Klang är en otålig jävel och inte orkar vänta tills dekokten har svalnat under 30 grader så tillsätts även nu jästen.

Jästen kommer från ett sånt trettiofemkronorskit med allt inkluderat.

Så nu väntar vi bara med spänning på första bubblan :)

HaDé

//Klang

Upp