Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av tommysalo » sön feb 03, 2013 20:20

Köper det med nästa leverans från Malt-magnus :)

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av Karl-M » fre feb 01, 2013 11:04

Med tanke på att en oeschlemätare och en termometer är en förutsättning för ett bra resultat samt att dom knappt kostar nåt, eller tar nån plats så finns det inte mycket anledning till att inte ha en mätare eller?

Tänk alltid i risk och vinst :)

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av tommysalo » fre feb 01, 2013 9:54

Tack för alla svar (vafan m.fl.). Ska skriva ner brygglogg och grunna på om jag ska skaffa en sådan där alkoholmätare. Jag vill bara minimera inköp av så många prylar som möjligt.

Ha en go helg / Martin

Tillägg

av swerikard » tis jan 29, 2013 10:13

Kan tillägga att lagern inte har smakats ännu. Blir premiär natten till måndag under Superbowl.

Kan dock säga att då jag tappade på flaska smakade jag och tyvärr var det lite väl mycket humlesmak som jag kände då. Den var god och jag gillar humlesmak, men hade inte tänkt ha så mycket i denna lager.

God Lager.

av swerikard » tis jan 29, 2013 10:11

Jag har gjort en lager som jag hoppades skulle kunna komma i närheten av God Lager.

Hade dock inte samma ingredienser hemma, men är inte brydd av att få en exakt öl som God lager, bara en maltigt god med goda toner av humle. Såhär ser mitt recept ut:

3kg Wienermalt

Lakade ut 27 liter.
Vid slutet av koket ska det vara ca. 13 liter kvar.

5-6gram Amarillo 10,0% - 60 minuter
25gram Tettnanger 3,4% - 20 minuter
20gram Hallertauer Mittelfrüh 5,2% - 20 minuter
40gram Tettnanger 3,4% - 5 minuter
30gram Hallertauer Mittelfrüh 5,2% - 5 minuter
8gram Spalter Select 5,9% - Torrhumling
8gr Tettnanger 5,1% - Torrhumling

Jästen var en tjeckisk lagerjäst av 3:e generationen.

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av vafan » tis jan 29, 2013 7:10

Sätt dig ner och ta det lugnt, låt ölet stå minst 2 veckor innan du ens tänker på något. När du ändå sitter ner kan du skriva en brygglogg för att se vad du har gjort och vad du kan förbättra till din nästa bryggning. Och under jäsningstiden kan du köpa tex en hydrometer och ett mätglas, nästan ett måste ifall man vill veta hur mycket alkohol man har i ölet, men även för att ta ett mättest (SG) för att se ifall det har jäst klart.

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av tommysalo » tis jan 29, 2013 0:09

Läste detta på HBF:


Originally Posted by slackerlack
This is my first lager attempt, and I need some guidance. My instructions say to ferment for two weeks at 55 degrees using 2308 wyeast. I pitched the yeast at 70 degrees as instructed by a fellow brewer. Within a few hours, it started fermentation. After 24 hours, I dropped it down to 65 degrees. Another 24 hours later I moved it to 60 degrees. Then all fermentation halted completely.

Do I need to move it back to 70 degrees and throw a new batch of wyeast in there?

Why did the yeast stop fermenting after it got down to 60 when this is supposed to ferment at 55 for two weeks, then 35 for 8 weeks?

Any help will be appreciated.
At 70 degrees, the fermentation could have been completely done before you got down to the desired fermentation temperatures. If it spent 48 hours fermenting at such a warm temeprature, I'm betting it's done.

Because it take a LONG time for 5 gallons of fermenting beer to drop temperature, and the fermentation can be over before you actually get to 50 degrees, it's generally a bad idea to pitch a yeast 20 degrees too warm. I don't do it for ales, and I don't do it for lagers. Think of it this way- say you pitched an ale at 85 degrees, then lowered the temperature 48 hours later. As you know, the yeast go crazy at warmer temperatures and will go nuts. The bulk of the fermentation would be done before you hit the desired temperature. I think that's what happened here.

Pitching too warm is a "fix" for underpitching yeast, as yeast will reproduce faster at higher temperatures. It's not the best technique for making a clean tasting lager.

I bet if you check the SG, you'll discover that you're within a couple of points of your FG.

Är det möjligt att min lager redan är färdigjäst pga att den var ett dygn i rumstemperatur? Verkar som den med största sannolikhet kommer att smaka märkligt isåfall...

Martin

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av tommysalo » tis jan 29, 2013 0:00

Lite panik här: bubblandet har avtagit efter 4-5 dagar men det är spänst i locket.

Jag gjorde en försats på en halv påse saflager w 34/70 och la i den bubblandes efter ett dygn i resten av satsen. Har nu läst på vissa forum att lagerjäst inte räcker i enlighet med anvisningarna utan att jag istället kulle behöva hela påsen till mina 9 liter.

Är det lugnt eller ska jag hälla i resten av påsen?

Martin

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av tommysalo » sön jan 27, 2013 22:49

Ok!

Har ingen hydrometer så jag får väl vänta och se.

Jag har Saflager w-34/70 och på förpackningen trivs den som bäst vid 12 grader men anger ett spann mellan 9-15. Lät jästen starta ett dygn i rumstemperatur. Vad är då bäst i detta stadiet efter knappt en veckas jäsning: 9 grader, 12 grader eller 15 grader?

Tack

Re: Jäsningen.

av vafan » sön jan 27, 2013 22:44

tommysalo skrev:Hur ska en lager bete sig vad gäller jäsningen? Har läst på vissa forum att den jäser i två-tre veckor, men redan efter tre dagar har bubblandet börjat att avta ordentligt. Ska jag höja temperaturen från 12 grader till 15 eller gör jag något fel?

Mvh Martin
Du ska aldrig förlita dig på bubblandet i jäsröret, det kan finnas andra läckor som gör att jäsröret inte bubblar. Utan använd en hydrometer för att vara säker på att du har jäst ut ordentligt, och ta inte ett SG förrän efter 2 veckor.
Sedan ska du läsa på i vilken jäsningstemperatur som den jäst du använder trivs bäst i. Det är rätt stor skillnad, och ju mer du använder jästen destå lättare är det att hitta jästens optimala jäsningstemperatur.

Normalt sätt så höjer man temperaturen vid lagerbryggning ifall man har jäst i lägre temperaturer, det är för att motverka diacetyl men även kan det få jästen att vakna till liv, och få ner en pinne eller två på hydrometerskalan.

Jäsningen.

av tommysalo » sön jan 27, 2013 22:40

Hur ska en lager bete sig vad gäller jäsningen? Har läst på vissa forum att den jäser i två-tre veckor, men redan efter tre dagar har bubblandet börjat att avta ordentligt. Ska jag höja temperaturen från 12 grader till 15 eller gör jag något fel?

Mvh Martin

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av tommysalo » tor jan 24, 2013 17:17

Tack Weinkeller!

Vi gjorde så att vi bryggde 10 liter den här gången så att det inte ska bli så stor risk om det failar.

Jag gjorde en förkultur på ett halvt paket saflager som började jäsa efter 14-15 timmar, sen hällde jag i det i den nerkylda vörten (18 grader) som jag sedan sänker successivt till 12 grader.

Så får vi se vad som händer, hör av mig i mars :)

Martin

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av Weinkeller » tis jan 22, 2013 22:30

tommysalo skrev:
Weinkeller skrev:+1 på Rehydrering, förfar man på rätt sätt så får man dubbelt så mycket levande jästceller i sin lösning. Strör man bara på vörten så dör ca hälften av cellerna pga cellmebranen inte återfuktats.
Que?
Ja, så är det...

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av Weinkeller » tis jan 22, 2013 22:30

tommysalo skrev:TRE SNABBA, BRYGGER IKVÄLL:

1. Saflager - hur mycket räcker det till om man jäser i 13c? Enligt humlegårdens produktinfo räcker den till 20-25 liter, men gäller det varmare temperaturer?

Kod: Markera allt

Inte optimalt men det går säkert, 2 påsar rehydrerad jäst är bättre samt en lägre temp runt 10grader
.

2. Om det är 8 c på vinden, blir det 8 grader i jäshinken (plast) eller några grader varmare? Påverkar eventuella filtar runt hinken temperaturen?

Kod: Markera allt

Typ 9-10 grader, isolering höjer givetvis temperaturen eftersom jäsning är en exoterm process.
3. Ska man läggai jästen i då vörten är 22 grader och låta den få en bra start i ett dygn i rumstemperatur för att sedan bära upp den på vinden?

Kod: Markera allt

Man kan göra så men det kan bli en ganska oren smak jämfört med att börja kallt och sedan höja på slutet. Jästen blir det dock fart på.
Martin

Re: Nils-Oscar God lager. Recepttips.

av tommysalo » tis jan 22, 2013 20:03

Weinkeller skrev:+1 på Rehydrering, förfar man på rätt sätt så får man dubbelt så mycket levande jästceller i sin lösning. Strör man bara på vörten så dör ca hälften av cellerna pga cellmebranen inte återfuktats.
Que?

Upp