Jag kan tänka mig att ni undrat var jag har tagit vägen. Jag har inte gått under jorden totalt och mitt mjödprojekt finns fortfarande kvar. Har gjort en del misstag vad det gäller mjöden, eller snarare undvikit att göra något över huvud taget. Har hunnit flytta en gång dessutom, mjöden klarade sig utmärkt i baksätet/på golvet i en gammal ford vid flytten. Inte mycket mjöd som får åka bil, så den skall väl vara glad för det.
Möden hade helt klart jäst färdigt i Augusti och jag borde ha tappat om mjödet för att få bort jästsmak samt annan konstig smak från bottensatsen. Detta undvek jag dock att göra, vilket kanske resultarade i en lite förstörd omgång mjöd. Det återstår väl dock att se om resultatet blir bättre efter att mjödet får ligga eftersötat på flaskor några månader. Har dock ingen uppfattning om hur stor skillnad man kan uppnå under buteljeringen. Här krävs ett större under.
Eftersom jag ansträngt mig en hel del för att införskaffa flaskor för buteljeringen och all möda jag lagt ned på att komma så här lång i processen tyckte jag att det inte var särskillt mycket extra ansträngning att färdigställa mjödet (må det bära eller brista) med eftersötning, buteljering samt lagring. Jästen bör ha dött för länge sedan av uttråkning/sockerbrist så jag ser det som i stort sett omöjligt att börja efterjäsa i flaskorna pga honungstillförseln.
Hittade något inlägg från LO om att ett lite sött mjöd kunde hålla en ca
5-6OE så jag valde att satsa på detta. När jag läste av mätaren för några månader sedan tyckte jag mig läsa av dem alla till ca
-10OE, men när jag nu mätte fick jag det till ca
minus 4-5OE (så mycket alkohol kan väl inte ha avdunstat?) Jag valde att använda de nya siffrorna för att på ett ungefär få fram hur mycket honung jag skulle ha i.
Jag gick till väga som följer:
I min första sats vid första blandningen hade jag en blandning på 23liter och tillsatte 7kg honung, vilket resulterade i
90OE. Jag räknade ut en "honungskonstant" till (90*23/7=295). Detta gällde då för den honung jag hade valt då, men jag tror inte att det spelar så stor roll vilken honung man använder. Jag kunde nu använda formlen:
OE-antal grader höjning som önskas
L-Liter vätska
HK-honungskonstanten
kg-mängd honung (kg) som skall blandas i
formeln blev: OE*L/HK=kg
Jag har 3st behållare med ca 5liter med ca
-5OE och önskar ca
+5OE. Samt en behållare med 21liter med ca
-6OE.
(det jag inte tänkte på vid dessa räkningar är att en del av vätskan skulle försvinna med bottensatsen. Det visade sig vara ca 1liter (5%) av 21litersbehållaren samt 0.7liter (15%) av de små 5(4.7)liters behållarna.)
dvs 10*5/295=0.2kg (1/5kg)
och 11*21/295=0.75kg (3/4kg)
Så ca 1/5kg till de små och 3/4kg till den stora satsen verkar vara något att sikta på. Jag använde en OECHLE-mätare för att senare kontrollera att jag fått önskat resultat.
Honungen som jag köpt från en lokal biodlare som råkar vara far till en av mina bättre vänner. Lägligt
. Fick det till ett okej kompispris av 50kr/kg. Jag köpte 10kg. Honungen kommer från norrtäljeortens biodlare, står Honung från Roslagen. Konsistens mjuk-fast (vilket jag kunde bekräfta). samt att det skall vara under 20% vattenhalt.
Tidsåtgång för den här delen av bryggningen var ca 4timmar från start till flaska och köket rengjort. Tid för detta inlägg ca 2timmar. Hehe, vad gör man inte för att kunna hjälpa andra och sig själv. Jag antar att belöningen ligger i att folk besöker och tittar igenom denna tråd. Tack för det allihopa. Det känns bra att det inte skrivs en massa blaj/spam meddelanden också. Det gör det lättare och mer motiverande för besökare att orka ta sig igenom tråden och ta till sig det viktiga.
Ok slut på beräkningar, dags att sätta igång.
Tänkte att jag skulle visa skillnaden på de tre små satserna före och efter jäsning/självklarning. Inget klarningsmedel är tillsatt. Däremot verkar den naturella satsen mjöd inte vilja klarna av sig själv. Antar att bären och ljungblommorna hjälper till i den processen, kanske något att tänka på om man vill ha det klart.
Nu plockar jag fram det gamla jäskärlet, dags att sätta igång med eftersötning och buteljering.
Självklart börjar allting bra. Min snart ett år gamla OE-mätare får för sig att den fått nog av att bada i mitt äckliga mjöd och hoppar mot sin undergång ned i köksbänken och inälvorna av bly väller ut. Jag drar en suck och kollar snabbt upp ÖB's öppettider och ser att de har öpper t 19:00 så jag har 1,5timme på mig. Ringer för säkerhets skull till butiken för att höra ifall de har jäsmätare kvar. Killen som förmodligen gått ut till kontoret för att ta kafferast suckar än värre än mig och säger. "Men då måste jag gå ut i butiken och kolla" varvid jag svarar "ja!". Han går iväg och det spelas en dålig mobilringsignal från 90-talet om och om igen medan han är borta. Prova detta om ni har tråkigt vetja. Han kommer tillbaka och säger "ja jag tror det ligger några där ute. Det är såna där som ser ut som en termometer va?", "ja precis" säger jag, "Då vet jag att jag inte åker jag inte i onödan". Jag lägger på och beger mig iväg till ÖB och köper en OE-mätare (De har gått upp 2,5kr i pris och kvaliteten sjunkit till hälften. testade den hemma i vatten och insåg att normalvärdet ligger på ca
+1,5OE
Ok, tillbaka hema i köket igen. Bara att fortsätta arbetet (denna gång placeras OE-mätaren långt från samtliga kanter). För att kunna blanda i honung i mjöden så behöver bottensatsen avlägsnas. Jag tappar ur mjöden från jäshinken (med en hävert) till en plastdunk.
Tyvärr så var jag tvungen att lämna ca 1liter av vätskan till bottensatsen.
(beror främst på att jag inte vill tappa ur för mycket och behöva vänta med eftersötningen tills ny fällning fallit till bottnen)
Nu var jäskärlet tomt och jag kunde diska ur den och använda den till att blanda honungen i. Efter urdiskningen hällde jag tillbaka mjöden från dunken. Det bildades en hel del bubblor när jag hällde, men det mesta försvann rätt snabbt.
De två små honungsburkarna jag använde till sötningen skillde sig åt rejält. Den första innehöll honung som var väldigt mjuk medan den andra var rejält hård och inte ändrade form alls när man vände upp och ned på burken. Burkarna kom förmodligen från olika tappningar av honung antar jag, därav skillnaderna.
Så här såg det ut när jag använde den största slev jag hade hemma för att röra om i blandningen. Viktigt att all honung löser sig!
Efter att all honung blandat sig hällde jag upp mjöden på glasflaskor och använde min införsaffade kapsyleringsapparat och satte kapsyler på samtliga flaskor.
(ett tips är att om ni har en liknande apparat, välj inte Hobgoblinflaskor, det är riktigt svårt att få tag om flaskhalsen. Jag hade lyckats samla på mig 24st, vilket gav mig halvt kramp i händerna vid buteljeringen)
Det godaste mjödet, den gjord av ljungblommor. Förmodligen den enda av mina satser som skulle kunna bli god efter lagring. Alla redskap är framme, dags att börja blanda i honungen.
(Det är inget skräp/fällning i bottnen, endast plastpåsen som ger skuggor ":)")
Här mjukar jag upp honungen i varmvatten för att den skall blanda sig med mjödet lättare. Ställer ned honungsburken i kokat vatten blandat med kranvatten och låter det stå så i ca 5min.
Använde genomskinliga flaskor till den sats jag sätter mina förhoppningar på, dvs ljungmjöden.
Ner i slasken hamnade ljungen och hjortronen. De skulle ha hamnat där för ett halvår sedan. Det är en kunskap jag kommer ta med mig till nästa bryggning, vilket jag hoppas startas relativt snart. Jag testade att smaka på ett gammalt hjortron och det smakade ingenting, som ett vattnigt hjortron helt utan någon sötma alls.
(Lite svårt att förklara, men kanske som man förväntar sig att maten smakar i tex filmen "Langoljärerna" för dem som råkat sett den.)
Jag kan tänka mig att ni undrat var jag har tagit vägen. Jag har inte gått under jorden totalt och mitt mjödprojekt finns fortfarande kvar. Har gjort en del misstag vad det gäller mjöden, eller snarare undvikit att göra något över huvud taget. Har hunnit flytta en gång dessutom, mjöden klarade sig utmärkt i baksätet/på golvet i en gammal ford vid flytten. Inte mycket mjöd som får åka bil, så den skall väl vara glad för det.
Möden hade helt klart jäst färdigt i Augusti och jag borde ha tappat om mjödet för att få bort jästsmak samt annan konstig smak från bottensatsen. Detta undvek jag dock att göra, vilket kanske resultarade i en lite förstörd omgång mjöd. Det återstår väl dock att se om resultatet blir bättre efter att mjödet får ligga eftersötat på flaskor några månader. Har dock ingen uppfattning om hur stor skillnad man kan uppnå under buteljeringen. Här krävs ett större under.
Eftersom jag ansträngt mig en hel del för att införskaffa flaskor för buteljeringen och all möda jag lagt ned på att komma så här lång i processen tyckte jag att det inte var särskillt mycket extra ansträngning att färdigställa mjödet (må det bära eller brista) med eftersötning, buteljering samt lagring. Jästen bör ha dött för länge sedan av uttråkning/sockerbrist så jag ser det som i stort sett omöjligt att börja efterjäsa i flaskorna pga honungstillförseln.
Hittade något inlägg från LO om att ett lite sött mjöd kunde hålla en ca [b]5-6[/b]OE så jag valde att satsa på detta. När jag läste av mätaren för några månader sedan tyckte jag mig läsa av dem alla till ca [b]-10[/b]OE, men när jag nu mätte fick jag det till ca [b]minus 4-5[/b]OE (så mycket alkohol kan väl inte ha avdunstat?) Jag valde att använda de nya siffrorna för att på ett ungefär få fram hur mycket honung jag skulle ha i.
Jag gick till väga som följer:
I min första sats vid första blandningen hade jag en blandning på 23liter och tillsatte 7kg honung, vilket resulterade i [b]90[/b]OE. Jag räknade ut en "honungskonstant" till (90*23/7=295). Detta gällde då för den honung jag hade valt då, men jag tror inte att det spelar så stor roll vilken honung man använder. Jag kunde nu använda formlen:
OE-antal grader höjning som önskas
L-Liter vätska
HK-honungskonstanten :)
kg-mängd honung (kg) som skall blandas i
formeln blev: OE*L/HK=kg
Jag har 3st behållare med ca 5liter med ca [b]-5[/b]OE och önskar ca [b]+5[/b]OE. Samt en behållare med 21liter med ca [b]-6[/b]OE. [i](det jag inte tänkte på vid dessa räkningar är att en del av vätskan skulle försvinna med bottensatsen. Det visade sig vara ca 1liter (5%) av 21litersbehållaren samt 0.7liter (15%) av de små 5(4.7)liters behållarna.)[/i]
dvs 10*5/295=0.2kg (1/5kg)
och 11*21/295=0.75kg (3/4kg)
Så ca 1/5kg till de små och 3/4kg till den stora satsen verkar vara något att sikta på. Jag använde en OECHLE-mätare för att senare kontrollera att jag fått önskat resultat.
Honungen som jag köpt från en lokal biodlare som råkar vara far till en av mina bättre vänner. Lägligt :). Fick det till ett okej kompispris av 50kr/kg. Jag köpte 10kg. Honungen kommer från norrtäljeortens biodlare, står Honung från Roslagen. Konsistens mjuk-fast (vilket jag kunde bekräfta). samt att det skall vara under 20% vattenhalt.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/4burkar.JPG[/img]
Tidsåtgång för den här delen av bryggningen var ca 4timmar från start till flaska och köket rengjort. Tid för detta inlägg ca 2timmar. Hehe, vad gör man inte för att kunna hjälpa andra och sig själv. Jag antar att belöningen ligger i att folk besöker och tittar igenom denna tråd. Tack för det allihopa. Det känns bra att det inte skrivs en massa blaj/spam meddelanden också. Det gör det lättare och mer motiverande för besökare att orka ta sig igenom tråden och ta till sig det viktiga.
Ok slut på beräkningar, dags att sätta igång.
Tänkte att jag skulle visa skillnaden på de tre små satserna före och efter jäsning/självklarning. Inget klarningsmedel är tillsatt. Däremot verkar den naturella satsen mjöd inte vilja klarna av sig själv. Antar att bären och ljungblommorna hjälper till i den processen, kanske något att tänka på om man vill ha det klart.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/de_tre_nya.JPG[/img]
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/bredvid.JPG[/img]
Nu plockar jag fram det gamla jäskärlet, dags att sätta igång med eftersötning och buteljering.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/jastunna.JPG[/img]
Självklart börjar allting bra. Min snart ett år gamla OE-mätare får för sig att den fått nog av att bada i mitt äckliga mjöd och hoppar mot sin undergång ned i köksbänken och inälvorna av bly väller ut. Jag drar en suck och kollar snabbt upp ÖB's öppettider och ser att de har öpper t 19:00 så jag har 1,5timme på mig. Ringer för säkerhets skull till butiken för att höra ifall de har jäsmätare kvar. Killen som förmodligen gått ut till kontoret för att ta kafferast suckar än värre än mig och säger. "Men då måste jag gå ut i butiken och kolla" varvid jag svarar "ja!". Han går iväg och det spelas en dålig mobilringsignal från 90-talet om och om igen medan han är borta. Prova detta om ni har tråkigt vetja. Han kommer tillbaka och säger "ja jag tror det ligger några där ute. Det är såna där som ser ut som en termometer va?", "ja precis" säger jag, "Då vet jag att jag inte åker jag inte i onödan". Jag lägger på och beger mig iväg till ÖB och köper en OE-mätare (De har gått upp 2,5kr i pris och kvaliteten sjunkit till hälften. testade den hemma i vatten och insåg att normalvärdet ligger på ca [b]+1,5OE[/b]
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/trasig_oechle.JPG[/img]
Ok, tillbaka hema i köket igen. Bara att fortsätta arbetet (denna gång placeras OE-mätaren långt från samtliga kanter). För att kunna blanda i honung i mjöden så behöver bottensatsen avlägsnas. Jag tappar ur mjöden från jäshinken (med en hävert) till en plastdunk.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/havert_ur.JPG[/img]
Tyvärr så var jag tvungen att lämna ca 1liter av vätskan till bottensatsen. [i](beror främst på att jag inte vill tappa ur för mycket och behöva vänta med eftersötningen tills ny fällning fallit till bottnen)[/i]
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/1liter_kvar.JPG[/img]
Nu var jäskärlet tomt och jag kunde diska ur den och använda den till att blanda honungen i. Efter urdiskningen hällde jag tillbaka mjöden från dunken. Det bildades en hel del bubblor när jag hällde, men det mesta försvann rätt snabbt.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/diskad_ifylld.JPG[/img]
De två små honungsburkarna jag använde till sötningen skillde sig åt rejält. Den första innehöll honung som var väldigt mjuk medan den andra var rejält hård och inte ändrade form alls när man vände upp och ned på burken. Burkarna kom förmodligen från olika tappningar av honung antar jag, därav skillnaderna.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/honung_lokal_mjuk.JPG[/img][img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/honung_lokal_hard.JPG[/img]
Så här såg det ut när jag använde den största slev jag hade hemma för att röra om i blandningen. Viktigt att all honung löser sig!
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/slevar_runt.JPG[/img]
Efter att all honung blandat sig hällde jag upp mjöden på glasflaskor och använde min införsaffade kapsyleringsapparat och satte kapsyler på samtliga flaskor.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/kapsyleringsapparat.JPG[/img]
[i](ett tips är att om ni har en liknande apparat, välj inte Hobgoblinflaskor, det är riktigt svårt att få tag om flaskhalsen. Jag hade lyckats samla på mig 24st, vilket gav mig halvt kramp i händerna vid buteljeringen)[/i]
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/20liter_buteljerat.JPG[/img]
Det godaste mjödet, den gjord av ljungblommor. Förmodligen den enda av mina satser som skulle kunna bli god efter lagring. Alla redskap är framme, dags att börja blanda i honungen. [i](Det är inget skräp/fällning i bottnen, endast plastpåsen som ger skuggor ":)")[/i]
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/ljungblandning.JPG[/img]
Här mjukar jag upp honungen i varmvatten för att den skall blanda sig med mjödet lättare. Ställer ned honungsburken i kokat vatten blandat med kranvatten och låter det stå så i ca 5min.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/mjukar_upp.JPG[/img]
Använde genomskinliga flaskor till den sats jag sätter mina förhoppningar på, dvs ljungmjöden.
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/ljung_9flaskor.JPG[/img]
Ner i slasken hamnade ljungen och hjortronen. De skulle ha hamnat där för ett halvår sedan. Det är en kunskap jag kommer ta med mig till nästa bryggning, vilket jag hoppas startas relativt snart. Jag testade att smaka på ett gammalt hjortron och det smakade ingenting, som ett vattnigt hjortron helt utan någon sötma alls. [i](Lite svårt att förklara, men kanske som man förväntar sig att maten smakar i tex filmen "Langoljärerna" för dem som råkat sett den.)[/i]
[img]http://home.student.uu.se/m/mihe3109/bryggning/efter_ett_ar/anvanda_bar.JPG[/img]