av Dupont » ons aug 27, 2008 1:01
De metoder som finns är sun-cured,air-cured och fire-cured(rök från ekved). Man kan säga att torkningen är det viktigaste processen när man odlar egen tobak. Problemet är att minsta lilla gröna fläck gör att smaken försämras. Extra viktigt är det för dom som röker och inte gör snus av den. Eftersom jag både uppskattar en stoppad pipa och en "prilla" så brukar jag kombinera olika torknigsmetoder.
Efter skörd så hänger jag upp tobaksbladen på trådar som jag hängt upp. Om det är extra stora blad (30-40cm i omkrets) med tjock bladnerv så brukar jag dela den med en vass kniv. När sedan bladen fått en ljusgul karraktär så lägger jag bladen på en plåt i ugnen. Där får de ligga tills dom blivit mörkbruna. Om man sedan skall ha tobaken att röka så är det viktigt att gallra ut bladnerver så att du bästa tänkbara tobak för din pipa.
När jag var i lumpen så var jag hård och kall, och rökte ofermenterad tobak precis som indianer. Jag fick dock vara själv rökrummet eftersom mina kamrater tyckte det lukta "bränd kamelulster"
De metoder som finns är sun-cured,air-cured och fire-cured(rök från ekved). Man kan säga att torkningen är det viktigaste processen när man odlar egen tobak. Problemet är att minsta lilla gröna fläck gör att smaken försämras. Extra viktigt är det för dom som röker och inte gör snus av den. Eftersom jag både uppskattar en stoppad pipa och en "prilla" så brukar jag kombinera olika torknigsmetoder.
Efter skörd så hänger jag upp tobaksbladen på trådar som jag hängt upp. Om det är extra stora blad (30-40cm i omkrets) med tjock bladnerv så brukar jag dela den med en vass kniv. När sedan bladen fått en ljusgul karraktär så lägger jag bladen på en plåt i ugnen. Där får de ligga tills dom blivit mörkbruna. Om man sedan skall ha tobaken att röka så är det viktigt att gallra ut bladnerver så att du bästa tänkbara tobak för din pipa.
När jag var i lumpen så var jag hård och kall, och rökte ofermenterad tobak precis som indianer. Jag fick dock vara själv rökrummet eftersom mina kamrater tyckte det lukta "bränd kamelulster"