Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

jäsbart socker

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: jäsbart socker

Re: jäsbart socker

av MR Cooper » sön sep 06, 2015 23:11

@Brack: Det borde gå att brygga på honungspuffarna men jag tror du måste ha enzym för att konvertera stärkelsen i puffarna till jäsbart socker. Typ det här tror jag skulle funka: https://maltmagnus.se/tillsatser/optimash

Re: jäsbart socker

av Omlott » sön feb 08, 2015 21:19

Jag använde brödsirap till den första ölen jag bryggde och det smakade åt pipsvängen. Dock var som sagt detta min första öl så det kan ha varit andra faktorer som spelade in :lol:

Re: jäsbart socker

av Brack » sön feb 08, 2015 18:37

Länge sen det skrevs här i men ger det en chans ändå..
Jag har på senare tid köpt honungspuffar och käkat, men kom på ideen att jäsa honungspuffar, att det bör bli gott.. Typ göra ett sött honungsinfluerat veteöl eller dylikt..
Men det jag funderar över är hur mkt som går att jäsa på ett paket Eldorados Honungspuffar?
Här är innehållsförteckning, näringsvärde osv..
Bild

Det jag undrar sen är, om jag skulle vilja göra ett sött veteöl med honungskaraktär baserad på kalaspuffar, hur skulle jag gå till väga?
Jag har aldrig bryggt öl tidigare...

jäsbart socker

av Weinkeller » mån maj 18, 2009 16:18

Altså om du vill öka en öxlegrad så får du tillsätta 2,27g socker per liter.
Nu är jag besserwisseraktig men är det inte 2,7g socker som ger en grad i en liter?

jäsbart socker

av gullitskatt » mån maj 18, 2009 13:58

LOL, det var för tidigt för min hjärna och skriva rätt :p
Märkte också att min hjärna inte kunde skriva så väl igår kväll heller.
Antar jag behöver lägga mig tidigt ikväll och sova en del.

Givetvis menar jag 17g socker per liter för att få en %.
Och nu när jag tänker i efterhand så har jag nog skrivit detta fel någon annanstans också.
Tur man inte gjort som man försökt lura andra ;)

jäsbart socker

av Mäsk-Egon » mån maj 18, 2009 11:49

gullitskatt skrev: Du behöver 17g socker per liter för att få en ochele.
Vinets procenthalt ökar väl med 1% om du tillsätter 17g soker per liter.
Altså om du vill öka en öxlegrad så får du tillsätta 2,27g socker per liter.

jäsbart socker

av gullitskatt » mån maj 18, 2009 8:45

Det är lite slabbigt att tillsätta socker efterhand och sen mäta upp hur mycket man har.
Enklare att man väger upp rätt mängd.
Du behöver 17g socker per liter för att få en ochele, använder du bryggsocker/frukt/druv så får man räkna upp ca10% i vikten.

Sirap vet jag inte hur den står sig i vikt i detta sammanhang.

jäsbart socker

av scaryeyes » mån maj 18, 2009 1:16

ok... Jag hade inte tillräckligt med socker för att uppnå öxle 80. Så jag tog sirapen jag hade hemma. Visst jag chansade, vinet ska bli sött i vilket fall å jag hade kunnat ge mer socker i morron när det är öppet i affären. Men nu vet jag ju. Kanon! Å sirapen verkar ju bättre än vanligt strösocker då ju.
Alltså jag vet inte... jag går efter öxlevärdet hellre än mängden socker.... kanske fel?
Men denna satsen, en 7 dagars hade exempler 80 öxle å jäsa ner till -5 så ska det bli nånstans 12,5%, vilket min fru tycker verkar bra. Så jag kör på det.

jäsbart socker

av gullitskatt » mån maj 18, 2009 0:21

Fruk/druvsocker är enkla sockerarter som inte behövs brytas ner för att jäsas.
Vilket betyder en rena jäsprocess.
Vanligt socker måste brytas ner ett steg så det ska bli jäsbart i denna process bildas smaker som ibland är önskvärda.
Och i andra fall icke önskvärda.
I vanligt vin brukas oftast vanligt socker, tolkar det på 2 sätt antingen att det är att eftersträva för smakens skull.
Eller att det är för dyrt att använda enkla socker arter.

Sirap har jag faktiskt inte en jävla aning vad det innehåller för typ av socker, men jag vet att det används med framgång.
Men oftast när man vill ha in lite annan smak i sin dryck.

Edit:
För mig att du får använda 10% mer i vikt för få samma resultat i alkohol om man använder enkla sockerarter.

jäsbart socker

av scaryeyes » sön maj 17, 2009 23:56

Är frukt och druvsocker lika jäsbart som vanligt betsocker?
Sirap innehåller alla 3 typer av socker. Funkar sirap att brygga på?

Upp