av latmasken » tor feb 20, 2014 7:50
Jag brukar röra om lite grann i början när jäsningen pågår som mest. Det gör jag för att röra ner sånt som annars kanske bara ligger kvar på ytan.
Annars bildar ju jäsningen en massa koldioxid som ger bubblor som "rör om" i musten, så man behöver inte "röra upp" något, utan det är möjligen "röra ner".
Sen när jäsningen är klar så brukar en del vilja skaka ur kolsyran för att få vinet att klarna snabbare, men det struntar jag i. Jag låter vinet jäsa ut och sen tappar jag om för bulklagring och klarning (då gör det inget om det fortfarande jäser lite, det får jäsa helt klart och klarnas under några månader).
Jag brukar röra om lite grann i början när jäsningen pågår som mest. Det gör jag för att röra ner sånt som annars kanske bara ligger kvar på ytan.
Annars bildar ju jäsningen en massa koldioxid som ger bubblor som "rör om" i musten, så man behöver inte "röra upp" något, utan det är möjligen "röra ner".
Sen när jäsningen är klar så brukar en del vilja skaka ur kolsyran för att få vinet att klarna snabbare, men det struntar jag i. Jag låter vinet jäsa ut och sen tappar jag om för bulklagring och klarning (då gör det inget om det fortfarande jäser lite, det får jäsa helt klart och klarnas under några månader).