Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

sekundär eller inte?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: sekundär eller inte?

Re: sekundär eller inte?

av nils-alf » fre sep 12, 2014 11:37

Nä så kan det vara. Utgår som sagt från öl.

Re: sekundär eller inte?

av latmasken » fre sep 12, 2014 10:09

Jag vet inte om vin klarnar så mycket fortare av kallkrasch? Försökte googla lite och vin verkar man mest kyla ner för att stabilisera vissa syror?

Re: sekundär eller inte?

av nils-alf » tor sep 11, 2014 15:15

Fast jag tänkte nog kallkrascha efter bara nån månad å sen flasktappa.

Re: sekundär eller inte?

av latmasken » tor sep 11, 2014 14:46

Nja, vin kolsyrajäser man ju inte så man vill normalt att det ska jäsa ut ordentligt och sen klarna innan man flasktappar. Då är det många som föredrar att tappa om det för att inte låta det stå på bottensatsen i flera månader. Men det finns många som bara låter det jäsa klart och sen klarna i några månader utan att tappa om, det funkar för det mesta.

Jag har brygder som stått i källaren ett år som jag inte har flasktappat ännu. Men jag har tappat om dem en gång efter jäsningen.

sekundär eller inte?

av nils-alf » tor sep 11, 2014 11:52

Hallå.
Har typ aldrig gjort vin men bryggt öl ett tag.
Finns det nån anledning att använda sekundär i vin? Använder det aldrig i öl längre för jag känner inte att det är nån mening.
Vinsats från humle.se föresten så inte nått fruktvin.

Upp