Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av wolfheat » lör apr 28, 2007 1:19

Det mesta av mjödet är kolsyrat vid det här laget, de få flaskor som inte är det är egentligen inte så goda att dricka heller. Den största satsen dvs den naturella är den mest kolsyrade. Jag testade mjöden efter ca 2veckor efter eftersötningen och de var då som bäst, all sötma hade inte försvunnit till kolsyra och de var inte alltför kolsyrade. Ett stort problem är att alla flaskor innehåller lite bottensats vilket är trist. Jag ser dock en väldigt stor potential av de flaskor som inte är kolsyrade. De kommer med stor sannolikhet bli enormt mycket godare efter ett halvårs lagring eller mer.

När flaskorna står hemma har de dock klarnat rätt bra, men när jag tar med flaskorna till vänner etc kan jag inte förhindra att de skakas runt. Det främsta jag lär mig av detta är nog att alltid i fortsättningen tappa om i slutet av jäsningen, det skulle lösa de flesta av mina problem. Nu någon månad efter eftersötningen så har mjödet övergått till att bli torrt igen, en stor del av den eftersötade honungen har alltså övergått till kolsyra. Jag kan dock inte påstå att det bubblar mer om flaskorna när de öppnas. Kan detta möjligen bero av att flaskorna läcker ut kolsyra? Dock kan jag säga på smaken att mycket av sötman har försvunnit.

Läste i något annat forum att det är bra att hålla alkoholhalten nära den gräns som jästen klarar av ifall man vill ha det kolsyrat. Jästen kommer vid den alkoholhalten ha större problem att jäsa ut sötma till kolsyra, och denna process kommer därför gå väldigt långsamt. Det sägs även att det blir lättare för vätskan att behålla kolsyran vid dessa värden.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av wolfheat » ons apr 11, 2007 3:48

Testade ytterligare en flaska av normalmjödet och det visade sig att den var kolsyrad. Det rann över lite och bubblade i toppen, men mjödet smakade knappt kolsyrat. Mjödet hade stått i typ 7 månader i bottensatsen utan att jäsa. Men eftersom Oecslehalten låg på -8 så antar jag att någon annan jäst smugit sig in i leken. Denna jäst verkar vara väldigt motståndskraftig och uthållig. Mjödet smakade dock väldigt gott. Ett tips för alla andra som tycker att deras mjöd verkar smaka lite dåligt. Eftersöta och buteljera så kanske de goda smakerna träder fram.

Jag funderar på att göra ett försök att föda upp jästen från det lilla bottenskrap av jäst som fanns i botten av flaskan. Vi får se om det blir något av det i slutändan.

EDIT: Då jag hade ökat Oechsle-halten ca 9 vid eftersötningen så skulle teoretiskt det vara lika mycket som om man tillsätter 24,5gram socker per liter. I ölforumet läste jag att det var föreslaget att man hade i 5-6gram/liter för kolsyrning av ölen. Detta betyder ju att jag har haft i ca 5ggr mer socker. Hoppas inte att detta kommer resultera i explosioner hemma i hallen.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av wolfheat » tis mar 27, 2007 13:07

Testade en flaska häromdagen. Lite jobbigt att det bildats en del jästfällning i bottnen, så jag hällde bort det sista ur flaskan men smakade på toppenlagret. Smakade lite som cherry, vet inte riktigt om det var det som var meningen. Däremot så var det faktiskt drickbart vilket gjorde att mina ansträngningar förhoppningsvis inte varit förgäves.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av atos » ons mar 21, 2007 12:16

Vidrigt avis jag blir på dina blåbärs grejer. =( Mjödet ser fint ut f.ö.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av Lo » tis mar 20, 2007 11:51

Underbart! Har väntat på den uppdateringen hehe, ser overkligt gott ut. Vart ljungmängden lagom eller skulle du haft mer/mindre?
Letar efter honung nu jag med, tänkte prova igen med några liter blåbärsmjöd med ca 20-30% passerade blåbär.

Ps. Vidrigt avundsjuk jag är på din honungs kontakt =)

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av wolfheat » tis mar 20, 2007 1:43

Jag kan tänka mig att ni undrat var jag har tagit vägen. Jag har inte gått under jorden totalt och mitt mjödprojekt finns fortfarande kvar. Har gjort en del misstag vad det gäller mjöden, eller snarare undvikit att göra något över huvud taget. Har hunnit flytta en gång dessutom, mjöden klarade sig utmärkt i baksätet/på golvet i en gammal ford vid flytten. Inte mycket mjöd som får åka bil, så den skall väl vara glad för det.

Möden hade helt klart jäst färdigt i Augusti och jag borde ha tappat om mjödet för att få bort jästsmak samt annan konstig smak från bottensatsen. Detta undvek jag dock att göra, vilket kanske resultarade i en lite förstörd omgång mjöd. Det återstår väl dock att se om resultatet blir bättre efter att mjödet får ligga eftersötat på flaskor några månader. Har dock ingen uppfattning om hur stor skillnad man kan uppnå under buteljeringen. Här krävs ett större under.

Eftersom jag ansträngt mig en hel del för att införskaffa flaskor för buteljeringen och all möda jag lagt ned på att komma så här lång i processen tyckte jag att det inte var särskillt mycket extra ansträngning att färdigställa mjödet (må det bära eller brista) med eftersötning, buteljering samt lagring. Jästen bör ha dött för länge sedan av uttråkning/sockerbrist så jag ser det som i stort sett omöjligt att börja efterjäsa i flaskorna pga honungstillförseln.

Hittade något inlägg från LO om att ett lite sött mjöd kunde hålla en ca 5-6OE så jag valde att satsa på detta. När jag läste av mätaren för några månader sedan tyckte jag mig läsa av dem alla till ca -10OE, men när jag nu mätte fick jag det till ca minus 4-5OE (så mycket alkohol kan väl inte ha avdunstat?) Jag valde att använda de nya siffrorna för att på ett ungefär få fram hur mycket honung jag skulle ha i.

Jag gick till väga som följer:
I min första sats vid första blandningen hade jag en blandning på 23liter och tillsatte 7kg honung, vilket resulterade i 90OE. Jag räknade ut en "honungskonstant" till (90*23/7=295). Detta gällde då för den honung jag hade valt då, men jag tror inte att det spelar så stor roll vilken honung man använder. Jag kunde nu använda formlen:

OE-antal grader höjning som önskas
L-Liter vätska
HK-honungskonstanten :)
kg-mängd honung (kg) som skall blandas i

formeln blev: OE*L/HK=kg

Jag har 3st behållare med ca 5liter med ca -5OE och önskar ca +5OE. Samt en behållare med 21liter med ca -6OE. (det jag inte tänkte på vid dessa räkningar är att en del av vätskan skulle försvinna med bottensatsen. Det visade sig vara ca 1liter (5%) av 21litersbehållaren samt 0.7liter (15%) av de små 5(4.7)liters behållarna.)

dvs 10*5/295=0.2kg (1/5kg)
och 11*21/295=0.75kg (3/4kg)

Så ca 1/5kg till de små och 3/4kg till den stora satsen verkar vara något att sikta på. Jag använde en OECHLE-mätare för att senare kontrollera att jag fått önskat resultat.

Honungen som jag köpt från en lokal biodlare som råkar vara far till en av mina bättre vänner. Lägligt :). Fick det till ett okej kompispris av 50kr/kg. Jag köpte 10kg. Honungen kommer från norrtäljeortens biodlare, står Honung från Roslagen. Konsistens mjuk-fast (vilket jag kunde bekräfta). samt att det skall vara under 20% vattenhalt.
Bild

Tidsåtgång för den här delen av bryggningen var ca 4timmar från start till flaska och köket rengjort. Tid för detta inlägg ca 2timmar. Hehe, vad gör man inte för att kunna hjälpa andra och sig själv. Jag antar att belöningen ligger i att folk besöker och tittar igenom denna tråd. Tack för det allihopa. Det känns bra att det inte skrivs en massa blaj/spam meddelanden också. Det gör det lättare och mer motiverande för besökare att orka ta sig igenom tråden och ta till sig det viktiga.

Ok slut på beräkningar, dags att sätta igång.

Tänkte att jag skulle visa skillnaden på de tre små satserna före och efter jäsning/självklarning. Inget klarningsmedel är tillsatt. Däremot verkar den naturella satsen mjöd inte vilja klarna av sig själv. Antar att bären och ljungblommorna hjälper till i den processen, kanske något att tänka på om man vill ha det klart.
Bild
Bild

Nu plockar jag fram det gamla jäskärlet, dags att sätta igång med eftersötning och buteljering.
Bild

Självklart börjar allting bra. Min snart ett år gamla OE-mätare får för sig att den fått nog av att bada i mitt äckliga mjöd och hoppar mot sin undergång ned i köksbänken och inälvorna av bly väller ut. Jag drar en suck och kollar snabbt upp ÖB's öppettider och ser att de har öpper t 19:00 så jag har 1,5timme på mig. Ringer för säkerhets skull till butiken för att höra ifall de har jäsmätare kvar. Killen som förmodligen gått ut till kontoret för att ta kafferast suckar än värre än mig och säger. "Men då måste jag gå ut i butiken och kolla" varvid jag svarar "ja!". Han går iväg och det spelas en dålig mobilringsignal från 90-talet om och om igen medan han är borta. Prova detta om ni har tråkigt vetja. Han kommer tillbaka och säger "ja jag tror det ligger några där ute. Det är såna där som ser ut som en termometer va?", "ja precis" säger jag, "Då vet jag att jag inte åker jag inte i onödan". Jag lägger på och beger mig iväg till ÖB och köper en OE-mätare (De har gått upp 2,5kr i pris och kvaliteten sjunkit till hälften. testade den hemma i vatten och insåg att normalvärdet ligger på ca +1,5OE
Bild

Ok, tillbaka hema i köket igen. Bara att fortsätta arbetet (denna gång placeras OE-mätaren långt från samtliga kanter). För att kunna blanda i honung i mjöden så behöver bottensatsen avlägsnas. Jag tappar ur mjöden från jäshinken (med en hävert) till en plastdunk.
Bild

Tyvärr så var jag tvungen att lämna ca 1liter av vätskan till bottensatsen. (beror främst på att jag inte vill tappa ur för mycket och behöva vänta med eftersötningen tills ny fällning fallit till bottnen)
Bild

Nu var jäskärlet tomt och jag kunde diska ur den och använda den till att blanda honungen i. Efter urdiskningen hällde jag tillbaka mjöden från dunken. Det bildades en hel del bubblor när jag hällde, men det mesta försvann rätt snabbt.
Bild

De två små honungsburkarna jag använde till sötningen skillde sig åt rejält. Den första innehöll honung som var väldigt mjuk medan den andra var rejält hård och inte ändrade form alls när man vände upp och ned på burken. Burkarna kom förmodligen från olika tappningar av honung antar jag, därav skillnaderna.
BildBild

Så här såg det ut när jag använde den största slev jag hade hemma för att röra om i blandningen. Viktigt att all honung löser sig!
Bild

Efter att all honung blandat sig hällde jag upp mjöden på glasflaskor och använde min införsaffade kapsyleringsapparat och satte kapsyler på samtliga flaskor.

Bild
(ett tips är att om ni har en liknande apparat, välj inte Hobgoblinflaskor, det är riktigt svårt att få tag om flaskhalsen. Jag hade lyckats samla på mig 24st, vilket gav mig halvt kramp i händerna vid buteljeringen)
Bild

Det godaste mjödet, den gjord av ljungblommor. Förmodligen den enda av mina satser som skulle kunna bli god efter lagring. Alla redskap är framme, dags att börja blanda i honungen. (Det är inget skräp/fällning i bottnen, endast plastpåsen som ger skuggor ":)")
Bild

Här mjukar jag upp honungen i varmvatten för att den skall blanda sig med mjödet lättare. Ställer ned honungsburken i kokat vatten blandat med kranvatten och låter det stå så i ca 5min.
Bild

Använde genomskinliga flaskor till den sats jag sätter mina förhoppningar på, dvs ljungmjöden.
Bild

Ner i slasken hamnade ljungen och hjortronen. De skulle ha hamnat där för ett halvår sedan. Det är en kunskap jag kommer ta med mig till nästa bryggning, vilket jag hoppas startas relativt snart. Jag testade att smaka på ett gammalt hjortron och det smakade ingenting, som ett vattnigt hjortron helt utan någon sötma alls. (Lite svårt att förklara, men kanske som man förväntar sig att maten smakar i tex filmen "Langoljärerna" för dem som råkat sett den.)
Bild

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av wolfheat » mån mar 19, 2007 23:45

OK, dags att komma för sig att göra något. Antar att prisonbreak går i olika säsonger. Nu kommer jag tillbaks i säsong 2.

Tänkte skriva lite om vad som hänt sen sist jag skrev ett inlägg vilket var en lång tid sedan. 8månader sedan senaste inlägget, kanske kan ha hänt något intressant med mjödet sedan dess?

Den jästfällning som jag sparade från omtappningen sparade jag i en lite 50cl plastflaska i kylskåpet. Men jag var rädd att de skulle dö så jag hade i lite juice. Då dog den direkt, var noga med att juice ni blandar med jäst ej innehåller konserveringsmedel. Jästen får lite problem med sånt :)

Jag har hittat en halv-lokal biodlare som jag förmodligen kommer kunna köpa honung av eller i alla fall få levererad honung av. Det intressanta är att det råkar vara en kompis far. Men det var en helt annan vän som lade ihop ett och ett efter att jag tjatat om att jag vill få tag i honung, och kompisen talat med honom om vilka stora mängder honung han lagt på burkar under sensommaren.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av Lo » ons sep 06, 2006 0:06

Hehe jag sitter och väntar på wolfs nästa uppdatering med =) Det här är nästan lika spännande som Prison break. Lite OT, tappade om maskrosvinet för någon dag sedan och tror jag hittat ett vinnande recept äntligen hehe.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av poesimannen » tis sep 05, 2006 23:56

Mitt mjöd har jäst till +5 nu. Det bubblar i röret var 50:e sekund så det kommer nog att få lite tid till på sig. Alkoholhalten ligger just nu på 11,3 procent.

Kommer i dagarna att tappa bort bottensats och ge det tid till klarning.
Mjödet startades den 15juni och det jäser fortfarande.

Nu börjar det bli dags att fundera på smaksättning.

Jag har läst om väldigt olika mjödsmaker här på forumet såsom: pors, ljungblommor, hjortron, älgört, blåbär samt naturligtvis vanligt rent mjöd.
Jag är förtjust i fläderblomssaft och har tänkt testa att smaksätta ca 5 liter med det. Sen kan det bli att jag testar att ha i blåbär i 5 liter med. Och resterande 18 liter får bli rent mjöd tror jag. Jag har i dagarna köpt in några fina gammaldags glasflaskor med stålbygel o gummihätta som jag tänkt spara några liter i. Det mesta av mjödet kommer jag dock att tappa på vanliga petflaskor. Frugan ska få hjälpa mig att göra fina etiketter till flaskorna. När allt är klart och endast lagring återstår hade jag tänkt lägga ut min brygglogg här på forumet. Som flera av er redan vet så har jag i princip följt wolfheats recept. Blir detta bra så kommer jag att göra om det. Har provsmakat en skvätt och det är inte dumt alls!

Men jag undrar hur det går för dig wolfheat? Smakar det bra med ljung och hjortron i mjödet eller är det rena mjödet bättre?

Hör av mig om ca en månad då jag troligen har tappat allt på flaska.
Då ska ni få bryggloggen som kommer att vara mycket enkel att följa.

Vi ses.........

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av skottaren » tor aug 17, 2006 22:18

Mycket seriöst projekt detta.

Kul läsning!

Lite OT.
Man kan undra vad jag har en för jäkla kass ÖB där jag bor. Dom har inte ett enda hembryggnings produkt :x

Lycka till

/SkottareN

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av poesimannen » tis aug 08, 2006 20:33

Nu visade hydrometern +30 trots att det gått 12 dagar sen jag tillsatte honung. +37 hade jag då. En sänkning med 7 grader på hydrometern var inte vad jag hade räknat med och det bubblade ca 1 gång på en och en halv minut nu. Det jäste alldeles för långsamt och något måste göras tänkte jag. Jag köpte en liter brämhults äppeljuice och hällde i hinken och ruskade om ordentligt och satte sen på locket igen. Nu 1 dag senare bubblar det 1 gång var 5 sekund! Så det verkar som det här med rätt ph-värde är mycket viktigt. Hydrometern visade +30 både före och efter att juicen tillsattes.

Enligt mina beräkningar så håller mjödet ca 8 procent just nu.

Ska man vara efterklok så skulle jag alltså haft i en liter brämhults juice tillsammans med den nya honungslagen som tillsattes, samma dag. Nu kördes juicen i 12 dar senare än honungslagen. Men gör jag om receptet så vet jag nu detta.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av wolfheat » sön jul 30, 2006 5:26

ok, dags för ytterligare en rapport!

Efter att ha skrivit ett inlägg på en 50rader blev jag lite less efter det jag råkade trycka på "bakåt"! Och när jag åter kom till mitt meddelande så var allt jag skrivit borta. Lite jobbbigt att behöva börja om, men jag skall slita mitt hår för att fullfölja mina inlägg. Allt för eran skull.

Efter det att jag återkom från Irland, hade jag en vecka hemma, sedan bar det iväg till dalarna för att träffa flickvännens släktingar. Där passade vi även på att plocka hjortron samt lite ljung. Jag tänkte att de kanske kan vara bra att ha, även om jag i slutändan inte skulle använda det, jag menar då har jag ju i alla fall en valmöjlighet.

Jag kom hem från dalarna i förrgår och har endast haft några dagar på mig att fixa till det sisat med mjödet och sätta om det i en ny jäsning. Jag åker nämligen om en 8timmar till Ö-vik på semester.

Jag var ute tidigare idag och letade tre jäsrör/vattenlås för att kunna dela på den stora satsen och få flera olika smaker i olika behållare. Det visade sig dock vara ganska svårt att hitta en lördag i Uppsala. Essensspecialisten hade stängt och ÖB hade slut. Men som tur var fanns det ju i alla fall honung på Ica (vilken surprice?). Denna gång blev det inte direkt någon storletande av lågpriser, utan det fick gå med SVENSK SBR-honung för 71:-/kg, vilka köptes i 700grams burkar. Jag köpte 4st. Det gav en total mängd av 2,8kg.
Bild

Här torkas ljungen för att den inte skulle börja mögla.
Bild

Hjortronen jag plockade användes dels till sylt och dels till mitt mjöd. Det blev över 500g kvar till mjödet eftr sylttillverkningen. Känns som detta är mycker för en 5liters sats. Kan tänkas tar hjortronen över totalt. :)
Bild

Jag började med att tappa ur min stora jäshink. Jag använde mig utav en vanlig dunk för att ha någonstans att förflytta det till. Med häverten gick detta utmärkt. När jag började närma mig bottnen av behållaren började bottensatsen skymta. Det syns att bottensatsen håller fast vid bottnen och inte blandar upp sig med mjöden så mycket.

Bild

Bild

Efter lite skvimpande såg det ut så här.
Bild

Och efter lite till.
Bild

Och sedan "helt" löst.
Bild

Jag fyllde upp en flaska med bottensatsen för att kunna spara den till kommande satser. Totalt sett var det ca 8dl som gick till spillo.
Bild


Under tiden jag gjorde detta passade jag på att ställa ned honungsburkarna i varmt vatten, så att de släpper från burkens väggar och blir flytande i konsistensen. Detta är något jag verkligen rekommenderar, det tar sån enorm tid att göra denna procedur annars. Se hur jag gjorde vid första jäsningen.
Bild

Jag lät ljungblommorna ligga i blöt och värmde dem i en kastrull med vatten. Jag är lite osäker på om detta är ett bra tillvägagångssätt eller om jag endast skulle slängt i de torra blommorna i mjöden som de var. Kanske någon som har testat båda alternativen och kan nämna skillnaderna.
Bild
Bild

Hjortronen värmdes även de upp tillsamans med vatten, och fördes sedan över till en utav de två vattenbehållarna på 5liter jag lyckades hitta på Rätt Pris för 12:-/st.
Bild

Jag fyllde över satsen från "mitt andra mjödprojekt" i de två vattenbehållarna, delade upp det så det blev ungefär lika mkt. Här är jag lite rädd att jag hällde i det för tidigt då hjortronen fortfarande var varma och att det kan ha tagit död på jästen. Om så är faller kan jag alltid använda miog utav den sparade bottensatsen, men jag kommer inte vara hemma särskillt mycket de kommande veckorna. Jag vill ju inte direkt att de skall angripas av massa bakterier eller mögla sönder.
Bild

Efter detta tog jag hand om den stora satsen. Efter att noga ha rengjort den stora jäshinken hällde jag i uppvärmt vatten och löste upp mina 4burkar honung och såg till att det blandade sig. Sedan fyllde jag upp med vatten tills jag fick koncentrationen 60OE. Jag hade beräknat att det skulle vara ca 50OE för att det skulle fungera för båda satserna utan att maxalkoholhalten för jästen överstegs. Som tur var räknade jag med noga tilltagen "sömsmån" för att kunna tillåta variationer. Det hela blev slutligen 15liter 60OE. Av detta skulle de två 5liters vattenbehållarna fyllas upp och resten vara till den stora satsen.

Innan jag hällde i den färdigjästa första satsen tog jag och tappade ur en 4,5liter som jag tänkt ha med mig till medeltidsveckan om 1,5vecka.
Bild

Resten hällde jag i Den stora jäshinken och blandade om. det var då ca 27OE och 26liter. Dock var det tänkt att 5liter av dessa skulle blandas med Ljungen.
Bild
sedan fylldes ca 5liter över från den stora jäshinken till ljungbehållaren.
Bild

De tre småbehållarna innehöll då.
1. Hjortron, "Andra mjödprojekt"-mjöd, nytt 60OE honungsvatten:__ 42OE samt 5.0%, vid noll OE = 10.7%
2. "Andra mjödprojekt"-mjöd, nytt 60OE honungsvatten:__ 42OE samt 5.0%, vid noll OE = 10.7%
3. Ljung, "Första mjödprojekt"-mjöd, (utblandat med) nytt 60OE honungsvatten:__27OE samt 6.3%, vid noll OE = 9.9%
Bild

4. STORA BEHÅLLAREN: "Första mjödprojekt"-mjöd, (utblandat med) nytt 60OE honungsvatten:__27OE samt 6.3%, vid noll OE = 9.9%


Dock måste jag tillägga att det blev en rejäl röra i köket då jag gjorde detta. Fick stå och städa i en halvtimme för att få rent från socker på golvet. Jag uppskattar att jag spillde ut uppemot en liter med mjöd under hela processen. Kan tänkas har detta att göra med det faktum att jag hade vinprovning timmarna innan, samt att det var första gången med omtappning, samt alla svårigheter med att veta var man skulle göra av allt. När jag började spilla alltför mycket på golvet tog jag av mig mina strumpor. Här kommer ett varningens finger. Det blir SNORhalt barfota med sockervatten över hela golvet. (påminner om när kamrater i lumpen lekte säl i korridoren med tvål över hela golvet.) Ta det lugnt om ni skulle råka skvimpa lite mjöd på golvet. Det är lätt att halka omkull med en glasdamejanne i handen, och då vet man inte hur det slutar.

Sedan blev det ju sockerkladd på alla redskapen och på alla behållare med, så jag tog in alltsammans i dushen och tvättade av allt ordentligt.
Bild

De jäskärl som jag inte kunnat fixa vattenlås/jäsrör till Slog jag ett litet hål med en spik i locket så att eventuellt övertryck skulle kunna pysa ut någonstans. Men de hålen tyckte jag blev aningens för stora, så jag tejpade igen dem försiktigt med vanlig hushålls tejp. Tanken var att övertrycket skulle finna sin egen väg genom tejpen. (Lite samma tanke som det som sker med en dåligt lagad cyckelpunktering).

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av poesimannen » mån jul 24, 2006 23:33

Nu har jag fyllt på med den sista honungen. 4 burkar till tillsattes och de blandades ut i vatten till en volym på 9 liter.

Hydrometern visade +10 i mjödet innan den nya honungsblandningen tillsattes.

Jag tömde över det jäsande mjödet i det nya tillblandade honungsvattnet. Fick på så vis bort en del av bottensatsen. Fick slå bort en liter grums!
Nåväl, efter det så hade jag ca 28,5 liter mjöd i hinken.

Hydrometern visar nu +37

Nu ska jag troligen inte göra mer tillsatser i det. En lång väntan återstår.
Jag tog lite mjöd på fingret och smakade. Det smakade honung och var inte starkt alls. Men gott var det! Enligt mina beräkningar så håller mjödet ca 7 procent just nu. Lyckas jag få det att jäsa ut ner till +5 så håller det ca 11 procent och det är vad jag vill få.

Nästa rapport kommer om en månad ca då jag gör en ny mätning med hydrometern.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av wolfheat » fre jul 21, 2006 15:56

Hehe! Jo smakat har jag.

Eller jag gjorde det idag. Och jag måste säga att det är fräs på mjödet. Jag har druckit kanske en så där 4dl men började redan efter det tappa balansen för någon millisekund. :) men men

Jag öppnade på de båda satserna och i den stora hade det jäst ned sig till 10OE vilket verkar vara stoppet. Jag har varit utomlands de senaste 10dagarna så jag har inte kunnat kolla OE halten eller bubbel under tiden. Men då jag kom hem verkade det ha slutat helt i den stora och väldigt lite kvar i den lilla. Mätte OE till 37 i den lilla. Blev lite orolig över det... om man räknar på att jästen endast klarar 11% skulle det ge att jäsningen skulle sluta på 24OE och jästen då dö. Detta är väl ändå ett rätt rejält högt sockervärde...? Sötsliskig mjöd dvs.

Funderar på att slänga i lite mer Brämhult för att få ned PH om det nu är det som spökar med bubblet. Dessutom borde jag spä ut det hela så att jag får ned det till ca 0-5OE eftr jäsningen. Detta skulle ge ca tillförsel av vatten 1.3liter eller om jag tar lite juice, uppskattat ca. 1,4l vatten plus 0,4l juice. Alternativt tar jag ut en liter från toppen och fyller på med vatten och juice. Då kan jag ju behålla min 5l behållare.

Vad man kan säga om de olika satserna är att de skiljer sig åt rejält. det beror då fråmst på att den ena håller låg sockerhalt och den andra hög. Det ger en svag ton av sötma i den ena men däremot högre alkoholsmak(11%), medan den andra håller högre sötma och har en svagare ton av alkohol (trots att den håller 9%)

Nu återstår det dock att väla ifall jag önska dela upp den stora i flera små med olika smaker eller om jag skall behålla den som den är med ytterligare en jäsninge, eller om jag skall låta bli att jäsa ytterligare och buteljera direkt... Några ideér om hur jag bör göra mottages tacksamt.

Mitt mjödprojekt, må det bära eller brista.

av poesimannen » tis jul 11, 2006 22:57

Hej
Jag vet att vi stött på varann i andra trådar men tänkte ändå skriva lite i denna också. Att du la ut bilder och skrev steg för steg hur du gjorde har nog inspirerat många här och jag vill tacka dig för det. Det ger ett seriöst intryck.
Sen har du fått vara lite av en försökskanin, hehe. Jag har gjort ungefär som du. Men då du skrivit om ph-värde och bubblingar/min med mera så har jag lyssnat på det och gjort lite annorlunda.
Jag har startat en sats mjöd med den honungssort du köpte och med samma sorts jäst du använde..och jag tillsatte även 1 l brämhults äppeljuice direkt. Just nu har jag kommit så här långt.

1 20 liter honungsvatten. 6 burkar honung i denna 20 liters blandning.
2 Tillsatt jästen o 1 liter brämhults juice. OE halt på +65 dag 1
3 Nu bubblade det inte i röret förrän dag 4
4 Några dagar senare ca dag 7 bubblade det på med ca 2-6 bubbeltillfällen per min.
5 21 dagar efter starten mättes OE värdet till +38. Bubblade 6-10ggr/min
6 Idag har det gått 27 dagar sen starten.

Kvar att göra: Ska tillsätta 4 burkar honung till utblandat i vatten så att det blir 9 liter honungsvatten. Med andra ord kommer det att bli 29 liter totalt. Men det gör jag om 2-3 veckor. Nya fakta jag fått ifrån LO säger att sweet mead vintners choice jästen har en max alkoholhalt på 11 procent. Därför blir det så mycket som 29 liter mjöd.

Sen läste jag ngt som en som kallar sig figge skrivit. När han tillsatte nytt honungsvatten till sitt redan startade mjöd så blandade han till sitt honungsvatten och hade i det i en ny hink. Sen tappade han över det mjödet som jäser till det nya kärlet så att honungsvattnet o mjödet blandade sig. På så vis kunde han avlägsna bottensats samt få i lite syre till den nya blandningen. Han hade gjort detta med framgång. Jag ska nog göra likadant om ingen upplyser mig om att det innebär någon risk att göra så förstås.

Vad tycker du? låter detta bra? Och har du smakat av ngt på ditt än? Hur var det i så fall...Hör gärna av dig.

Upp