Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Vin i större skala

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Vin i större skala

Re: Vin i större skala

av U2D2 » tor mar 19, 2015 17:03

Då så förstår jag, tackar ödmjukast för svaret! :thumbup:

Re: Vin i större skala

av latmasken » tis mar 17, 2015 14:18

Jag tror att det handlar om att det är olika lång jästid.

Öl har man inte kvar i jäskärlet lika länge som vin, alltså vill man där ha de lite mer avancerade koniska jästankarna för att enklare kunna avskilja bottensatsen.

Vin tappar man väl om för klarning och eventuell lagring, medans ölen i princip direkt efter jäsning ska kolsyras och sen på flaska.

Det är väl inget direkt fel i att använda en konisk jästank för vin, men de är väl dyrare så det blir en onödig extra kostnad.

Re: Vin i större skala

av U2D2 » tis mar 17, 2015 12:49

Tack så mycket! Förstår dock inte riktigt vad skillnaden är, vad definierar en bra vint-tunna respektive öl-tunna(utöver innehållet)?

Re: Vin i större skala

av raoul-duke » tis mar 17, 2015 7:22

Jästanken du skickade är anpassad för öl. Jag skulle köpa denna istället: http://www.matrevolution.se/jastank-200 ... -ba/1318-0

Mvh - Raoul

Vin i större skala

av U2D2 » tor mar 05, 2015 0:12

Jag hade tänkt göra citronvin på större skala, tänkte mig runt 150-300 liter. Har hittat lite koniska bryggkärl, kan man brygga vin på sådant? http://www.matrevolution.se/konisk-jast ... 0-b/1313-0
Och vad för problem stöter man på vid själva fermenteringen vid bryggning av sådana kvantiteter?

Upp