Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Oechslemätare och sockerhalt?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Oechslemätare och sockerhalt?

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av thief » mån dec 02, 2013 10:18

Nej det står inget om det...

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av latmasken » mån dec 02, 2013 10:12

Står det inget i bruksanvisningen? Den enda vinsats jag köpt hittills hade information om hur mycket socker man skulle tillsätta för en viss procent. Därifrån går det ju att räkna baklänges så att säga.

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av thief » mån dec 02, 2013 9:29

Nu är det ju så att jag köpte mätaren först när vinet jäst ut :(

märket är Nonne Noir Chablis 5 liters dunk med druvsaft

22 liter blev det, har inte tillsatt något förutom jässtopp för 4 dagar sedan.

-3 oe och 23 grader visar den just nu.

kanske omöjligt att räkna på eftersom jag inte mätte i början?

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av Odqvist » tor nov 28, 2013 22:10

Så här reder vi ut det här:

- Mätte du vinmusten innan du började jäsa den? Vad hade den i oe-grader då?
- Hur stor volym hade musten när du började (liter)?
- Hur mycket socker har du tillsatt under hela processen?
- Ta ett prov på vinet och mät oe-grader och temperatur på provet.

Det går inte att säga (med den här metoden) hur mycket socker det finns kvar i vinet när det jäst, om man inte vet hur mycket det fanns innan det jäste, dvs. hur många oe-grader var vinet på innan jäsningen.

Om du kan besvara dessa frågor skall vi hjälpa dig vidare steg för steg. :)

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av thief » tor nov 28, 2013 22:03

Hehe :) nu blev det så komplicerat att jag får försöka gissa mig fram...

Ni som gjort vin tidigare kanske vet på ett ungefär hur mycket
det finns socker kvar när satsen jäst ut?

1-3% kanske? räkna om det till g/liter?

Då är det väl bara tillsätta resterande mängd socker så det blir
totalt 11g/L?

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av Odqvist » tor nov 28, 2013 11:56

Gå till den här tråden

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?p=160985#160985

Om du fortfarande inte förstår, så skriv ett inlägg där i.

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av latmasken » tor nov 28, 2013 7:57

Hydrometern mäter inte sockerhalt, den mäter densitet.

Att försöka mäta på en mix av vatten, etanol och socker är svårt.

Det är mycket enklare att räkna på det. Vet man hur mycket socker man hade från början och hur mycket socker man har tillsatt så kan man låta vinet jäsa ut, jässtoppa och sen ha i extra socker för eftersötning.

Att stoppa jäsningen innan allt socker jästs upp är mycket krångligare, eftersom så länge det jäser så har du oftast kolsyra kvar i vinet som gör att det inte funkar så bra att mäta med hydrometern.

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av thief » ons nov 27, 2013 22:24

Jo, själva tillverkningsprocessen känner jag till...

Men att mäta sockerhalt i (obs!) FÄRDIGT vin fattar jag noll på :(

Går det ens att mäta eftersom det finns alkohol i vinet som påverkar
OE mätaren?

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av MR Cooper » ons nov 27, 2013 17:09

Vill också tillägga att du måste ha dödat jäsningen för att kunna söta upp ditt vin.
Det räcker inte med att bara låta det jäsa färdigt och sedan hälla i nytt socker för då kommer det bara börja jäsa på nytt igen.
Detta visste du kanske redan men tänkte det va lika bra att säga nått ;)

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av MR Cooper » ons nov 27, 2013 17:06

Den enda skalan du behöver bry dig om är oechsleskalan.
Ingen aning vad det är för annan sockerskala du har på din mätare men man brukar räkna med att 2,7g socker ger 1 oechslegrad.
Kolla då således hur många grader oechsle din mätare visar och räkna sedan om det till sockermängd.

Re: Oechslemätare och sockerhalt?

av thief » ons nov 27, 2013 16:57


Den har jag läst men är så dum så fattar ändå inte...

Oechslemätare och sockerhalt?

av thief » tis nov 26, 2013 22:52

Hej alla.
Jag förstår mig inte på denna mätaren hur jag än försöker läsa om den..

Har en sats vitvin som bubblat klart i pannrummet, och sen när vinet är helt drickfärdigt (i flaska) så vill jag ha en sockerhalt på 11g/L. (halvtorrt)

På diverse webbsidor har jag läst att OE ska för halvtorrt vin vara ca 0- +2,
men då i min flytande mätare har inte ens sockerskalan börjat!!
0 g socker sträcket är ju jäms med 12 oe??

vad är det som jag inte fattar??

Hur får jag exakt 11g/L socker i en färdig produkt?

Oerhört tacksam för svar...

Upp