av Kerstin » sön maj 22, 2016 17:13
Jag vill ha torr sherry.
Sist provade jag som helt nybörjare detta recept:
"Recept Kloka Gubbens Supergoda Sherry.
Ingredienser:
1 kg råg, hela korn, köp gärna ekologiskt odlade, hittar du i hälsokostavdelningen
2,5 kg vitt strösocker
1,5 kg farinsocker
Saften av 8 apelsiner
Saften av 4 citroner
1 paket vanlig jäst, 50 g
8 liter vatten
Du behöver alltså en rejäl dunk att blanda det hela i. Har du en riktig damejeanne så använd den. Ställ gärna dunken varmt intill ett element.
Om du använder en plastdunk låter du locket sitta löst på, annars har du gigantisk fotboll efter någon vecka. Det kommer att bubbla och jäsa ordentligt.
Gör så här:
Koka vattnet med sockret tills allt socker är löst. Låt svalna.
Lös upp jästen i lite vatten och blanda i sockerlösningen när den är lite lagom ljummen. Fingervarmt.
Blanda alla ingredienserna och häll på dunken. Rör om ordentligt.
Första veckan skakar du dunken ordentligt minst en gång om dagen.
Sedan låter du dunken stå stilla i minst fyra veckor. Allt grums skall lägga sig på botten.
Låt det stå så tills du ser att det hela har klarnat. Tappa upp på väl rengjorda glasflaskor och tillslut.
Sedan kommer det svåraste. Att låta flaskorna stå. Sherryn blir bara bättre och bättre ju längre du lagrar den. Spara några flaskor, gör en ny sats istället för att dricka upp de sista buteljerna. Så du kan lagra dem i 5-6 år eller mer. Den blir bara godare och godare."
Under tillverkningen kom jag på att det är torr Sherry jag vill ha, i receptet stod det inget om söt eller torr, iallafall när bubblorna började avta och ochelemätaren sa att den var söt kasta jag i lite turbojäst och produktionen var i gång igen, när mätaren stod på 15 jäststoppade jag det hela , då skulle den vara halvtorr och det lät bra, men jag blev inte nöjd, för söt.
Jag har nu gjort en ny omgång med startvärde på 120 och efter 10 dagar verkar det stå ganska still i jäsningen med endast 1 grad varje dag och jag tvivlade på att jästen pallar att äta upp allt socker så jag får en mycket torr Sherry som jag önskar, nu slängde jag ned 2 liter vatten för att minska på mängden socker (om nu detta var orsaken) men det tycks inte haft någon verkan tvärtom så jag slängde ned lite turbojäst som fannas kvar sen förut.
När jäsningen började stanna upp låg värdet på ca 50, sen började oron att öka och tålamodet minska, vilket är dålig värdering för vinbryggare antar jag ?
Just nu väntar jag på att det ska börja bubbla i röret, gör det så tänker jag inte avbryta jäsningen förrän under 8 i ochele värdet. I alla fall så smakar det mycket bra det första försöket, men enligt mig önskade jag det myyycket torrare.
Eftersom jag är nybörjare kanske jag gjort bort mig totalt. Funderar också över rågkornen som ligger på botten, hur länge kan de vara kvar utan att det blir giftigt och fel på något sätt?
Jag vill ha torr sherry.
Sist provade jag som helt nybörjare detta recept:
"Recept Kloka Gubbens Supergoda Sherry.
Ingredienser:
1 kg råg, hela korn, köp gärna ekologiskt odlade, hittar du i hälsokostavdelningen
2,5 kg vitt strösocker
1,5 kg farinsocker
Saften av 8 apelsiner
Saften av 4 citroner
1 paket vanlig jäst, 50 g
8 liter vatten
Du behöver alltså en rejäl dunk att blanda det hela i. Har du en riktig damejeanne så använd den. Ställ gärna dunken varmt intill ett element.
Om du använder en plastdunk låter du locket sitta löst på, annars har du gigantisk fotboll efter någon vecka. Det kommer att bubbla och jäsa ordentligt.
Gör så här:
Koka vattnet med sockret tills allt socker är löst. Låt svalna.
Lös upp jästen i lite vatten och blanda i sockerlösningen när den är lite lagom ljummen. Fingervarmt.
Blanda alla ingredienserna och häll på dunken. Rör om ordentligt.
Första veckan skakar du dunken ordentligt minst en gång om dagen.
Sedan låter du dunken stå stilla i minst fyra veckor. Allt grums skall lägga sig på botten.
Låt det stå så tills du ser att det hela har klarnat. Tappa upp på väl rengjorda glasflaskor och tillslut.
Sedan kommer det svåraste. Att låta flaskorna stå. Sherryn blir bara bättre och bättre ju längre du lagrar den. Spara några flaskor, gör en ny sats istället för att dricka upp de sista buteljerna. Så du kan lagra dem i 5-6 år eller mer. Den blir bara godare och godare."
Under tillverkningen kom jag på att det är torr Sherry jag vill ha, i receptet stod det inget om söt eller torr, iallafall när bubblorna började avta och ochelemätaren sa att den var söt kasta jag i lite turbojäst och produktionen var i gång igen, när mätaren stod på 15 jäststoppade jag det hela , då skulle den vara halvtorr och det lät bra, men jag blev inte nöjd, för söt.
Jag har nu gjort en ny omgång med startvärde på 120 och efter 10 dagar verkar det stå ganska still i jäsningen med endast 1 grad varje dag och jag tvivlade på att jästen pallar att äta upp allt socker så jag får en mycket torr Sherry som jag önskar, nu slängde jag ned 2 liter vatten för att minska på mängden socker (om nu detta var orsaken) men det tycks inte haft någon verkan tvärtom så jag slängde ned lite turbojäst som fannas kvar sen förut.
När jäsningen började stanna upp låg värdet på ca 50, sen började oron att öka och tålamodet minska, vilket är dålig värdering för vinbryggare antar jag ?
Just nu väntar jag på att det ska börja bubbla i röret, gör det så tänker jag inte avbryta jäsningen förrän under 8 i ochele värdet. I alla fall så smakar det mycket bra det första försöket, men enligt mig önskade jag det myyycket torrare.
Eftersom jag är nybörjare kanske jag gjort bort mig totalt. Funderar också över rågkornen som ligger på botten, hur länge kan de vara kvar utan att det blir giftigt och fel på något sätt?