av Fructis » lör nov 01, 2003 12:41
Ämnet kallas för det mesta för vinsvavla. Det är inte rent svavel utan ett ämne som bildar svaveldioxid när det blandas i vatten, kaliumpyrosulfit heter det.
Finns att köpa i alla bryggbytiker, vanligtvis 5g påsar eller 10g i en liten burk. Har också sett 10x1g förpackning för enklare dosering.
Det fungerar som steriliseringsmedel, dödar mikroorganismer och fungerar som en antioxidant som tar åt sig fritt syre.
E224
Kaliumpyrosulfit(kaliumdisulfit). Framställs syntetiskt. Används huvudsakligen i torkad frukt, potatismospulver, öl och vin.
Ämnet kallas för det mesta för [b]vinsvavla[/b]. Det är inte rent svavel utan ett ämne som bildar svaveldioxid när det blandas i vatten, kaliumpyrosulfit heter det.
Finns att köpa i alla bryggbytiker, vanligtvis 5g påsar eller 10g i en liten burk. Har också sett 10x1g förpackning för enklare dosering.
Det fungerar som steriliseringsmedel, dödar mikroorganismer och fungerar som en antioxidant som tar åt sig fritt syre.
E224
Kaliumpyrosulfit(kaliumdisulfit). Framställs syntetiskt. Används huvudsakligen i torkad frukt, potatismospulver, öl och vin.