av latmasken » tis mar 17, 2015 14:18
Jag tror att det handlar om att det är olika lång jästid.
Öl har man inte kvar i jäskärlet lika länge som vin, alltså vill man där ha de lite mer avancerade koniska jästankarna för att enklare kunna avskilja bottensatsen.
Vin tappar man väl om för klarning och eventuell lagring, medans ölen i princip direkt efter jäsning ska kolsyras och sen på flaska.
Det är väl inget direkt fel i att använda en konisk jästank för vin, men de är väl dyrare så det blir en onödig extra kostnad.
Jag tror att det handlar om att det är olika lång jästid.
Öl har man inte kvar i jäskärlet lika länge som vin, alltså vill man där ha de lite mer avancerade koniska jästankarna för att enklare kunna avskilja bottensatsen.
Vin tappar man väl om för klarning och eventuell lagring, medans ölen i princip direkt efter jäsning ska kolsyras och sen på flaska.
Det är väl inget direkt fel i att använda en konisk jästank för vin, men de är väl dyrare så det blir en onödig extra kostnad.