Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

jäststopp eller inte?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: jäststopp eller inte?

jäststopp eller inte?

av Hompen » ons sep 02, 2009 21:30

Jag kanske kan sparka igång den här tråden igen och försöka få svar på några frågor jag klurat på ang. jäststopp.

Finns det några nackdelar?
Bismaker eller missfärgningar?

Finns det olika sorter? Fördelar med olika?

Jag har hunnit göra en del öl trots min ringa ålder. Men nu har jag gått och blivit intresserad av mjöd och cider. Och Vipps kom nya problem :)

jäststopp eller inte?

av blouskallde » tor feb 26, 2009 22:15

Uppdatering ang. den upphörande jäsningen:
Idag fick jag ett tips av en släkting om att ruska om hinken lite. Jag provade och detta hjälpte. Ungefär 1 timme efter så bubblade det på för fullt igen. :D

Problemet löst.

jäststopp eller inte?

av blouskallde » tor feb 26, 2009 2:32

nes skrev:
blouskallde skrev:Man såg på vattennivåerna att det låg tryck på hela tiden.
Betyder det att det bubblade?




Nu har jag i alla fall klurat ut varifrån "17" kommer.

m(s)=massa socker, g
m(e)=massa etanol, g
k=den där konstanten (som ska bli 17)
A=alkoholhalt, vol. %
V=volym färdigt vin, l
V(e)=volym etanol, l

m=k*A*V --> k=m/(A*V)

Etanolutbytet bör enligt kents spritskola ligga runt 48%, teoretiskt maximum är 51,1. Är dock skeptiskt till det eftersom han skriver att "Ett kilogram rörsocker ger under helt teoretiskt ideala omständigheter 538,2g etanol"..."och 514,8g koldioxid", tillsammans blir det 1053 g...

m(s)=1000
m(e)= m(s)*0,48=480

1 liter etanol väger 800 g.

V(e)=V=m(e)/800=0,6
A=V(e)/V=100%

k=1000/(100*0,6)=16,666

Resultatet blir detsamma om man (som man gör i vanliga fall..) löser upp sockret i valfri mängd vatten. Detta förutsätter dock att ALLT socker blir etanol, det är inte bara praktiskt omöjligt utan dessutom sällan eller aldrig önskvärt.

EDIT: Vad jag menade var att detta förutsätter att det färdiga vinet endast består av etanol, vilket bara nästan är helt sant.. å då tänker jag på ojäsbart restsocker (eller är det inte så att jästen behöver en viss koncentration av sockret för att kunna jäsa det?)
Det har blivit väldigt mycket OT i den här tråden, kanske någon moderator kan byta namn på den?
Information är kunskap och kan aldrig bli OT :D
nes skrev:Betyder det att det bubblade?
Ja.

jäststopp eller inte?

av Handy-Man » ons feb 25, 2009 21:34

det var en tanke som slog mig angående att veta om jästen är död om man värmer upp mjödet med en doppvärmare till den temperatur jästen dör på så kan man ju säkerställa att jästen är död men jag vet inte hur detta påverkar mjödet. vet att man kan snabblagra viner genom att köra med doppvärmeren. kan det vara nått för de dom är rädda för jäst ?

jäststopp eller inte?

av nes » ons feb 25, 2009 21:05

blouskallde skrev:Man såg på vattennivåerna att det låg tryck på hela tiden.
Betyder det att det bubblade?


Nu har jag i alla fall klurat ut varifrån "17" kommer.

m(s)=massa socker, g
m(e)=massa etanol, g
k=den där konstanten (som ska bli 17)
A=alkoholhalt, vol. %
V=volym färdigt vin, l
V(e)=volym etanol, l

m=k*A*V --> k=m/(A*V)

Etanolutbytet bör enligt kents spritskola ligga runt 48%, teoretiskt maximum är 51,1. Är dock skeptiskt till det eftersom han skriver att "Ett kilogram rörsocker ger under helt teoretiskt ideala omständigheter 538,2g etanol"..."och 514,8g koldioxid", tillsammans blir det 1053 g...

m(s)=1000
m(e)= m(s)*0,48=480

1 liter etanol väger 800 g.

V(e)=V=m(e)/800=0,6
A=V(e)/V=100%

k=1000/(100*0,6)=16,666

Resultatet blir detsamma om man (som man gör i vanliga fall..) löser upp sockret i valfri mängd vatten. Detta förutsätter dock att ALLT socker blir etanol, det är inte bara praktiskt omöjligt utan dessutom sällan eller aldrig önskvärt.

EDIT: Vad jag menade var att detta förutsätter att det färdiga vinet endast består av etanol, vilket bara nästan är helt sant.. å då tänker jag på ojäsbart restsocker (eller är det inte så att jästen behöver en viss koncentration av sockret för att kunna jäsa det?)
Det har blivit väldigt mycket OT i den här tråden, kanske någon moderator kan byta namn på den?

jäststopp eller inte?

av blouskallde » ons feb 25, 2009 15:31

RadarEnt skrev:Om du häller tillbaka från mätglaset till jäskärlet efter mätning är det viktigt att både mätglaset och oechslevikten är rengjorda innan du påbörjar mätningen. För att inga eventuella föroreningar följer med tillbaka och infekterar jäsningen.

Låt det stå ett par dygn innan du gör en ny mätning. Om det resulterar i att det fortfarande jäser är det inte riktigt tätt på något ställe.

Man kan nog utgå från att det tar minst tre veckor till innan det i så fall är utjäst.

Så här räknar jag på socker och alkoholhalt:
2,7 gram socker ger 1° Oechsle i 1 liter vätska

2240/2,7/8=103,7 oechsle

Låt säga att det jäser ut till -5
103,7+5=108,7
108,7/7,5=14,49

Låt säga att det jäser ut till 0. 103,7 som jäst ut.
103,7/7,5=13,82
Ja jag hällde tillbaka från mätglaset, men allt jag använde var noggrant rengjort.
Men det som spökar är ju att det har bubblat ordentligt, och innan det avtagit så har jag inte rört brygden, så det känns ju som att det har varit tätt och att jag inte har kunnat infektera brygden.

Men jag väntar ett par dagar till och mäter igen och får se vad jag kommer fram till då.

jäststopp eller inte?

av RadarEnt » ons feb 25, 2009 15:24

Om du häller tillbaka från mätglaset till jäskärlet efter mätning är det viktigt att både mätglaset och oechslevikten är rengjorda innan du påbörjar mätningen. För att inga eventuella föroreningar följer med tillbaka och infekterar jäsningen.

Låt det stå ett par dygn innan du gör en ny mätning. Om det resulterar i att det fortfarande jäser är det inte riktigt tätt på något ställe.

Man kan nog utgå från att det tar minst tre veckor till innan det i så fall är utjäst.

Så här räknar jag på socker och alkoholhalt:
2,7 gram socker ger 1° Oechsle i 1 liter vätska

2240/2,7/8=103,7 oechsle

Låt säga att det jäser ut till -5
103,7+5=108,7
108,7/7,5=14,49

Låt säga att det jäser ut till 0. 103,7 som jäst ut.
103,7/7,5=13,82

jäststopp eller inte?

av blouskallde » ons feb 25, 2009 14:36

RadarEnt skrev:Om det fräser jäser det antagligen fortfarande. Hur länge har du haft igång det?
Det kanske inte var helt tätt i locket eller runt jäsröret när det slutade bubbla.
Ja jag hoppas ju att det jäser fortfarande, annars har jag ju problem.
Men jag startade ju satsen den 19:e kl.18 och redan kl.23 så jäste det på som bara den. Man såg på vattennivåerna att det låg tryck på hela tiden.
Sen den 22:a kl.17 ungefär märker jag att detta har lugnat ner sig ordentligt jämfört med innan. Vattennivåerna ligger jäms med varandra i röret.
Här blir jag orolig och slänger i 2dl äppeljuice och runt 100gr honung.
Redan 3timmar efter det så är det igång igen, lika mycket som det var innan.
Ett dygn efter det ungefär, kl.20 den 23:e, så har det lugnat ner sig igen, precis som den 22:a.

Sen har det varit oförändrat så sen den 23:e.
RadarEnt skrev:Du har säkert läst av på rätt sätt. Skalorna jag tänkte på var att en del även har en skala där 1000 används som nollpunkt. 90 på din motsvarar då 1090 på den.
Att vikten ska flyta fritt när man läser av har du säkert förstått.
Okej, nej sån skala har jag ju inte, men okej då har jag nog läst av rätt då. Japp att den ska flyta fritt har jag förstått och det gjorde den också, jag hittade ett riktigt bra glas att mäta i.

jäststopp eller inte?

av RadarEnt » ons feb 25, 2009 14:26

Om det fräser jäser det antagligen fortfarande. Hur länge har du haft igång det?
Det kanske inte var helt tätt i locket eller runt jäsröret när det slutade bubbla.

Du har säkert läst av på rätt sätt. Skalorna jag tänkte på var att en del även har en skala där 1000 används som nollpunkt. 90 på din motsvarar då 1090 på den.
Att vikten ska flyta fritt när man läser av har du säkert förstått.

jäststopp eller inte?

av blouskallde » ons feb 25, 2009 13:34

RadarEnt skrev: Men jag funderar på den här mjöden. Mina beräkningar säger att det borde vara ca 104 oechsle innan det börjar jäsa. Och mätningen som nu utförts sa 90. Det betyder i så fall att det bara har jäst ut knappt 2% alkohol.
Frågan blir då varför, om jäsningen avstannat.

Har du smakat på den? Om den fortfarande smakar som honungsvatten?
Jäst kan vara känsligt för alltför mycket sötma.
Ja jag tittade precis nyss och det har inte hänt nått ännu. Jag smakade inte igår när jag mätte men det stank ganska mycket alkohol och jäst om det. Och det fräser ju om det.
Och bara för att förtydliga varför jag ens fått för mig att det inte jäser: kl.20 den 23:e så märker jag en sån markant skillnad mot innan, och skillnaden är ju att jag ser att vattennivåerna i jäsröret har stabiliserat sig mot innan och just nu idag så är det inte någon kondens på locket längre.
RadarEnt skrev:104 är i överkant.
Är du säker på att du läst av rätt. Det brukar finnas minst två skalor på jäsmätarna, beroende på vilken typ som används.
Jag har ju 2 skalor på den, svart och vitt. Och den visar 90 på den vita.

jäststopp eller inte?

av RadarEnt » ons feb 25, 2009 0:53

Nu är jag hemma igen.
Ja, vi måste reda ut varför våra beräkningar skiljer sig åt. Men jag har satt in mina formler i ett excell-dokument och just nu är jag för trött för att kolla vad som står i olika celler. Ska försöka göra det under morgondagen. Tror nästan det räknar om sockret till oechslegrader först och sedan räknar ut procenten.

Men jag funderar på den här mjöden. Mina beräkningar säger att det borde vara ca 104 oechsle innan det börjar jäsa. Och mätningen som nu utförts sa 90. Det betyder i så fall att det bara har jäst ut knappt 2% alkohol.
Frågan blir då varför, om jäsningen avstannat.

Har du smakat på den? Om den fortfarande smakar som honungsvatten?
Jäst kan vara känsligt för alltför mycket sötma. 104 är i överkant.
Är du säker på att du läst av rätt. Det brukar finnas minst två skalor på jäsmätarna, beroende på vilken typ som används.

jäststopp eller inte?

av blouskallde » tis feb 24, 2009 21:34

nes skrev:Det finns såklart ingen regel, gör som du finner bäst!
Men om du tänkt lagra mjödet länge blir det inte hålbart om det inte håller över (inte helt säker) 10-12%.[/quote]

Ja och jag ser ju det här som en provsats, därav den mindre volymen. Längre fram sen så kommer man väl ha lite mer koll på hela processen.
Jag ska nog försöka mig på det här nästa gång tror jag:
800 gram honung
200 gram frysta blåbär
ca 4.5 liter vatten
Verkar intressant. Jag hittade det här på forumet.
Det får nog bli dubbla receptet då tror jag.
nes skrev:Men om du tänkt lagra mjödet länge blir det inte hålbart om det inte håller över (inte helt säker) 10-12%.
Okej, dåså. Då är det ju säkert ingen idé att sikta på ett svagare med risken för att det blir dåligt av att stå en längre tid.
Då låter jag det nog vara.

jäststopp eller inte?

av nes » tis feb 24, 2009 20:23

Det finns såklart ingen regel, gör som du finner bäst! Men om du tänkt lagra mjödet länge blir det inte hålbart om det inte håller över (inte helt säker) 10-12%.

jäststopp eller inte?

av blouskallde » tis feb 24, 2009 18:32

nes skrev:Ha ingen brådska! Måste få svar från RadarEnt först så jag inte förstör ditt mjöd ;).

Men varför vill du ha det så svagt? Känns som det kommer bli ganska blaskigt :S.
:D Nä okej, jag väntar. Jag vet inte, jag trodde bara att det blivit för starkt, men mjöd kanske ska ligga där nånstans?

jäststopp eller inte?

av nes » tis feb 24, 2009 18:21

Ha ingen brådska! Måste få svar från RadarEnt först så jag inte förstör ditt mjöd ;).

Men varför vill du ha det så svagt? Känns som det kommer bli ganska blaskigt :S.

Upp