Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Behöver nybörjarhjälp, hembränning

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av Glasklar » tis jun 09, 2009 22:33

tack tack, men har redan köpt en dropvärmare så tänkte använda den några gånger och se skillnad iaf. Vet du hur jag ska göra med jäsröret? Det låter som det är soppas självklart att ingen berättar det någon stans så nu kan inte jag ta reda på det.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av aqua vitae » tis jun 09, 2009 22:28

Jaha nu hann du skriva lite mer medans jag skrev. Kan försöka svara så gott jag kan, även om jag inte har särskilt mycket praktisk erfarenhet av just fruktvinsjäsning. Rätta mig gärna om jag svarar fel på nån punkt.
Glasklar skrev: 1) Rengör med ett renings pulver jag köpt i en hembryggnings affär(antar bra sak).
Ja renhet är viktigt.
Glasklar skrev: 2) Skiva all frukt i mindre bitar(7kg rabarber).
3) Lägga ner all frukt och socker(6kg) i jäshinken och hälla på 10L kokande vatten.
4) Tappa upp ytligare 15L vatten i hinken och kör på med dropvärme tills vattnet är ungefär 22 grader.
Jo låter vettigt. Doppvärmaren skulle jag strunta i, ställ hinken inomhus istället.
Glasklar skrev: 5) Häll på någon matsked svavel(ingen arning hur mycket, snälla berätta?) och jästen.
Nu är jag inte 100% säker på detta men tror att nått enstaka gram svavla skall räcka. Kom ihåg att vänta nån dag innan du tillsätter jäst, annars dödar du jästen.
Glasklar skrev: 6) Vänta 3 veckor och kolla sockerhalten med min hydrometer, är den över 0 ska jag låta det jäsa vidare.
Ja ungefär, beror på hur alkoholstarkt och sött/torrt du vill ha det.
Glasklar skrev: 7) När vinet är färdigjäst ska jag byta dunke med min hävert och sila ut bottenslask och frukt med silduken.
Nja nästan rätt. Bottensatsen lämnar du kvar i det ursprungliga kärlet, håll häverten ovanför bottensatsen hela tiden.
Glasklar skrev: 8) Hälla i jässtop och blanda ordentligt, när all kolsyra är ute ska jag hälla i citronsyran och röra om.
Ja, men citronsyran fattar jag inte vad den skall göra för nytta, sänker pH men vad gör det för nytta?
Glasklar skrev: 9) Hälla i mina snabbklarnings påsar, låt stå 24h för att klarna.
Ja. Längre än så kan behövas med vissa fruktviner men det ser du. Tappa om igen och lämna bottensatsen kvar.
Glasklar skrev: 10) Tillsätta socker efter smak och tappa upp på flaska osv,
Jo.

Angående jäsrör brukar det finnas en linje i jäsröret som anger max, fyll på med vatten dit. Halva ungefär.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av aqua vitae » tis jun 09, 2009 22:12

Jag håller med scaryeyes, det bästa är att börja med en vinsats och få in grunderna (dvs lära sig tålamod, det är det svåraste med denna hobby), då är det mycket lättare att experimentera senare. Det kommer hursomhelst uppkomma många frågor du kan ställa här om vinsatsen efterhand du kommer igång.

Svavla gör man för att döda bakterier som kan komma med frukt och bär. Finns bl.a. i små 5 grams påsar. Man blandar allt utom jäst, tillsätter svavla (eller säger man svavel?) och låter det stå nån dag innan man tillsätter jäst. Tillsätter man jästen samtidigt som man svavlar kan man ta kål på jästen.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av Glasklar » tis jun 09, 2009 22:10

hrm, nu har jag nog fått bra koll på hur jag ska göra. Skriver upp min plan så får ni hämskt gärna rätta mig på det ny tycker jag borde göra på annat sätt, det jag inte borde göra alls och saker jag borde göra. Hade tänkt göra Rabarber-vin(någon som vet om det är gott? eller finns det någon annan smak som smakar hyffsat även om man inte gör det bra?). Aja, jag tänkte iaf:

1) Rengör med ett renings pulver jag köpt i en hembryggnings affär(antar bra sak).
2) Skiva all frukt i mindre bitar(7kg rabarber).
3) Lägga ner all frukt och socker(6kg) i jäshinken och hälla på 10L kokande vatten.
4) Tappa upp ytligare 15L vatten i hinken och kör på med dropvärme tills vattnet är ungefär 22 grader.
5) Häll på någon matsked svavel(ingen arning hur mycket, snälla berätta?) och jästen.
6) Vänta 3 veckor och kolla sockerhalten med min hydrometer, är den över 0 ska jag låta det jäsa vidare.
7) När vinet är färdigjäst ska jag byta dunke med min hävert och sila ut bottenslask och frukt med silduken.
8) Hälla i jässtop och blanda ordentligt, när all kolsyra är ute ska jag hälla i citronsyran och röra om.
9) Hälla i mina snabbklarnings påsar, låt stå 24h för att klarna.
10) Tillsätta socker efter smak och tappa upp på flaska osv,

Kommer också skriva ner allt jag gör, när jag gör det och hur jag gör det. Läst att det är bra i längden.

Låter detta bra?
Hur ska jag göra med jäsröret? Läst att jag ska fylla det till gränsen emd vatten men inte hittat någon pålitligkälla som ens säger något om det.
Hur ska jag göra på bästa sätt för att få igenom droppvärmen utan att förstöra lufttätheten?

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av scaryeyes » tis jun 09, 2009 11:33

annars är det ganska enkelt att sätta en vinsats som man köpt på maxi eller öb. Står ju i instruktionerna hur allt går till. Man bör nästan prova en sats å sen börja finslipa på allt...

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av Emin » tis jun 09, 2009 10:41

Det finns massor av bra böcker att köpa på ämnet. Ofta står det bättre och mer utförligt där än vad man kan läsa på olika forum.

Allemans bok om vin och vintillverkning har jag pluggat och jag tror att den ger en bra grund. Beställ den från antikvariat.net.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av Glasklar » tis jun 09, 2009 6:35

RadarEnt skrev:
Glasklar skrev: förklara hur man ska gå tillväga i stället? Jquote]


Som godkänd student borde du väl ha kunskapen att kunna läsa in dig på alla andra trådar om olika recept och hur man gör.

Det är din naivitet som får oss att fundera på din ålder.

Ge oss en hint på vad du vill göra, så får du svar här. Hittills verkar det bara vara fyllan du är ute efter.
känns det inte lite dubbel moral att säga att jag inte är villig att läsa och sen fråga en fråga som jag redan svarat på i samma tråd? men ska skriva ner och sammanfatta några frågor jag nämnt ovan sen som jag inte hittat svar på någonstans efter jobbet.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av RadarEnt » tis jun 09, 2009 1:10

[quote="Glasklar"] förklara hur man ska gå tillväga i stället? Jquote]


Som godkänd student borde du väl ha kunskapen att kunna läsa in dig på alla andra trådar om olika recept och hur man gör.

Det är din naivitet som får oss att fundera på din ålder.

Ge oss en hint på vad du vill göra, så får du svar här. Hittills verkar det bara vara fyllan du är ute efter.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av Glasklar » tis jun 09, 2009 0:32

anyways, nu slutar vi kladda ner min tråd och försöker förklara hur man ska gå tillväga i stället? Jag är myndig och har inte problem att få tag på någon form av alkohol över huvud taget jag är bara intresserad om hur jag ska göra, sen ska jag iof bli dret full på det men det behöver du inte få dåligt samvete för efter som jag lika gärna skulle kunnat dra till krogen och göra det men då skulle jag inte lärt mig något, alls.

läst att svavla kommer upp lite här och där men hittar ingenstans vad det betyder mer än att det har med svavel att göra, ska man filtrera drickan i det? Dlanda i det i drickan? när ska jag göra det för att förhindra "Butylacetat"?

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av scaryeyes » tis jun 09, 2009 0:17

Det har visst betydelse vad man fyller om det är 13 år tex. Därför jag frågade. För kunskapen brukar vara större i 17 års åldern.

Jag har barn i 14 å 16 års ålder, och jag håller koll på hur mycket dom vet. Undanhåller inte sanningen, men framhäver vad lagen och moral säger.
Sen att jag bränner hemma mitt framför ögonen på dom hycklar jag inte med, Men är noga med att dom vet vad som gäller. Jag tycker det är viktigt även här på forumet att inte för unga barn är inne å bara vill brygga nåt att bli fulla på till helgen.

Sorry för att man är fritidspolis här, men ville bara visa min ståndpunkt.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av Glasklar » tis jun 09, 2009 0:08

Börjar få koll på det hela nu tror jag, anledningen till varför jag fråga var för jag ville veta hur man gjorde i stora drag. Stämmer det jag skrev ovan? Står bara recept och vad jag behöver iprincip vart jag än kollar.

Sen "fyllde" jag inte när jag fick dem, jag fick dem i student present, men anser inte att min ålder borde ha något med detta att göra efter som det är enbart kunskap du själv kan hitta i böcker och på nätet och inget du skulle lära dig genom tiden?

det är också brygga jag ska göra. Jag ska jäsa vatten, socker och frukt tills det har alkohol och är vad vi kallar vin.

tack för länken med, ska kolla igenom den bättre senare[/img]

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av RadarEnt » mån jun 08, 2009 23:58

Under tiden som jag författade och rättade alla stavfel hann "aqua vitae lunaris" göra ett inlägg som i huvudsak verkar vara samma som mitt.
I övrigr vill även jag hänvisa till samma länk. och som även "scaryeyes" verkar ifrågasätta.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av RadarEnt » mån jun 08, 2009 23:26

Ja du, det är allt tur att det finns någon att fråga.
Och att det finns de som läser och förstår frågeställningen innan man raljerar och svarar.

Att bränna är att destillera fram brännvin från en alkoholhaltig vätska. Det kan vara mäsk som oftast består av vatten, socker och (oftast) turbojäst.
Det är inte sådana grejer du har fått. För detta behövs lite mer sofistikerade grejer än vad du har. Läs mer om detta i därför avsedd avdelning på forumet.

Du har grejer för att brygga vin. Förutom det du har behövs lite råämnen som ger smak på det vin du vill brygga. Ok, det går att göra cider också.

Mitt tips är att du sparar alla grejer som finns i påsen. De klarar sig länge i obruten förpackning.
I stället går du och köper en vinsats av någon sort du tror att du tycker om. Följ instruktionerna till punkt och pricka första gången. Så småningom börjar du förstå vad det är som sker i processen och kan ibland gena på ett eller annat sätt.

Detta är min rekommendation. Du kan även följa något av de recept som finns här på bryggforumet. Då kan du i viss mån använda det du har i jäs-kitet. Jag tycker inte att du ska göra av färska frukter första gången du ska försöka.

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av aqua vitae » mån jun 08, 2009 23:00

Brygga är att jäsa fram alkoholhaltiga drycker såsom öl, cider, druvvin, fruktvin, mjöd osv.
Alkohol bildas när jästen "äter" sockret som finns i druvor, malt eller vad det nu är. Man använder olika sorters jäst till olika sorters drycker.

Bränna är ett slangutryck för att destillera. Så tillverkas sprit.
Först jäser man som man gör när man brygger, det man får då kallas mäsk (det vanligaste recepter för vanlig HB är vatten, socker och turbojäst). Mäsken destillerar man sedan för att avskilja vatten, jästrester och andra biprodukter.
Destillering går i grova drag till så att man kokar mäsken i ett kärl, leder iväg ångorna och kondenserar dem och samlar upp kondensatet i ett annat kärl.

Men bestämm dig om du skall brygga eller bränna/destillera, och läs på i de trådar som handlar om sådant. Finns pdf-filer med samlad info i flera av forumets avdelningar.
Tänk på att det är lagligt att brygga, men olagligt att bränna/destillera.
Om du är under 18 så gör inget av det. Då får du inte ens skriva här på forumet, enligt forumets regler: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?p=69978

Behöver nybörjarhjälp, hembränning

av scaryeyes » mån jun 08, 2009 23:00

Alltså... först en liten fråga.... hur gammal fyllde du? Vi kan ju ta det med vinet först. Men läs lite mer i forumet.

Upp