Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Must mos eller frukt vilket är bäst?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Must mos eller frukt vilket är bäst?

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Knox » ons okt 25, 2017 19:12

Öbo skrev:God kväll.
Jag har nu i (minst?) en av mina Bozo-brukar fått en väldigt stark aceton lukt som jag är fundersam över det..

Citerar från /viewtopic.php?f=37&t=14542
Vet inte om det kan hjälpa men jag har en bekant (i Italien) som lyckas tillverka aceton i hemmaindustriell skala, varje år. En annan bekant där säger att det är för att det är för varmt när han jäser och för att han låter fruktmassan torka uppepå och inte vänder musten.
Det verkar stämma in rätt bra på vad jag har lyckats med, har "smeten" (ca 3kg) i en större glasburk i köket (varmt) för att det är kul att titta på.. Det har torkat, eller mörknat på ytan för att jag inte svängt på den. Jag har haft en zipbag över den med gummisnodd istället för vattenlås.
102g tillsatt socker och jäst 71b - 1122

I en annan liten glasbruk lukar det ättika istället (vinäger?), tror det får bli en inspektion av hinkarna i källaren ikväll.
Tror jag tänker ge upp mina Bozo projekt och pressa ur musten och se vad det blir, "aceton" burken är jag väldigt skeptisk mot dock..

Synpunkter / förslag?
Aceton grejen kan ev bero på det som beskrivs i länken nedan men det kan också bero på biprodukter från (vild)jäsning
https://en.wikipedia.org/wiki/Acetone%E ... rmentation

Hur noga var du med renlighet?

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Öbo » tor okt 19, 2017 19:51

God kväll.
Jag har nu i (minst?) en av mina Bozo-brukar fått en väldigt stark aceton lukt som jag är fundersam över det..

Citerar från /viewtopic.php?f=37&t=14542
Vet inte om det kan hjälpa men jag har en bekant (i Italien) som lyckas tillverka aceton i hemmaindustriell skala, varje år. En annan bekant där säger att det är för att det är för varmt när han jäser och för att han låter fruktmassan torka uppepå och inte vänder musten.
Det verkar stämma in rätt bra på vad jag har lyckats med, har "smeten" (ca 3kg) i en större glasburk i köket (varmt) för att det är kul att titta på.. Det har torkat, eller mörknat på ytan för att jag inte svängt på den. Jag har haft en zipbag över den med gummisnodd istället för vattenlås.
102g tillsatt socker och jäst 71b - 1122

I en annan liten glasbruk lukar det ättika istället (vinäger?), tror det får bli en inspektion av hinkarna i källaren ikväll.
Tror jag tänker ge upp mina Bozo projekt och pressa ur musten och se vad det blir, "aceton" burken är jag väldigt skeptisk mot dock..

Synpunkter / förslag?

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av latmasken » sön sep 17, 2017 10:22

Men det är betydligt smidigare med en refraktometer. Jag vill ju mäta frukten innan den plockas, så man plockar den när sockerhalten är bra. Då vill man kanske inte behöva plocka 10 äpplen varje gång man ska mäta för då är trädet snart tomt (om man bara har ett träd).

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Öbo » lör sep 16, 2017 17:21

Angående Öschle.
Om man slänger in några äpplen i köksmixern så kan man med lättja pressa ur tillräckligt med must för hand for att mäta.

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av latmasken » mån sep 04, 2017 20:57

Såvitt jag förstått gör pektolas mest nytta i början, sen har den ju brutit ner pektinet.

Finessen med pektinet är att få ut mer saft ut frukten.

Luc har såklart gjort en massa bra experiment (scrolla ner på sidorna för engelsk version):

http://wijnmaker.blogspot.se/2008/02/he ... d-for.html

http://wijnmaker.blogspot.se/2008/01/av ... eel-2.html

http://wijnmaker.blogspot.se/2011/08/ja ... ectic.html

Hans slutsats där är väl att pektolas helst ska i innan jästen, för jästen verkar bromsa pektolasens arbete.

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Öbo » sön sep 03, 2017 22:27

Puff 2017.

Jag kanske har missat eller så framgick det inte om ni/du la i pektolas tillsammans med jäst/förkultur eller "12h" före (som man ska enligt min flaska).
Bidrar pektolas "boosten" genom hela bryggningen eller gör den mest nytta i början, jag tänker mig att den gör mer nytta (snabbare?) om hela "arbetsområdet" (hinken) är vätskefyld?


Läste en annan tråd där Ranald gjort en bozo cider utan tillsatt socker/pektolas med skapligt resultat.
Värt en länk för framtida besökare: viewtopic.php?f=37&t=19947

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av cissiny » mån nov 07, 2016 15:42

Tråden förtjänar verkligen en "puff", jag har precis satt min egen "modifierade Bozo-cider":

Massor av olika äpplen, mest vinteräpplen och en starkt röd sort som ger rödtonad must. Delade varje äpple i fyra delar och pytsade i 15-liters jäshink. Blev ca 10 liter.

Kokade upp ca en halvliter av ICA Basic äppeljuice och löste 450 g socker. Hällde över äpplena, sedan på med lite pectolase.

Totalt pytsade jag i 6 liter äppeljuice (2 liter ICA Basic, 1 liter Tropicana Cloudy för halva priset idag, 3 liter ekologisk juice från Matsmart). Lite jästnäring.

Rehydrerade jästen, Lalvin 71b och tillsatte.

Totalt ca 11-12 liter.

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Bozo » mån okt 10, 2016 9:31

Såg att bilderna försvunnit :twisted:
Ska se om jag kan gräva fram dem igen och lägga in dem igen, på något bättre ställe.
Har forumet någon egen "bildserver", har inte hängt här så mycket på sista tiden. Massa andra saker som upptar en fritid också :doh:
Mvh Bozo

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Bozo » fre okt 17, 2014 10:28

renkku skrev:Jag har gjort vin på detta sätt men aldrig cider.

Som jag ser det finns det ett problem med att göra cider med äppelhalvor är det att man måste tillsätta så pass mycket socker för att undvika att de halvor som är högst upp möglar innan det har hunnit saftas tillräckligt för att täcka alla äppel. En lösning kunde ju förstås vara att precis som med andra frukter, röra om varje dag så att det inte är samma äppelhalvor som är högst uppe men det tar ändå så pass lång tid innan allt är täckt av must att jag tvivlar på att man klarar sig utan mögel om man inte använder massor av socker.

Det skulle alltså kunna gå att göra ne typ av starkt mousserande äppelvin men cider vet jag inte riktigt.
Jag har provat att göra cider, eller nästan cider för jag tillsatte lite socker för att komma upp till runt 6%. Hade inga problem med mögel eller dylikt. Äpplena klyftades med en äppelklyftare som delar äpplena i 8-9 bitar och kärnhusen togs med.
Först tömde jag på en förkultur med killeryeast och enzym över äpple klyftorna sedan ströddes sockertillsatsen över och locket sattes på, ingen blandning i fruktmassan under jäsningen gjordes.
Vet inte om jag bara har/hade tur eller om det är så att den sura och syrefria miljön som bildas i hinken i och med kolsyrejäsningen hämmar eller tar död på mögelsporerna.
Ett expriment man kan göra är att lägga en tomat eller en bit gurka i var sin plastpåse, en påse med luft och en fylld med kolsyra från tex sodastreamer. Se om det skiljer markant i mögeltillväxt mellan de olika påsarna.
Mvh Bozo.

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Flerpen » lör sep 27, 2014 17:31

Ok tack, blir till att mina dom istället då. Alternativt att hacka dom lite finare

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av renkku » lör sep 27, 2014 14:05

Jag har gjort vin på detta sätt men aldrig cider.

Som jag ser det finns det ett problem med att göra cider med äppelhalvor är det att man måste tillsätta så pass mycket socker för att undvika att de halvor som är högst upp möglar innan det har hunnit saftas tillräckligt för att täcka alla äppel. En lösning kunde ju förstås vara att precis som med andra frukter, röra om varje dag så att det inte är samma äppelhalvor som är högst uppe men det tar ändå så pass lång tid innan allt är täckt av must att jag tvivlar på att man klarar sig utan mögel om man inte använder massor av socker.

Det skulle alltså kunna gå att göra ne typ av starkt mousserande äppelvin men cider vet jag inte riktigt.

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Flerpen » lör sep 27, 2014 13:54

Skulle det funka att göra cider med dem här metoden?
Lagra äppelhalvorna med jäst och väldigt lite socker och sedan låta det klarna och kolsyrejäsa?

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Bozo » tis dec 10, 2013 9:07

Jag hade en provsmakning av dessa viner förförra helgen (tror jag det var :? ). Det har inte hänt så mycket med smakerna, möjligtvis har spretigheten minskat något. Detta kan ha med kronkapsylerna att göra, vinet andas ju lite dåligt genom dessa.
Hursom helst är skillnaden i smak mellan vinerna på äpplehalvor och musten obefintlig, den känns dock lite platt och det saknas något i smakpaletten...

Vinnare är fortfarande de mixade äpplena, det är en dimension till i smaken på detta vin. Förmodligen från kärnorna/kärnhusen som ger en önskvärd strävhet och ett "vuxnare" vin.
Ingen av sorterna är dåligt men det kittlar smaklökarna lite extra när man dricker det mixade vinet.

Nu använde jag ju bara köpta ätäpplen till detta experiment, om man har i lite vildäpplen, beskare äpplen, rönnbär eller lingon kanske denna strävhet från kärnorna blir för mycket. Uppdatering om den stora satsen kommer snart...
Mvh bozo.

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Wodda » fre nov 29, 2013 21:36

Såhär ett drygt år senare hur går tankarna idag?
Har du skapat dig en solklar favorit metod och har du förfinat metoden något?
Kan bara instämma att det varit faschinerande läsning. Vore kul med en update.

Re: Must mos eller frukt vilket är bäst?

av Bozo » mån feb 11, 2013 9:11

Det funkar säkert, om du tittar några sidor bakåt kan du se hur jag gjorde med 120l fat. Fundera på hur du ska avskilja frukten. Om du ska använda falskbotten och kran så bör detta vara monterat innan bryggningen börjar (no shit). Det blir även logistiskt svårare med ett 200 liters fat, jag har problem att flytta 120l själv väger ca 110kg (fatet alltså) :wink: . Om du inte är i samuelssons storlek eller har truck i lokalen behövs nog fyra starka för att lyfta ett sådant fat. Är lite osäker på om värmeutvecklingen vid jäsning med vinjäst kan bli så hög att jästen dör (detta kan hända med turbojäst). Jäs vid sval (jästens nedre temperaturområde) temperatur och dela sockertillsatserna i åtminstonde tre omgångar. En till sak, om du får en infektion så är det dubbel mängd att tömma ut än om du använde 2 st 120l fat. För att fylla ett 200l fat behövs ca 180kg äppelklyftor, 150kg halvor eller 200kg mos. Mvh Bozo

Upp