Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Potatismäsk

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Potatismäsk

Potatismäsk

av Godot » tis feb 23, 2010 22:19

savonit skrev:Foder potatis etc brukar vara bondens sätt att bli av med all skit produkter, typ tredje sortering.
Det brukar inte vara en produkt dom odlar fram utan endast det som blir kvar efter man plockat ut allt säljbart då tar man resten plockar bort ruttna, mögliga och lite annat skit och säljer som foder produkt.
Så den är troligen inte behandlad eller något sådant, men det är ju ingen bra produkt.

Thats it.
Undrar fan vad det var för potatis jag fick serverad till lunch vid min inrättning härom månaden, den var fanimig hård rätt igenom, trots att den tydligen var kokad efter konstens alla regler vad gäller tid etc. Misstänker att det var någon slags industripotatis som skulle användas till stärkelseutvinning som hamnat åthelvete fel! (Helt OT, men kände att här är det "potatisexperter", så någon kanske kan förklara vad det var jag blev serverad! ;))

Potatismäsk

av savonit » tis feb 23, 2010 11:53

Foder potatis etc brukar vara bondens sätt att bli av med all skit produkter, typ tredje sortering.
Det brukar inte vara en produkt dom odlar fram utan endast det som blir kvar efter man plockat ut allt säljbart då tar man resten plockar bort ruttna, mögliga och lite annat skit och säljer som foder produkt.
Så den är troligen inte behandlad eller något sådant, men det är ju ingen bra produkt.

Thats it.

Jaha...

av Dupont » mån feb 22, 2010 23:57

Naghelfar Postat: mån feb 22, 2010 12:18 Rubrik:

--------------------------------------------------------------------------------

Hämtar dom på en åker under sommaren ^^
Jaha...det är bara vänta på sommarn då! Har inte testat sockerbetor ännu men det borde ju gå lika bra som majs och melass tycker jag! Frågan är vad som bäst frys/kok metoden eller rosta/torka metoden. Man vill ju få ut maximalt med jäsbart socker samtidigt som man inte vill lägga ner för mycket arbete!

Potatismäsk

av Naghelfar » mån feb 22, 2010 11:18

Hämtar dom på en åker under sommaren ^^

Tror det..

av Dupont » mån feb 22, 2010 1:51

Fodermajsen tror jag går utmärkt och använda om den är fri från tillsatser. Men det brukar vara en dyr produkt och du skall nästan få dom gratis om det ska löna sig. Det går inte att komma ifrån att det oxå är mera jobb inblandat om man ska använda stärkelseprodukter.

Potatismäsk

av Naghelfar » mån feb 22, 2010 0:00

tror ni att man kan använda fodermajs ? eller sockerbetor som man först fryst eller kokt ?

Betat/varning

av Dupont » lör nov 15, 2008 2:30

Vet inte om det är så bra och köra med foderpotatis :? Endel av dom är "betade" dvs ngt bekämpningsmedel är tillsatt för att dom skall växa bättre, förhindra bladmögel etc. Dom sorterna är nog bäst att undvika!

Personligen tycker jag det är lite mer jobb med potatis. Det lättare med nån form av stärkelsemjöl. Du måste ju sönderkoka eller frysa potatisen och sen måste du ta tillvara "spadet" och jäsa det. Men gör man en större sats kanske det kan vara värt att minska "sockerkontot" med hjälp av potatis. :wink: Tillsammans kan det nog bli bra! Kom dock ihåg regeln 20 % av den totala vikten, vilket innebär att ur 25 kg potatis kan du få ut maximalt 4-5 kg socker (optimistkalkyl enl erfarenhet). Man får väl börja odla majs istället 50 % av den totala vikten. :)

Potatismäsk

av trippp » fre nov 14, 2008 22:22

Strax innan midsommar brukar handlarna köra med potatis som lockvara, om nu inte potatisskörden slagit fel.

Potatismäsk

av Moogle » fre nov 14, 2008 20:34

Någon gång de flesta säsonger brukar man kunna hitta färskpotatis oförskämt billigt.
24 öre/kg tror jag är det lägsta pris jag har sett själv. Det var på ett ICA Kvantum för några år sen.

Potatismäsk

av Tokke2 » fre nov 14, 2008 12:32

viniferA @ 17 öre/kg va det nån sorts foderpotatis då? för jag tror inte att man kan köpa matpotatis så pass billigt på gårdshandlar

hur mye vatten hade du då till 25 kg ?

17 öre

av Dupont » fre nov 14, 2008 1:35

17 öre/kg :o ! Det var billigt! vad vare för procent som du fick på "potatisgrappan"?

Förövrigt har jag upptäckt att det inte går så bra att ha doppvärmare i mäsken när man kör enbart med stärkelsegrejor. Den geggar ihop då. Learning by doing :?

Potatismäsk

av vinifera » ons nov 12, 2008 19:20

Jag gjorde lite färskpotatisvodka som blev rätt kul för ett par år sedan.

Kokade 25 kg potatis (à 17 öre/kg) tills det blev sönderkokt ordentlig, lät det svalna t 65-68 C, hällde i ett par kg malt för att konvertera stärkelsen till socker. Det ville sig dock inte riktigt. Jäste, destillerade två ggr och fick en 3-4 liter som smakar som nån slags potatisgrappa. inte så dum faktiskt.

Gratis!

av Dupont » sön nov 09, 2008 0:31

Skall man hålla på med "stärkelse" grejor så skall det vara gratis annars är det ingen ide att byta ut strösockret. Det är mera jobb och mindre socker för pengarna enligt min mening!

Det lät intressant med frysning, kanske provar det någon gång när det blir minus grader(Jag är snål jävel HeHe) :D ! Billigaste potatisen jag sett i år har kostat 4 kr/kg men det kanske går att få billigare.

Potatismäsk

av Mooki » lör nov 08, 2008 22:33

Hmmm, undrar om det är samma sak man är ute efter när man kokar/fryser?
Som jag förstått det fryser man ofta bär o dylikt för att just spränga cellväggarna så man komme åt det götta.

/M

Potatismäsk

av Tokke2 » fre nov 07, 2008 10:14

jag har hört att när man fryser potatisen (vilket bär som helst) så framhävs sockret mycket bättre

så alltså behövs det ca 100 kg potatis för att få ut 10 liter, så alltså e det bättre att hålla sig till socker?

Upp