Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Glögg 2014

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Glögg 2014

Re: Glögg 2014

av ChrilleU » sön jul 16, 2017 17:16

Ser att jag inte uppdaterat omdömet. Så gör det nu så här mitt i sommaren. [emoji41]
Det visade sig att flaskorna hade en bottensats som bestod av kryddor. Skakade man flaskan så blev det en helt annan glögg. Helt suveränt god. Alla som smakade den hade den som årets favorit. Har glögg så jag klarar mig till vintern men då blir det att sätta en ny sats för nästa år.


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av Frater_Frag » sön nov 27, 2016 1:14

Personligen så håller jag mig till Vesslans glöggextrakt. Tyvärr så är den tämligen svår att få tag i sedan apoteken i Linköping slutade att alltid ha den hemma.
Viktigt att tänka på om man använder vesslan är att inte följa det angivna receptet, det blir tämligen blaskigt. Istället så gör jag i enlighet med familjetraditionen och blandar efter följande: Två flaskor extrakt, en liter sprit, helst 60% eller starkare, samt ca 30 cl rött vin (för den vackra färgens skull), därefter värmes det hela försiktigt tills det blir simmigt. Efter nedkylning så slås det på flaska och får mogna, gärna minst ett år i förväg eller mer. Jag har en vild idé som jag skall testa på nästa laddning, nämligen att även tillsätta rostade ekspån innan lagringen. Jag återkommer nästa år med rapport! :mrgreen:

Re: Glögg 2014

av ChrilleU » lör nov 26, 2016 21:15

Provsmakat
Min fru tyckte den var besk. Jag tyckte det var för lite vinsmak. Kryddningen i övrigt var nog rätt bra.
Sötman var rätt perfekt. Betydligt mindre "sötkladdig" än köpeglögg.
Ska provsmaka med att blanda med ett sötare rödvin vid tillfälle.
Chilismaken var inte speciellt framträdande men det var inte speciellt stark chili heller. Kanske det skulle bli lite mindre beska om man tillsätter chilifrukterna senare men tror inte det har någon betydelse. Det ät rödvinssmaken som fattas.
Ska försöka få med rödvin i basen nästa gång.


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av ChrilleU » ons maj 25, 2016 23:36

Nu har jag äntligen fått tummen ur och eftersötat och tappat upp på flaska. Valde att eftersöta till OE 30. Vill inte ha det sötare. Är nöjd med glöggen. Den blev rejält stark. Nu får den stå och lagra till sig till 1:e advent. Därefter provsmakning och eventuell justering av recept för nästa års glögg.


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av ChrilleU » sön mar 13, 2016 23:29

Har stoppat jäsningen och haft i klarningsmedel. Tänkte låta det stå någon vecka innan jag eftersötar eftersom klarningsmedlet får det att smaka surare än det är. Någon som ser någon fara med att låta det stå i jäshinken. Blir ju rätt gott om syre i hinken.


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av Brack » sön mar 06, 2016 2:48

Hur skulle det blivit om man haft i chili efter jäsning istället för under jäsning? Känner att renare chilismak skulle finnas då, än om man har dem med under jäsning? Har jag fel i denna tanke?

Re: Glögg 2014

av falconpripps » lör mar 05, 2016 23:38

mjölnarn skrev:Det blev följande:
7,5l svagdricka (Kopparbergs)
ca 450g russin
4dl juicekoncentrat (äpple/druva/tranbär, Garant)
2kg socker
ca 30g kanel (för mycket?)
20-30g nejlikor
10g kardemumma
ca 70g ingefära (färsk, strimlad)
zest och fruktkött från en apelsin (ej ekologisk men noga sköljd och lätt kokad, köttet filéat (onödigt?). Hade i fruktköttet mest för att slippa slänga det.)
2 små torkade chilifrukter

Tillsatte 2,5-3l vatten i sockerlag och juice. Trots detta blev totala volymen på nästan 13l. Misstänker att jag läst fel p.g.a skum.

Russinen hackades och kokades upp med socker och vatten. Gjorde en förkultur på fulvinjäst (noname, vit påse).

Oechsle vid start: 85°. Är det lite lågt tror ni? Får väl köra i mer socker om någon vecka tänker jag. Tänkte smaka av kryddningen då också. Misstänker att det behövs mer apelsinzest och kardemumma.

Intressant med chilifrukter? Hur tror du det påverkar allt? Bitig smak?

Glögg 2014

av ChrilleU » lör feb 20, 2016 13:35

Vinjäst super, köpt på Vinland i Linköping

Kan tillägga att jag tillsatte allt farinsocker och ett halvt kg vanligt socker till en början. OE 70 vid start. Lägger i mer socker allteftersom.


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av Weinkeller » lör feb 20, 2016 8:31

ChrilleU skrev:Nu har jag satt igång glöggen till nästa Jul. Slängde i jästen i morse och bubblar fint nu.
15 liter svagdricka
1 liter fläderdricka
0,5 liter koncentrerad tranbärsjuice
600g russin
40g kardemummakärnor
4 kanelstänger
20g nejlikor
20g torkad chilifrukt, ancho medium
50g ingefära
500g äpple
Skal från 2 apelsiner
2 kg farinsocker
Ca 1,9 kg vanligt socker (tillsätter tills det jäst ut)
Eftersötar sedan till 30-35 OE

Silar av kryddorna efter ca 1 vecka

Vad tror ni om den planen?

Tänkte jäsa till ca 17% och för det tillsätta 3,9 kg socker varav 2 kg farinsocker


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]
Det låter bra men det framgår inte vilken jäst du använt.

Re: Glögg 2014

av ChrilleU » fre feb 19, 2016 22:55

Nu har jag satt igång glöggen till nästa Jul. Slängde i jästen i morse och bubblar fint nu.
15 liter svagdricka
1 liter fläderdricka
0,5 liter koncentrerad tranbärsjuice
600g russin
40g kardemummakärnor
4 kanelstänger
20g nejlikor
20g torkad chilifrukt, ancho medium
50g ingefära
500g äpple
Skal från 2 apelsiner
2 kg farinsocker
Ca 1,9 kg vanligt socker (tillsätter tills det jäst ut)
Eftersötar sedan till 30-35 OE

Silar av kryddorna efter ca 1 vecka

Vad tror ni om den planen?

Tänkte jäsa till ca 17% och för det tillsätta 3,9 kg socker varav 2 kg farinsocker


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av ChrilleU » mån dec 28, 2015 19:29

15 liter svagdricka inhandlat. Nu ska bara vinet bli klart förts innan jag drar igång med nästa års Julglögg.


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av ChrilleU » lör dec 26, 2015 23:52

Funderar på att sätta en omgång glögg som ska lagras till nästa Jul. Hade tänkt använda svagdricka som bas men när jag tittar på innehållsförteckningen så verkar det som alla märken använder sötningsmedel (sackarin). Det blir inte konstig smak med det?


Sent from my Sputnik, totally lost in space [emoji33]

Re: Glögg 2014

av mjölnarn » tis nov 25, 2014 19:39

Det blev följande:
7,5l svagdricka (Kopparbergs)
ca 450g russin
4dl juicekoncentrat (äpple/druva/tranbär, Garant)
2kg socker
ca 30g kanel (för mycket?)
20-30g nejlikor
10g kardemumma
ca 70g ingefära (färsk, strimlad)
zest och fruktkött från en apelsin (ej ekologisk men noga sköljd och lätt kokad, köttet filéat (onödigt?). Hade i fruktköttet mest för att slippa slänga det.)
2 små torkade chilifrukter

Tillsatte 2,5-3l vatten i sockerlag och juice. Trots detta blev totala volymen på nästan 13l. Misstänker att jag läst fel p.g.a skum.

Russinen hackades och kokades upp med socker och vatten. Gjorde en förkultur på fulvinjäst (noname, vit påse).

Oechsle vid start: 85°. Är det lite lågt tror ni? Får väl köra i mer socker om någon vecka tänker jag. Tänkte smaka av kryddningen då också. Misstänker att det behövs mer apelsinzest och kardemumma.

Re: Glögg 2014

av mjölnarn » mån nov 24, 2014 22:09

Tjenare!
Tänkte sätta min första sats glögg i dagarna. Lite sent innan jul kanske, men då får den vara tills nästa år!

Håller på att slänga ihop ett recept:
7L svagdricka
400g russin
4dl äpple-/druv-/tranbärs-juicekoncentrat (förhållande 60/27/13, Willys Garant)
1,5kg socker

Och krydda med ingefära, nejlika, kardemumma, kanel och apelsinzest. Hur mycket av varje får vi se, ska läsa lite andra recept och så får vi ju smaka av efter hand.

Det jag funderar på är om juicen tar över, eller om det är alldeles för lite för att göra någon skillnad. Bör jag kanske tillsätta vatten också?
Vad tror ni om mängden socker? Juicekoncentratet innehåller 200g socker (4dl).
Köpte också torkade plommon, men de innehöll konserveringsmedel såg jag, det kan väl inte vara bra för jästen?

Funderar också på om man borde slänga i lite fruktkött från apelsin, någon som testat?

Många frågor, men är tacksam för svar!

Just nu håller förkulturen på för fullt i alla fall! Tack till savonit för den fina guiden!

EDIT: Kan nog tänka mig att man behöver mer socker, men som rekommenderats här på forumet tänker jag nog tillsätta det efter någon vecka.

Re: Glögg 2014

av center_gravity » mån nov 24, 2014 9:04

Hej Bryggforum!
Jag är ny på bryggning och ny på forumet.
Det är första gången jag testar att göra dunderglöggen, jag följde original receptet men lade till lite extra kryddor.

Den har nu stått i ca 5 veckor men jag har fortfarande en del russin som flyter på ytan, är detta ett oros tecken ?

funderar på att tappa upp den denna vecka, möjligen med en om tappning och eventuellt tillsätta klaringsmedel.
Vad tror ni ?

Upp